Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

'Nederlands Nieuwe' bier verkozen | Klaverke Bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

'Nederlands Nieuwe' bier verkozen

14 juni 2018 om 09:39

Weibok van het brouwcollectief Klaverke Bier is verkozen tot 'Nederlands Nieuwe'. De wedstrijd werd georganiseerd door BIERburo en de meibok van de Friese brouwers won.

Weibok van Klaverke Bier
Bieren van De Kroon op Leeuwarden
BrouwDOK logo

'Nederlands Nieuwe' bier

Klaverke Bier logo Klaverke Bier (een brouwcollectief bestaande uit de brouwerijen Het Brouwdok, Noarder Dragten, de Kleine Beer en De Kroon op Leeuwarden) heeft met Weibok de eerste wedstrijd ‘Nederlands Nieuwe’ gewonnen. Een zeskoppige jury koos Weibok boven een grote diversiteit aan andere inzendingen. Daarbij waren zowel de kwaliteit van het bier, als het verhaal achter het bier van belang.

Ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan daagde het BIERburo brouwers uit een Nederlands Nieuwe te brouwen, een nieuw bier dat wortelt in de lokale omgeving van de brouwerij. Dat kan zijn door gebruik van lokale ingrediënten, lokale bereidingswijze of door samenwerking met partijen uit de buurt.

Weibok

Weibok is een meibok is gebrouwen met geitenwei. Op verzoek van geitenkaasmakerij De Molkerei uit Sint Annaparochie - zij wilden de wei graag hergebruiken met het oog op een ‘circulaire kaasproductie’ - heeft Klaverke Bier dit bier ontwikkeld. Dat was nog een hele kluif omdat geitenwei relatief veel vet bevat.

Lees ook

"Dit bleek meteen bij het eerste proefbrouwsel: de schuimkraag verdween als sneeuw voor de zon. Daarom besloot De Molkerei een ontromer aan te schaffen. Met positieve gevolgen", vertelt Ulco de Jong, een van de brouwers. "Nu lukte het ons wél om een mooi bier te maken en de Molkerei kan van het onttrokken ‘weivet ‘ ricotta en boter maken."

Weibok bierflesjes van Klaverke Bier

Nederlandse biercultuur

Volgens Henri Reuchlin van het BIERburo hebben we in Nederland een prachtige nieuwe biercultuur ontwikkeld. Iets om trots op te zijn. "En toch knaagt er wat: want wat is nu een typisch Nederlands bier?

We hebben onze versie van het bockbier, wellicht, en een Nederlandse interpretatie van Oud Bruin, waar zelfs de brouwers die het brouwen niet heel trots op zijn. Er zijn enkele manmoedige pogingen om ons verleden te doen herleven in Kuit of Luiks. Maar iets eigentijds ontbreekt. Weibok past prima in de doelstelling van Nederlands Nieuwe: lokale samenwerking, een typisch lokaal ingrediënt en als kers op de taart het hergebruik van een bijproduct, dat anders verloren was gegaan."

Nederlands Nieuwe is een wedstrijd die open staat voor professionele brouwers. Een jury met bekenden uit de bierwereld beoordeelt de bieren, zowel op kwaliteit als op originaliteit en creativiteit. Natuurlijk moet het bier goed in balans zijn. Het gaat niet om ‘hoe gekker, hoe beter’. Het winnende bier zal onder andere worden opgenomen in het assortiment van MITRA.

Cookie instellingen