Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Raf Sainte’s Gebrande Winning brengt bier en spijs samen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Raf Sainte’s Gebrande Winning brengt bier en spijs samen

14 december 2019 door René van den Berk

René van den Berk bezoekt opnieuw een Belgisch bierevenement, namelijk de ‘Circus-edition' van het intieme Gebrande Winning bier- en spijs festival. Lees in dit blog hoe dit festival door René is ervaren. 

Bier en spijs combinaties tijdens het festival
Gebrande Winning
Gezelligheid tijdens Gebrande Winning bierfestival

Gebrande Winning Bierfestival

Om 13:00 uur werd ik opgehaald door mijn Bob’taxi uit ‘Pelt. Met de camera onder de hand op weg naar mijn eerste trip naar restaurant de Gebrande Winning. Voor een festival gewijd aan Bier met Spijs. Veel Belgische bierfestiviteiten in 1 week tijd, want het enerverende Billie’s zit nog vers bij de meeste liefhebbers in het geheugen.

Bier schenken tijden Gebrande WinningEigenaar Raf Sainte had dit jaar iets te vieren in het pittoreske Sint-Truiden tijdens de ‘Circus’-edition van zijn intieme festival. Het establishment is namelijk al 2 jaar achter elkaar gekozen tot bierrestaurant van het jaar. Hiermee gaat hij bijna een hattrick scoren. Door zeer waarschijnlijk 3 jaar achter elkaar deze award in ontvangst te mogen nemen. Als de verkiezing binnenkort voorbij is.

Anyway, omstreeks 13:00 uur vertrokken we vanuit Neerlands Brabant naar Belgisch Limburg. Om bij Belgisch beste bierrestaurant deel te nemen aan het 2-daags Gebrande Winning Bier-festival 2019 ‘Circus’-edition. Eigenlijk meer dan 2 dagen, want dezelfde week had Raf Sainte een Sinterklaas event waarbij de talentvolle en altijd bescheiden Raf Soef van ‘Bokke’ aanwezig was. Een exclusief event alleen bedoelt voor genodigden.

‘Let the festivities begin’

Eenmaal aangekomen omstreeks 14:30 uur begon mijn eerste bezoek aan de Gebrande Winning. Mijn ‘Peltse taxi en ik werden op de parkeerplaats nog ontvangen door goede Amerikaanse biervriend Adam Dempsey. Een Amerikaan die in Ossendrecht voor 3 jaar gestationeerd is bij het Nederlands leger op een uitwisseling. Iemand die ook verzot is op Belgische bieren. Om zo zijn verblijf wat te veraangenamen onder biervrienden, terwijl hij zijn gezin met 4 kinderen toch moet missen.

Aanwezige brouwerijen tijdens Gebrande Winning Bierfestival

Wij werden binnen vorstelijk ontvangen door Raf Sainte, zijn personeel en de vele vrijwilligers. Allemaal leuk verkleed rondom de circus thematiek.

Waarbij je vooraf een proefglas en twee soorten strippenkaarten met bonnen in ontvangst mocht nemen. Waarbij één bedoelt was voor de bierroute en een ander voor de bijpassende spijsroute. Voor mij als liefhebber, ervaren hobbyhok en Belgisch bierfanaat is zo’n evenement Hemels. Zekers met Billie’s nog in het geheugen gegrift. Sinterklaas is vroeg gekomen de afgelopen 9 dagen in België.

We hadden vooraf 40 euro betaald voor de zaterdag of de zondag. Om zo aan het unieke evenement deel te kunnen nemen. Het succes van het festival is mogelijk geworden, doordat Raf met grote inzet heeft gewerkt en tijd noch moeite heeft gespaard.

Iedere dag kreeg je 10 biertjes en 6 hapjes tijdens het bewandelen van je route door de Gebrande Winning. Waarbij het menu (6 hapjes) voor iedere dag anders was samengesteld. Stel, dat er mensen een heel weekend wilden deelnemen. Er zijn mensen die ik kort gesproken heb. Die zelfs vanuit o.a. Italië, Amerika etc. overgekomen om het festival te bezoeken. Om er zo een lang weekend en/of vakantie van te maken. Je kunt wel aannemen, dat hoe charmant en bourgondisch het evenement ook lijkt, het wel internationaal voor echte liefhebbers als vaste prik in hun agenda vaststaat.

The Walk of Spice

Menu tijdens Gebrande WinningNadat mijn ‘Peltse’ en ‘Amerikaanse’ vriend wat handen hadden geschud begonnen we aan de bierwandeling. Ik was ondertussen wel links-en-rechts foto’s schieten van de veelal Vlaamse locals en liefhebbers die een 45 minuten eerder al begonnen waren. Op deze toch nog mooie zondag.

Lees ook

Het menu en de pairingen tijdens de route bracht ons veel enerverende en smaakvolle sensaties. Ik wil u niet teveel verklappen, omdat ik als liefhebber echt vind om het zelf volgend jaar aan te gaan. Bestudeert u de twee toegevoegde afbeeldingen. Deze laten wel zien wat voor mooie combinaties bier-en-spijs kunstenaar Raf Sainte heeft samengesteld met al die geweldige brouwerijen.

Een aantal van mijn favorieten mag u gerust weten. Ik vond met name: - De mals gegaarde rosbief begeleid met een crème van wild en de rode kool echt dodelijk lekker. Zeker met een begeleidend biertje van brouwerij de Kromme Haring. - Zeker ook halverwege de saucisse op een zacht broodje met truffel-yoghurt dressing en gebrande koolsla was overheerlijk.

Een spannend avontuur bij de Gebrande Winning

Al-met-al, was alles subliem op elkaar afgestemd. Ik vond het meesterlijk, hoe Raf Sainte bijvoorbeeld groenten in een dessert durfde mee te nemen. Raf Sainte en een aantal meester-brouwkunstenaars zoals Raf Soef (Brouwerij Bokke) en Tom Jacobs (Brouwerij Antidoot) hebben een uitdagend en spannend smakenavontuur neergezet.

Brouwer Raf Soef met organisator Raf SainteHet daagt je uit tot niet alleen te proeven. Juist het fantastische aan deze culinaire bierwandeling is, dat je meerdere kleine gangen zelf smaken moet gaan vergelijken. Met de de uiteenlopende en complexe smaken die je voorgeschoteld krijgt. Wat dit juist een leuk avontuur maakt voor de ervaren en/of minder ervaren speciaal bierdrinker.

Met dit aanbod slaan ze de spijker-op-z’n-kop. Maken het daadwerkelijk een echt avontuur door niet zomaar 1 begeleidend bier aan een gerecht te koppelen. Het aanbod was rijk en divers. Mocht u volgend jaar nog twijfelen vanwege de afstand. Niet doen! In Neerland is zoiets nog niet neergezet. Het is de trip meer dan waard.