Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Pilsmarkt wordt onderdrukt door speciaalbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Pilsmarkt wordt onderdrukt door speciaalbier

17 juni 2016 door Redactie Biernet

Speciaalbier wordt steeds populairder. Hierdoor wordt de speciaalbiermarkt ook voor grote brouwers aantrekkelijk. Maar is dit goed of slecht voor een bierliefhebber?

Pils en speciaalbier

Ook in Nederland wordt speciaalbier steeds populairder en dit zorgt ervoor dat de pilsmarkt beetje bij beetje wordt onderdrukt. Ook voor grote bierproducenten wordt het produceren van speciaalbier daarom steeds populairder.
Speciaalbier in glas

Kansen voor grote brouwers

Niet alleen de snelle groei van de speciaalbiermarkt zorgt ervoor dat grote brouwers hierop gaan inspelen, ook de marges spelen een rol. De marges op speciaalbier zijn een stuk hoger dan op pils. Pils wordt namelijk tegen 'dumpprijzen' verkocht in de supermarkt.

Speciaalbier groeit, pils staat stil

Pilsmarkt staat stil Pils is nog steeds de favoriet in Nederland. Vorig jaar werd er bijna 10 miljoen hectoliter verkocht. Ten opzichte van het jaar daarvoor is dit een groei van 0,2 procent. Hoewel de speciaalbiermarkt een stuk kleiner is dan de pilsmarkt, heeft het het afgelopen jaar een groei van 8,2 procent gekend. In 2015 is er een kleine 1 miljoen hectoliter aan speciaalbier verkocht. 

Lees ook

Gunstig voor een bierliefhebber?

Zodra grote brouwers zich ook bezig gaan houden met het produceren van speciaalbier zitten hier kansen, maar ook gevaren in. Grote brouwers brouwen namelijk geen bieren met de meest extreme smaken. Die bieren zijn meestal goed toegankelijk. Het risico is wel dat de distributiekanalen worden dichtgegooid voor kleine brouwers.