Delfts Luyks

Delfts Luyks bier logo
Brouwerij Brouwerij Klein Duimpje
Land Nederland
Gebrouwen sinds 2010
Wordt nog gebrouwen?Nee
Soort Ale
Alcohol 7%
Gisting Bovengisting
Kleur donker
Drink temperatuur 5-6 °Celsius
Stamwortgehalte Onbekend
Website bierhistoriedelft.nl/...

Smaak & beschrijving

Delfts Luyks etiketDe smaak van Delfts Luyks is zacht en het bier is niet te bitter, dit om de smaak van de jeneverbes goed tot zijn recht te laten komen. Het is iets zoetig, moutig en heeft een matige schuimkraag, omdat ook in vroegere tijden de schuimkragen van de bieren gering waren. Dit bier bevat 7% vol alc.

Verder is er een donker moutsoort gebruikt, helder bronwater en Zuid-Duitse hop Delftse Luyks is wel gepasteuriseerd maar is niet gefilterd en heeft nagisting op de fles.

In 1750 was er een brouwerij in Delft , deze was gevestigd aan de Voorstraat, die een bier brouwde met de naam Luyks waarin waarschijnlijk bessen waren verwerkt.  ( waarschijnlijk jeneverbessen) Het staat vast dat het Bierbrouwerij De Gekroonde P niet was.

Het hedendaagse Luyks is een donker bier waarin een ruime hoeveelheid jeneverbes ( Juniperus) is verwerkt, wat in het begin van het brouwproces, dus bij het koken gelijk wordt toegevoegd.

Luyks is het eerste bier in Nederland wat gebrouwen is met Jeneverbes. Dit bier is het gehele jaar verkrijgbaar. Het bier komt uit de ketels van Huisbrouwerij Klein Duimpje uit Hillegom en is gebrouwen naar recept van Bierhistorie Delft.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

In het nieuws

Reclame van Parbo bier

Don't drink and drive
Met deze reclame probeert Parbo duidelijk te maken dat je op een feestje niet moet drinken als je nog moet rijden.

Meer reclames van Parbo bier

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!