Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bezoek aan Mechelen | Brouwerij het Anker

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bezoek aan Mechelen

5 november 2017 door Redactie Biernet

Natuurlijk staat België bekend om haar Belgische bieren. Wat is er dan leuker om een citytrip te maken naar België en te genieten van wat de Belgisch biercultuur te bieden heeft? Wij gingen naar Mechelen, met onder andere een bezoek aan Brouwerij het Anker. 

Brouwerijcomplex Het Anker

Reis naar Mechelen

Een reis met de intercity vanaf Schiphol naar het station in Mechelen kost je iets minder dan 2,5 uur. Mocht dat te lang voor je duren, er is ook een mogelijkheid om met de Thalys te reizen en over te stappen in Antwerpen. Je bent dan ongeveer een uur minder lang onderweg. Bezoek de website van NS International voor tijden en tarieven. 

Verblijf

We verbleven in Martin's Patershof, een prachtig hotel gelegen op loopafstand van ongeveer alles wat Mechelen te bieden heeft. Het is een kerk die zeer sfeervol is omgebouwd tot hotel. De details van de kerk komen op een mooie wijze terug, bijvoorbeeld in de ontbijtzaal waar je vlakbij het altaar aan je ontbijt zit.  Martin

Ook in de kamers is deze stijl op schitterende wijze terug te vinden. De kamer was zeer comfortabel, het ontbijt was heerlijk en het personeel is erg aardig. Kortom, Martin's Patershof is een absolute aanrader als je Mechelen wilt bezoeken of om te verblijven als uitvalsbasis voor steden als Brussel en Antwerpen.

Gouden Carolus Tripel in Martin

Stadstour Mechelen

Brouwerij Lamot In het verleden waren er heel veel brouwerijen in Mechelen. Daar is er nu nog één van over, namelijk Brouwerij het Anker, waarover later meer. De grootste was voor een lange tijd Brouwerij Lamot. Deze brouwerij heeft jarenlang in het centrum van Mechelen gestaan en is in 1994 opgehouden te bestaan.

Aangezien deze brouwerij midden in het het centrum van Mechelen lag aan de Dijle, heeft de sluiting van de brouwerij jarenlang geleid tot een lelijke plek in de binnenstad.

Inmiddels is het hoofdgebouw van Brouwerij Lamot een congrescentrum en zijn de omliggende voormalige brouwerij gebouwen omgetoverd tot een hotel en strakke appartementencomplexen. 

Vanaf Brouwerij Lamot zijn we langs het Dijlepad, de Vismarkt, Drabstraat en Melaan richting het Begijnhof gewandeld.

Vroeger stonden vooral vrouwen aan de roerstok. In Mechelen brouwden de begijntjes bier tijdens de middeleeuwen, op de plek waar je tegenwoordig Brouwerij Het Anker vindt. De begijnen brouwden bier, aangezien het gezonder was dan water. In 1471 werd het bier zelfs vrijgesteld van accijnzen voor patiënten en voor eigen gebruik door de begijnen. 

Brouwerij het Anker ligt dus in het Groot Begijnhof in Mechelen. In 1872 kocht Louis van Breedam de brouwerij namelijk over van de begijnen, waarna de brouwerij generaties lang (tot op de dag van vandaag) in de familie bleef.  

Binnenplaats Brouwerij het Anker in Mechelen

Rondleiding Brouwerij het Anker

De rondleiding door de brouwerij (o.a. bekend van de Gouden Carolus bieren) is zeker de moeite waard. Het begint met een kleine uitleg over de ingrediënten die je mag ruiken en proeven. De hoofdingrediënten van bier, maar ook ingrediënten die worden toegevoegd aan de bieren, zoals koriander, lakritze of kamille. Vervolgens wordt het brouwhuis bezocht waar de bieren van de brouwerij in koperen ketels worden gebrouwen. Brouwhuis het Anker

Ook bezoeken we het dak van de brouwerij, waar het koelschip staat. Dit wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, maar vroeger werd de wort hier naartoe gepompt na het koken om het af te laten koelen. Het is een prachtige plek waar je een spectaculair uitzicht hebt over het Begijnhof en de rest van Mechelen, met de toren van de Sint-Romboutskathedraal als belangrijkste blikvanger. 

Uitzicht vanaf het dak van Brouwerij het Anker

Vervolgens komen we in een ruimte waar vaten whisky liggen te rijpen. De familie heeft een achtergrond in jenever maken en de huidige eigenaar Charles Leclef wilde de 'stokerstraditie' in ere herstellen. In 2010 werd Stokerij de Molenberg geopend in Blaasveld, nabij Mechelen.

Het moutbeslag van de Gouden Carolus Tripel wordt hier tot een graanwhisky gedestilleerd. De stokerij is ook te bezoeken en zeer de moeite waard.

Stokerij de Molenberg

We eindigen de rondleiding in de brouwerij met een kleine proeverij van de bieren Gouden Carolus Classic en Gouden Carolus Tripel. Vervolgens hebben we een heerlijke lunch gehad in Brasserie het Anker, waar we een Vlaamse stoverij (uiteraard met Vlaamse frieten) hebben genoten. Heerlijk!

Mocht je overigens helemaal geen genoeg kunnen krijgen van het brouwerijcomplex, je kunt er ook overnachten. In 1990 is er een 3-sterren hotel geopend binnen de muren van de brouwerij, wat een uniek concept is in België.

Gouden Carolus bieren

Tegenwoordig staat Brouwerij het Anker dus vooral bekend om de Gouden Carolus bieren. De bieren worden hooggewaardeerd. Tijdens de World Beer Awards zijn bijvoorbeeld Gouden Carolus Classic, Tripel en de Gouden Carolus Indulgence Whisky Infused in de prijzen gevallen.

De Gouden Carolus Indulgence bieren worden normaal gesproken eenmalig gebrouwen en op de markt gebracht... Echter, de Whisky Infused was zo populair en viel dusdanig in de prijzen dat Brouwerij het Anker heeft besloten om dit bier permanent aan het assortiment toe te voegen. Dit bier kun je nu kopen als Cuvée van de Keizer Whiskey Infused. Érg lekker! 

Gouden Carolus bieren

Gouden Carolus duidt op een gouden munt waar Keizer Karel de Vijfde destijds op stond. Deze Keizer was een fervent bierliefhebber en naast Gouden Carolus is ook het biermerk Keizer Karel naar hem vernoemd. 

Maneblusser bieren

Naast Gouden Carolus brouwt Brouwerij het Anker ook Maneblusser bieren. Maneblusser is de bijnaam geworden van de Mechelse bevolking. Deze bijnaam is als volgt ontstaan.

Toen in een ver verleden de bewolking laag hing en de maan een oranje gloed gaf leek het voor (de enigszins beschonken) brandwachters alsof de toren in brand stond. Men spoedde zich omhoog met emmertjes water in de hand, maar eenmaal boven bleek er helemaal geen brand te zijn.

Maneblusser bieren

Achteringang brouwerij het Anker en twee bieren

Gouden Carolus Tripel en Mechelen by Night

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen