Brouwerij het Anker

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Guido Gezellelaan 49
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (146 jaar actief)
Opgericht in
1873
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij het Anker

Brouwerij het Anker in het nieuws

Nieuwe uitstraling voor Gouden Carolus bieren

Nieuw Anker bier: Gouden Carolus UL.T.R.A.

100 beste bieren van 2017

Achtergrond informatie

Het Anker is een stadsbrouwerij gelegen aan de rand van het Mechels begijnhof en men brouwt er de bieren Gouden Carolus (Classic, Triple, Ambrio, Christmas, Easter beer), Anker-bok, Anker Blond, Maneblusser, de Cuvée van de Keizer en de Mechelse Reuzen. Voor de tentoonstelling Mechelen in Vrouwenhanden werd speciaal het Margrietbier gebrouwen .

Voorgeschiedenis

De oudste verwijzing naar de brouwerij werd teruggevonden in het kasboek van 1369 van het kapittel Sint-Rombout waarbij een persoon genaamd Jan in den Anker zijn belasting betaalde. Een tweede verwijzing dateert uit 1433 waarbij een persoon genaamd Matthijs Jan's zone de niet rendabele brouwerij koopt. Een derde historische verwijzing dateert uit 1471 wanneer Hertog Karel de Stoute een stadswet inriep dat het Mechels bier werd vrijgesteld van accijnzen.

In 1872 koopt de familie Van Breedam de brouwerij en bouwt een moderne brouwerij met stoomketel. De liefde voor het vak en de interesse van de familie Van Breedam voor de Mechelse glorieperiode onder de Hertogen van Bourgondie, liggen aan de basis voor de terugkeer naar de tradities en het brouwen van speciale bieren. 

Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog] beslissen de Duitsers dat er slechts één brouwerij mag blijven functioneren in de Mechelse regio. Een lottrekking beslist dat Brouwerij Chevalier Marin mag blijven werken waarna de brouwzaal van Brouwerij het Anker wordt ontmanteld. Het rode koper wordt omgesmeed tot grondstof voor de Duitse oorlogsproductie. Na de Eerste Wereldoorlog kent de brouwerij een gouden periode. In die periode wordt Charles Van Breedam voorzitter van de Belgische Brouwersunie. Tijdens economische crisis van de 30'er jaren verdwijnen een aantal brouwerijen in de Mechelse regio waardoor de mouterij van Brouwerij Het Anker niet meer rendeert.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelt de Duitse bezetter een wet in dat nog slechts een licht bier mag worden gebrouwen, de zogenaamde Zero-huit of bier met 0,8% alcoholvolume. Brouwerij het Anker slaagt hierin waardoor ze menige Mechelaars werk kan verschaffen en hen zo sparen van arbeidsdienst te verrichten in Duitsland.

Vanaf 1945 investeert de brouwerij in een nieuwe brouwzaal met grote hangende koperen ketels. De brouwerij stoot eveneens een aantal nevenactiviteiten, waaronder de mouterij, af om zich volledig toe te leggen op het brouwen van bier. Vanaf 1960 komt een Keizersbier op de markt met de naam Gouden Carolus. De amberkleurige Mechelschen Bruynen en de blonde Triple Toison d'Or worden eveneens gebrouwd.

Recente geschiedenis

In 1990 neemt Charles Leclef, de vijfde generatie van de familie Van Breedam, de leiding van de brouwerij op zich. De koperen brouwketels blijven in bedrijf, maar de koeling, gisting en lageringsinstallaties worden vernieuwd waardoor een betere en stabielere kwaliteit kan worden aangeboden. Er wordt een brasserie gevormd met de naam De Twee Palen. Er worden twee samenwerkingsverbanden afgesloten; tussen 1991 en 1993 gaat Het Anker in zee met Brouwerij Riva en tussen 1995 en 1997 werkt Het Anker samen met John Martin. Vanaf de zomer van 1998 besluit de leiding van Brouwerij het Anker om het bedrijf weer 100% onafhankelijk verder te zetten. Bovendien wordt er in augustus 1999 het Hotel Carolus in de oude stockageruimtes van de brouwerij geopend.

Lucifer kwam in handen van Duvel Moortgat na het faillissement van Liefmans Breweries. Dit bier werd begin jaren tachtig door de toenmalige Brouwerij Riva op de markt gebracht als aanvulling in het populaire segment van de sterke blonde bieren. Aangezien Duvel Moortgat zich concentreert op het fruitbieren gamma van Liefmans, dreigde dit bier een stille dood te sterven. Beide brouwerijen vonden het echter jammer dit stukje Belgische biertraditie te laten teloorgaan en kwamen dan ook tot een overeenkomst waarbij aan Het Anker de productie- en verkoopsrechten van Lucifer worden verleend.

Ondanks die kleinschaligheid, is een groot deel van het bier toch bestemd voor het buitenland. De buitenlandse afzetmarkt is vrij groot. Bijvoorbeeld Japan, Mexico, Verenigde Staten, Denemarken, Italië, Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Scandinavië, Australië, Canada, Polen ea : alle behoren zij tot de exportlanden van de brouwerij. En het bier wordt in meer dan 25 landen wel degelijk gesmaakt. Bewijzen daarvan zijn de internationale prijzen die de Gouden Carolus, genoemd naar de gouden munten van Keizer Karel, heeft weggekaapt.
 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.