Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Worden bierflesjes bedreigd door blikken bier?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Worden bierflesjes bedreigd door blikken bier?

13 juli 2018 door Redactie Biernet

Waar vroeger een blik bier met een lallende zwerver op straat werd geassocieerd is blikbier nu aan een geweldige opmars bezig. We vragen ons af, bestaan flesjes bier over tien jaar nog wel?  

Worden bierflesjes bedreigd door blikken bier?

Hoe is het begonnen?

Draft Beer Bierblikjes bestaan al sinds de jaren '30, ook al werden ze destijds nog niet zo veel gebruikt. In de jaren ‘70 waren er maar twee makkelijke manieren om bier te krijgen: getapt bier uit een vat of bier uit een fles.

De kleinere (speciaalbier) brouwerijen konden hun bier ook helemaal niet in blikjes verpakken, daar hadden ze het geld niet voor. Ook adverteerden ze niet op TV en brouwden ze niet op grote schaal. Blikjes bier kon je alleen vinden van grote brouwerijen.

Hoewel de kleine brouwerijen nog steeds niet adverteren op TV hebben ze vaak wel hun bier in blik, net als de grotere brouwerijen. Hier zijn bepaalde redenen voor, die vermeldden we al eerder in een artikel over de voordelen van bierblikjes. Twee vijanden van bier zijn licht en zuurstof. Deze hebben allebei minder invloed op bier in blik dan op bier in fles.

Daarnaast is aluminium lichter dan glas en zijn blikjes compacter dan flesjes, waardoor het transport gemakkelijker is. Ook breekt een blikje minder snel, waardoor er minder bier wordt verspild. 

Nederlandse bierbrouwers en blikbier

Blik Mexicake van De Moersleutel Ook in Nederland wordt bier geblikt. Bierblikjes Grolsch of Heineken pils zijn al decennia lang een normaal verschijnsel in de winkels. Maar ook speciaalbier wordt tegenwoordig geblikt. De groei van het aantal bieren uit blik wordt dan ook vooral veroorzaakt door 'craft brewers'.

Lees ook

Zo verpakt Brouwerij Kees anno 2018 de meeste bieren in blik. Deze brouwerij in Middelburg was midden 2018 in Nederland de enige speciaalbierbrouwerij met een eigen afvullijn voor bierblikken.

Andere voorbeelden van geblikt speciaalbier zijn Vuur & Vlam van Brouwerij De MolenBrand IPA of Mexicake van De Moersleutel. Het verpakken van speciaalbier in blik is overgenomen uit Amerika. In de Verenigde Staten wordt speciaalbier al langer in blik verpakt

De ecologische voordelen

Het maken van aluminium is behoorlijk milieuvervuilend. Sterker nog - het kost meer energie om te maken dan glas. Waarom dan toch voor blikjes gaan?

Ten eerste kost het recycleproces van aluminium minder energie dan het proces voor glas. Daarnaast wordt aluminium ook vaker gerecycled dan glas. De meeste blikjes bier die je in je handen zal hebben bestaan uit zo'n 75% gerecycled aluminium.

Blikjes zijn in principe dus milieuvriendelijker dan glas. Al moeten we wel eerlijk zijn - als je de meest milieuvriendelijke keuze wil maken moet je voor fusten of vaten gaan. Die hoef je niet eens te recyclen als ze leeg zijn - gewoon schoonmaken en klaar is kees!

Zou het kunnen dat bierblikjes uiteindelijk bierflesjes gaan vervangen gezien de voordelen van blik? De toekomst zal het uitwijzen! 

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen