Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Weibok | Klaverke bier | speciaalbiertjesblog

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Weibok geproefd van Klaverke bier

30 June 2018 door Speciaalbiertjesblog

In deze blog vertelt Amanda van Speciaalbiertjesblog over de speciale Weibok, een bier gebrouwen met geitenmelk. Dit bier is ontwikkeld door het brouwcollectief brouwerij Klaverke Bier.

Weibok | Klaverke bier

De Weibok

Weibok De Weibok is het resultaat van een samenwerking tussen vier Friese brouwerijen. Zij noemen zichzelf Klaverke Bier en met zij bedoel ik Het BrouwdokNoarder Dragtende Kleine Beer en De Kroon op Leeuwarden. De Weibok is hun eerste (gezamenlijke) bier en het is meteen ook een bijzondere! Dit bier werd in juni 2018 verkozen tot 'Nederlands Nieuwe' bier.

De Weibok heet namelijk niet zomaar Weibok in plaats van Meibok. Deze Meibok is namelijk gebrouwen met de wei van geitenmelk. Op verzoek van geitenkaasmakerij de Molkerei uit Sint Annaparochie heeft Klaverke bier dit bier ontwikkeld. Wei is namelijk een restproduct van kaasmaken dus op deze manier kreeg het een nuttige bestemming.

Klaverke bier is een jaar bezig geweest met het recept van dit bier, het bleek namelijk nogal moeilijk om met Wei te brouwen aangezien het veel vet bevat. Maar het is gelukt, onderandere door aanschaf van een ontromer, en dit is het resultaat!

Lees ook

Hoe smaakt hij?

De Weibok is een oranjekleurig bier met een stevige fijne schuimkraag. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8%, dit merk je echter niet terug. Zowel in de geur als in de smaak komt de Wei duidelijk naar voren. Tenminste, ik rook en proefde het duidelijk. Anderen die ik het vroeg die konden de Wei er echt niet uithalen. Ik denk dat als je geitenmelk of geitenvlees kent, de geur en de smaak van het bier je dan wel degelijk aan geit doen denken.

Naast het feit dat ik de Wei in de geur en smaak van het bier tegenkwam had het ook nog een andere functie voor het bier. De Wei zorgt ervoor dat het bier wat romig en zacht aanvoelt, je merkt dat er lactose in het bier zit. Het geeft het bier een heel erg fijne body.

Ik denk dat de meningen over dit bier verschillend zullen zijn. Als je bij dit bier, zoals ik, de associatie hebt met geit dan zal het bier je misschien tegenvallen qua smaak. Ik vond de Wei echter een heel interessante smaak aan het bier geven. Lekker? Ja. Apart? Ja toch ook wel. Het is en blijft een geitachtig biertje haha.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl