Vlaanderen staat bekend om zijn heerlijke bieren en en heeft ook een paar klassieke gerechten waar wij wel warm voor lopen. Een van die klassiekers is de Vlaamse Stoof met Friet en die hebben we gemaakt met als belangrijk ingrediënt Westvleteren XII.
Westvleteren XII is een iconisch bier dat jaren lang werd verkozen als beste bier ter wereld. Inmiddels is het trappistenbier voorbij gestoken door twee andere bieren op RateBeer , maar het blijft nipt het beste bier van België (3 Fonteinen Zenne y Frontera staat 0,02 punten achter Westvleteren 12).
Om de trappistenbieren van Westvleteren te bemachtigen was het jaren lang zo dat je via de biertelefoon moest proberen om een bestelling te plaatsen bij de Sint-Sixtusabdij. In 2019 werd de biertelefoon opgeheven en werd het mogelijk om online een tijdsslot te reserveren om het Westvleteren bier af te halen. Afgelopen jaar hebben we dit gedaan en er een Belgisch bierweekend van gemaakt met onder andere een bezoek aan de Sint-Sixtus Abdij van Westvleteren .
- Sinds 2024 is het nog gemakkelijker geworden om aan dit exclusieve bier te komen. Westvleteren Trappist is sindsdien ook bij enkele Nederlandse slijterijen en bierwinkels te koop, waaronder Gall & Gall en Mitra . Bekijk de bieren Westvleteren 12 , Westvleteren 8 en Westvleteren Blond voor het actuele aanbod. -
Tijdens de reis raakten we verknocht aan allerlei Belgische bieren en ook aan de heerlijke Vlaamse frieten in combinatie met stoofvlees. Tijdens de bereiding van Vlaams stoofvlees wordt er bier toegevoegd. Dit zijn meestal donkere bieren zoals Dubbel, bock of Quadrupel.
Voor ons recept hadden we in ons hoofd om de ultieme Belgische stoof te maken en dus het beste bier van België (volgens Ratebeer) te gebruiken: Westvleteren XII.
- 500 gram Ribstuk
- 1 flesje Westvleteren 12
- 2 middelgrote winterpenen
- 4 uien
- 5 teentjes knoflook
- 3 tomaten
- 1 eetlepel tijm
- 3 laurierblaadjes
- Boter
- Peper en zout
1. Leg het ribstuk op keukenpapier en dep het met een keukenpapiertje droog aan de bovenkant. Bestrooi het met gemalen peper en zout.
2. Snijd de wortelen, uien en tomaten in middelgrote stukken. Pers de knoflookteentjes met een knoflookpers en zet de groenten klaar om toe te voegen aan de stoofpot.
3. Zet de waterkoker aan met een halve liter water, zodat je in een steelpannetje een runderbouillonblokje kunt oplossen. Laat de bouillon staan, deze heb je bij punt 8 weer nodig.
4. Plaats de pan op middelhoog vuur en laat deze opwarmen. Voeg boter toe aan de pan en fruit op middelhoog vuur de uien en de knoflook aan voor ongeveer 5 minuten... Zorg vooral dat de knoflook niet verbrandt, dus zorg dat je pan niet te heet is. Haal het mengsel na vijf minuten uit de pan (als je pan groter (zie punt 5) is kun je het ribstuk na 1 à 2 minuten fruiten toevoegen om het te laten kleuren samen met de ui en knoflook).
5. Aangezien mijn pan wat klein is heb ik het ribstuk in tweeën gesneden en de stukken één voor één toegevoegd aan de pan en de ui en knoflook tijdelijk uit de pan gehaald. Braad het vlees op middelhoog vuur, schroei het niet helemaal dicht, maar het mag wel een kleurtje krijgen.
6. Als de stukken vlees mooi van kleur zijn voeg je al het vlees en alle ui en knoflook toe in de pan en laat je het nog een paar minuten samen braden op middelhoog tot laag vuur.
7. Nu komt het mooiste moment van het recept. Open het flesje Westvleteren 12 en schenk het bier rustig bij het vlees en de uien. Voeg nu de laurierbladen toe en een eetlepel gedroogde tijm (een takje verse tijm kan natuurlijk ook). Ruik vervolgens goed om jezelf een plezier te doen. Laat het geheel zo'n 3-5 minuten stoven, zodat de alcohol uit het bier kan verdampen.
8. Voeg alle overige groenten toe en meng het geheel goed.
9. Voeg genoeg bouillon toe om alle ingrediënten in het vocht te zetten.
10. Verlaag het vuur tot standje sudder (3 in mijn geval) en voeg het deksel toe aan de pan, zodat je stoofpot zich goed kan ontwikkelen. Met dit vlees heb je zo'n 8-10 uur nodig om het vlees helemaal op de gewenste cuisonne te krijgen.
11. Check de voortgang van je stoofpotje af en toe. Na 8-10 uur haal je de deksel van de pan en laat je het geheel wat inkoken, totdat je stoofpotje op de gewenste dikte is.
12. De echte liefhebber kan ook nog aan de slag gaan met echte Vlaamse frieten, maar ik ben naar de snackbar gegaan om patat te halen. Serveer met een Westvleteren 12 (niet te koud). Het was genieten, proost!