Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Het Anker | Bierbrouwerij in Mechelen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij het Anker

Brouwerij het Anker is een bierbrouwerij uit Mechelen (België) die is opgericht in 1873. Deze brouwerij heeft 17 bieren in het assortiment.

Het Anker Mechelen
La Cambre Blond bierflesjes en glas
Brouwerij het anker

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Brouwerij het Anker

Brouwerij het Anker heeft 17 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij het Anker!
  • Gouden Carolus Whisky Infused - Quadrupel - 11,7%

    Gouden Carolus Whisky Infused is een uniek bier: krachtig en vol, met subtiele toetsen van vanille, eiken en chocolade. Een keizerlijk brouwsel om te koesteren en met mate te genieten

  • Gouden Carolus Tripel - Tripel - 9%

    Uitsluitend gebrouwen met de beste bleke mout heeft dit bier, samen met de kruiden die tijdens het kookproces worden toegevoegd, een zeer apart karakter en een volmondige smaak die dorstlessend is dankzij het evenwichtig hoppen.  Wie houdt van de zuivere, keurige smaak van dit zwaarder, ietwat kruidig en doch verfrissend goudblonde bier, schenkt het zachtjes in één beweging uit.

  • Gouden Carolus UL.T.R.A. - Blond - 3,7%

    Gouden Carolus UL.T.R.A. is een laag-alcoholisch blond bier met een subtiele fruitige en bittere smaak met een licht zuurtje. ULTRA staat in dit geval voor Ultimate Taste, Reduced Alcohol.

  • Gouden Carolus Imperial Dark - Ale - 11%

    Dit uitzonderlijke bier is een speciale versie van de Gouden Carolus Classic met een verrijkt smakenpallet en aangevuld met mysterieuze aroma’s. Met haar 11% alc.vol. en gecarameliseerde mouten verenigt “Gouden Carolus Imperial Dark” de ronde warmte van wijn met de frivole frisheid van bier. 

  • Maneblusser - Blond - 5,8%

    Maneblusser is een blond bier met een licht citrus aroma en een fijne afdronk, gebrouwen volgens de traditionele methode van hoge gisting met hergisting op de fles.

  • Maneblusser Wit - Wit - 5,4%

    Maneblusser Wit is een echte dorstlesser voor de zomermaanden. Het bier werd gekruid met koriander en citrusvruchten.

  • Gouden Carolus Imperial Blond - Blond - 10%

    Zijn goudblonde kleur, het hoge alcoholgehalte en de volle fruitige smaak zal iedere bierproever bekoren. Het bevat meerdere soorten mout en tijdens het brouwen worden 3 kruiden toegevoegd. Dit aangenaam goudblonde bier wordt gekozen voor wie houdt van een zwaarder, ietwat kruidig en verfrissend bier.

  • Lucifer - Blond - 8%

    Laat u verleiden door zijn fruitig aroma met subtiele hoptoets en zachte bitterheid, gevolgd door een evenwichtige, lange afdronk.

Achtergrond informatie

Lees ook

Het Anker is een stadsbrouwerij gelegen aan de rand van het Mechels begijnhof en men brouwt er de bieren Gouden Carolus (Classic, Triple, Ambrio, Christmas, Easter beer), Anker-bok, Anker Blond, Maneblusser, de Cuvée van de Keizer en de Mechelse Reuzen. Voor de tentoonstelling Mechelen in Vrouwenhanden werd speciaal het Margrietbier gebrouwen .

Voorgeschiedenis

De oudste verwijzing naar de brouwerij werd teruggevonden in het kasboek van 1369 van het kapittel Sint-Rombout waarbij een persoon genaamd Jan in den Anker zijn belasting betaalde. Een tweede verwijzing dateert uit 1433 waarbij een persoon genaamd Matthijs Jan's zone de niet rendabele brouwerij koopt. Een derde historische verwijzing dateert uit 1471 wanneer Hertog Karel de Stoute een stadswet inriep dat het Mechels bier werd vrijgesteld van accijnzen.

