Sallands Landbier Brouwerij

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Ootmarsumseweg 95
Postcode
7665RW
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (9 jaar actief)
Opgericht in
2010
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Sallands Landbier Brouwerij

Achtergrond informatie

Midden in Raalte bevindt zicht een kleine ambachtelijke bierbrouwerij. Hier worden de vier Sallandse landbieren gebrouwen door onze brouwmeester Ruud van de Gevel, ook bekend van Brouwerij Huttenklaos.

Uit Duitsland
Drie jaar geleden zorgde Drankhandel Korbeld voor een lokaal en regionaal horecabier in 35 horecagelegenheden. Het bier werd echter in Duitsland gebrouwen, iets dat toch niet bevredigend bleek te zijn. Per 1 januari 2010 kwam daar verandering in. In een samenwerking met de mannen achter Brouwerij Huttenkloas, Johan Nijhof en Ruud van de Gevel, werden de recepturen getest en aangepast. Bij coöperatie De Oorsprong wordt een brouwerij ingericht.

De Leeren Lampe
Na tien jaar was het in 2010 dan eindelijk gelukt en konden zij aan de slag in de voormalige discotheek De Leeren Lampe in Raalte, die na twee jaar gesloten te zijn geweest haar poorten weer opende. Sinds 2 september 2010 wordt er gebrouwen. Bekend zijn de twee van Brouwerij Huttenkloas, doch de werkzaamheden van de Sallandse Landbier Brouwerij staan geheel los van die onderneming. Het is de bedoeling dat er wordt gebrouwen in de kelder van het ruim 150 jaar oude pand en om één of twee keer per week te brouwen. In totaal kan er dan twee keer 500 liter per dag worden gebrouwen, al naar gelang de behoefte. De ruimte van de brouwerij beslaat 250 m2. De apparatuur is afkomstig van de firma Beckmann-de-Bassus (BdB) uit het Duitse Rhaunen en heeft een capaciteit van 7 hectoliter.

Sallands Landbier
Ambachtelijk en georiënteerd op Twente en Salland, dat is de Sallandse Landbier Brouwerij die haar magazijn naar Nijverdal heeft gehaald. Volgens eigenaar Johan Nijhof een bewuste keuze. Met de brouwerij in Raalte en het kantoor in Hengelo, is Nijverdal een logistieke keuze. Bovendien ligt Nijverdal in een mooie omgeving en een goede gemeente. Daar komt nog eens bij dat Nijverdal in Twente, maar toch dicht tegen Salland ligt. En dat was een vereiste. Niet alleen het magazijn is verhuisd, ook de brouwvaten waarin het Sallandse gerstenat wordt geproduceerd, kregen een nieuwe en meer logische locatie. Samen met mede-eigenaar en brouwmeester Ruud van der Gevel zorgt Nijhof ervoor dat alle vier de soorten van het Sallands Landbier in Raalte van de productielijn komen. Helaas is er in Raalte niet voldoende capaciteit om alles te brouwen. Het Huttenkloasbier wordt daarom nog altijd voor een groot deel in Zuid-Duitsland gebrouwen. In de brouwerij is een proeflokaal waar gasten worden ontvangen en na een bezichtiging of een rondleiding door brouwerijgids Robert van Dorenmolen een biertje kunnen drinken. Maar het bier is ook gewoon te koop in de omgeving.

Verhuizing naar Albergen

Vanwege de harde groei is er voor brouwerij Sallands landbier geen andere optie maar om te gaan verhuizen. In het dorp Raalte waren er geen uitbreidingsmogelijkheid meer voor de brouwerij. De nieuwe locatie van de brouwerij is de voormalige kalveren slachterij net buiten het dorp Albergen. De verhuizing staat gepland voor maart 2017, tot februari 2017 kan er officieel nog bezwaarschriften worden ingediend. 

Sterke groei

Het kleinschalige van de brouwerij was in 2017 wel verdwenen. De brouwerij produceerde toen zo'n 8000 liter per week. Ter vergelijk met het jaar 2012, toen er nog maar 100.000 liter per jaar werd geproduceerd en in 2017 rond de 400.000 liter is dat een enorme groei. Ook brouwen ze bij Sallands Landbier in opdracht van andere kleinere brouwers. 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.