Weibok van Klaverke Bier

'Nederlands Nieuwe' bier verkozen

Weibok van het brouwcollectief Klaverke Bier is verkozen tot 'Nederlands Nieuwe'. De wedstrijd werd georganiseerd door BIERburo en de meibok van de Friese brouwers won. . 

14 juni 2018 om 09:39


'Nederlands Nieuwe' bier

Klaverke Bier logoKlaverke Bier (een brouwcollectief bestaande uit de brouwerijen Het Brouwdok, Noarder Dragten, de Kleine Beer en De Kroon op Leeuwarden) heeft met Weibok de eerste wedstrijd ‘Nederlands Nieuwe’ gewonnen. Een zeskoppige jury koos Weibok boven een grote diversiteit aan andere inzendingen. Daarbij waren zowel de kwaliteit van het bier, als het verhaal achter het bier van belang.

Ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan daagde het BIERburo brouwers uit een Nederlands Nieuwe te brouwen, een nieuw bier dat wortelt in de lokale omgeving van de brouwerij. Dat kan zijn door gebruik van lokale ingrediënten, lokale bereidingswijze of door samenwerking met partijen uit de buurt.

Weibok

Weibok is een meibok is gebrouwen met geitenwei. Op verzoek van geitenkaasmakerij De Molkerei uit Sint Annaparochie - zij wilden de wei graag hergebruiken met het oog op een ‘circulaire kaasproductie’ - heeft Klaverke Bier dit bier ontwikkeld. Dat was nog een hele kluif omdat geitenwei relatief veel vet bevat.

"Dit bleek meteen bij het eerste proefbrouwsel: de schuimkraag verdween als sneeuw voor de zon. Daarom besloot De Molkerei een ontromer aan te schaffen. Met positieve gevolgen", vertelt Ulco de Jong, een van de brouwers. "Nu lukte het ons wél om een mooi bier te maken en de Molkerei kan van het onttrokken ‘weivet ‘ ricotta en boter maken."

Weibok bierflesjes van Klaverke Bier

Nederlandse biercultuur

Volgens Henri Reuchlin van het BIERburo hebben we in Nederland een prachtige nieuwe biercultuur ontwikkeld. Iets om trots op te zijn. "En toch knaagt er wat: want wat is nu een typisch Nederlands bier?

We hebben onze versie van het bockbier, wellicht, en een Nederlandse interpretatie van Oud Bruin, waar zelfs de brouwers die het brouwen niet heel trots op zijn. Er zijn enkele manmoedige pogingen om ons verleden te doen herleven in Kuit of Luiks. Maar iets eigentijds ontbreekt. Weibok past prima in de doelstelling van Nederlands Nieuwe: lokale samenwerking, een typisch lokaal ingrediënt en als kers op de taart het hergebruik van een bijproduct, dat anders verloren was gegaan."

Nederlands Nieuwe is een wedstrijd die open staat voor professionele brouwers. Een jury met bekenden uit de bierwereld beoordeelt de bieren, zowel op kwaliteit als op originaliteit en creativiteit. Natuurlijk moet het bier goed in balans zijn. Het gaat niet om ‘hoe gekker, hoe beter’. Het winnende bier zal onder andere worden opgenomen in het assortiment van MITRA.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Reclame van Heineken Pilsener

BLADE tap van Heineken
Blade werd door Heineken geïntroduceerd tijdens Horecava 2018. Het is een mobiel tapsysteem dat het een stuk gemakkelijker maakt om een biertje te tappen voor kleinere horeca-ondernemers.

Meer reclames van Heineken Pilsener

Laatste reacties