In 1872 koopt de familie Van Breedam de brouwerij en bouwt een moderne brouwerij met stoomketel. De liefde voor het vak en de interesse van de familie Van Breedam voor de Mechelse glorieperiode onder de Hertogen van Bourgondie, liggen aan de basis voor de terugkeer naar de tradities en het brouwen van speciale bieren. 

Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog] beslissen de Duitsers dat er slechts één brouwerij mag blijven functioneren in de Mechelse regio. Een lottrekking beslist dat Brouwerij Chevalier Marin mag blijven werken waarna de brouwzaal van Brouwerij het Anker wordt ontmanteld. Het rode koper wordt omgesmeed tot grondstof voor de Duitse oorlogsproductie. Na de Eerste Wereldoorlog kent de brouwerij een gouden periode. In die periode wordt Charles Van Breedam voorzitter van de Belgische Brouwersunie. Tijdens economische crisis van de 30'er jaren verdwijnen een aantal brouwerijen in de Mechelse regio waardoor de mouterij van Brouwerij Het Anker niet meer rendeert.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelt de Duitse bezetter een wet in dat nog slechts een licht bier mag worden gebrouwen, de zogenaamde Zero-huit of bier met 0,8% alcoholvolume. Brouwerij het Anker slaagt hierin waardoor ze menige Mechelaars werk kan verschaffen en hen zo sparen van arbeidsdienst te verrichten in Duitsland.

Vanaf 1945 investeert de brouwerij in een nieuwe brouwzaal met grote hangende koperen ketels. De brouwerij stoot eveneens een aantal nevenactiviteiten, waaronder de mouterij, af om zich volledig toe te leggen op het brouwen van bier. Vanaf 1960 komt een Keizersbier op de markt met de naam Gouden Carolus. De amberkleurige Mechelschen Bruynen en de blonde Triple Toison d'Or worden eveneens gebrouwd.

Recente geschiedenis

In 1990 neemt Charles Leclef, de vijfde generatie van de familie Van Breedam, de leiding van de brouwerij op zich. De koperen brouwketels blijven in bedrijf, maar de koeling, gisting en lageringsinstallaties worden vernieuwd waardoor een betere en stabielere kwaliteit kan worden aangeboden. Er wordt een brasserie gevormd met de naam De Twee Palen. Er worden twee samenwerkingsverbanden afgesloten; tussen 1991 en 1993 gaat Het Anker in zee met Brouwerij Riva en tussen 1995 en 1997 werkt Het Anker samen met John Martin. Vanaf de zomer van 1998 besluit de leiding van Brouwerij het Anker om het bedrijf weer 100% onafhankelijk verder te zetten. Bovendien wordt er in augustus 1999 het Hotel Carolus in de oude stockageruimtes van de brouwerij geopend.

Lucifer kwam in handen van Duvel Moortgat na het faillissement van Liefmans Breweries . Dit bier werd begin jaren tachtig door de toenmalige Brouwerij Riva op de markt gebracht als aanvulling in het populaire segment van de sterke blonde bieren. Aangezien Duvel Moortgat zich concentreert op het fruitbieren gamma van Liefmans, dreigde dit bier een stille dood te sterven. Beide brouwerijen vonden het echter jammer dit stukje Belgische biertraditie te laten teloorgaan en kwamen dan ook tot een overeenkomst waarbij aan Het Anker de productie- en verkoopsrechten van Lucifer worden verleend.

Ondanks die kleinschaligheid, is een groot deel van het bier toch bestemd voor het buitenland. De buitenlandse afzetmarkt is vrij groot. Bijvoorbeeld Japan, Mexico, Verenigde Staten, Denemarken, Italië, Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Scandinavië, Australië, Canada, Polen ea : alle behoren zij tot de exportlanden van de brouwerij. En het bier wordt in meer dan 25 landen wel degelijk gesmaakt. Bewijzen daarvan zijn de internationale prijzen die de Gouden Carolus, genoemd naar de gouden munten van Keizer Karel, heeft weggekaapt.
 

Brouwerij het Anker in het nieuws

Cookie instellingen