Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Duik in de Amsterdamse biergeschiedenis | Amsterdam Museum

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Duik in de Amsterdamse biergeschiedenis

27 augustus 2020 door Biernet Redactie

Amsterdam, Stad van Bier en Brouwers is een tentoonstelling die in de zomer van 2020 wordt gehouden in het Amsterdam Museum. Wat hebben bier en brouwerijen voor de stad Amsterdam betekend?

Amsterdamse bieren aan de bierwand in het Amsterdam Museum
Projectie van het logo van de BIER Tentoonstelling in het Amsterdam Museum
Amsterdam Museum: corona bier met een mondkapje en andere fusten en blikjes bier

Bier hoofdstad van Nederland

Amsterdam is een stad met een lange geschiedenis en in deze geschiedenis hebben brouwers en bier vaak een rol gespeeld. Brouwers vervullen van oudsher een belangrijke maatschappelijke- en vaak ook bestuurlijke rol. Zo had de stad in de 17e en 18e eeuw een aanzienlijk aantal brouwer-burgemeesters. 

Eind 19e eeuw werd ondergistend brouwen onder de knie gekregen en dat heeft veel invloed gehad op het bieraanbod in Nederland. De gemiddelde Amsterdamse cafébezoeker had tientallen jaren lang weinig keuze als hij een biertje bestelde. Het was vooral pils dat de klok sloeg, maar in de laatste twee decennia is het aanbod van speciaalbieren explosief gestegen. Anno 2020 mogen we Amsterdam dan ook de hoofdstad van Nederland op het gebied van bier noemen. Er zijn ruim 40 Amsterdamse brouwerijen en je kunt bij 20 brouwerijen genieten van een vers biertje in een Amsterdams proeflokaal

Het is overigens bijzonder dat Amsterdam zo groot is geworden in bier, omdat Amsterdam brak water had... Geen ideaal ingrediënt voor bier. Het Amsterdam Museum heeft t/m 1 november 2020 een tentoonstelling gewijd aan de rol van bier en brouwers in de Amsterdamse geschiedenis.

Amsterdam bierstad per zaal

De zalen zijn ingericht in thema's, we zullen ze kort bespreken, maar ga zeker zelf een kijkje nemen! 

Zaal 1: De bierrevoluties.

Flesje IJ Session IPA aan de muur in het Amsterdam museum Bier van hier. Achterstevoren door de bierhistorie. In deze zaal begin je met de laatste revolutie in de bierwereld, namelijk de Craft Beer Revolutie, vervolgens leer je over de Pilsrevolutie (eind 19e eeuw) en daarna ga je nog verder terug in de tijd (tot het einde van de 13 eeuw) naar de Hoprevolutie.

Als je de tentoonstelling binnenloopt stuit je gelijk op een wand vol met bieren die tegenwoordig op de markt worden gebracht door Amsterdamse brouwers. Dit is een gevolg geweest van de Craft Beer Revolutie en deze revolutie heeft Amsterdam doen groeien tot de bier hoofdstad van Nederland. Maar deze was er nooit geweest als er daarvoor een hoprevolutie en pilsrevolutie was geweest. 

Zaal 2: Het brouwproces & van brouwer naar glas

De tweede zaal van de tentoonstelling is gewijd aan het brouwproces. Verdiep je op een interactieve manier in het brouwproces en ruik bijvoorbeeld verschillende hopvariëteiten of bekijk gist van wat dichterbij door de microscoop. Kort gezegd bestaat het brouwproces uit de volgende stappen: 

Lees ook

Schroten - Maischen - Filteren - Koken - Vergisten - Lageren - Afvullen

Brouwproces uitgelegd in het Amsterdam Museum

Naast het brouwproces is er in zaal 2 aandacht voor het transport en de marketing van bier. Wist je bijvoorbeeld dat er rond 1736 een opkomst was van biertransport per slee in Amsterdam? Als burgers wordt toegestaan om per koets door de stad te rijden wordt het al snel erg druk op straat. Om het verkeer te temperen voeren de autoriteiten een belasting op wielen in. De belasting werd omzeild met sleekoetsen, waar ook bier mee werd vervoerd. De bierslee werd voortgetrokken door één paard en de menner moest regelmatig afstappen om met een smeerlap de ijzers gladder te maken. 

Bierslee in de Bier Tentoonstelling in het Amsterdam Museum

Zaal 3: Bier Bewust

In de Middeleeuwen dronk een Amsterdammer 400 liter bier per jaar. Echt iedereen dronk het destijds: mannen, vrouwen, kinderen en ouderen. Bier wordt in die tijd als iets onschuldigs gezien, ondanks iemand wel eens goed dronken werd. Tegenwoordig wordt er heel anders gedacht over de gezondheidsrisico's van bier. In deze zaal van de tentoonstelling gaat het over de impact van alcohol op de volksgezondheid, verkeersveiligheid en relaties. We zien onder andere Youp van 't Hek met zijn iconische Buckler Lul sketch, toen alcoholvrij bier nog niet echt werd geaccepteerd. 

Zaal 4 en 5 

In zaal 4 en 5 zien we 'bier in beeld en zaal 5 brengt een ode aan de Amsterdamse cafés. Wist je dat er in 2020 maar liefst 781 cafés zijn in Amsterdam... Verder verklappen we niets over deze twee zalen. Ga zelf een kijkje nemen! De tentoonstelling liep tot 1 november 2020.

Amsterdam Museum
Kalverstraat 92
1012PH Amsterdam

Witte Antonia biertje na de tentoonstelling en een blikje bier dat speciaal voor de tentoonstelling is gebrouwen door Troost

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen