Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcoholvrij bier in bijna alle Eredivisie stadions te koop

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alcoholvrij bier in bijna alle Eredivisie stadions te koop

20 december 2019 om 15:18

Alcoholvrij bier heeft ook in de Nederlandse voetbalstadions een voet aan de grond inmiddels. We deden onderzoek naar het bieraanbod in de Eredvisie en vonden dat er nog maar een klein aantal clubs geen alcoholvrij bier aan zijn supporters aanbiedt.

Alcoholvrij bier in bijna alle Eredivisie stadions te koop
Bavaria 0.0% sinds 2020 flesje en glas
Bier bij Heracles Almelo

Het bieraanbod in de Eredivisie 

De helft van de Eredivisie zit erop en het belooft een spannende tweede competitiehelft te worden. Genoeg reden dus om eens een stadion te bezoeken, maar hoe zit het met het bieraanbod in stadions. Welke bieren kun je er drinken en wat kost een biertje? Biernet.nl heeft onderzoek gedaan naar het aanbod van bier in de Nederlandse competitie.  

Alcoholvrije trend

Heineken 0.0 De afgelopen jaren is alcoholvrij bier in Nederland aan een enorme opmars bezig en ook in de voetbalstadions heeft dit bier zijn plek weten te bemachtigen. Van de 18 clubs actief in de Eredivisie zijn er drie clubs die op dit moment nog geen alcoholvrij bier aanbieden, namelijk FC Groningen, Feyenoord en Willem II.

Feyenoord gaf van deze clubs aan dat zij er wel mee bezig om alcoholvrij aan het assortiment toe te voegen. De alcoholvrije bieren die worden geschonken in de stadions zijn Heineken 0.0, Amstel 0.0, Lindeboom 0.5 en Bavaria 0.0 en Jupiler 0.0.

Niet altijd genieten van speciaalbier 

Voor de bierliefhebbers gaat er niets boven een lekker speciaalbiertje. Je zou daarom denken dat de voetbalclubs hierop inspelen en hun assortiment hierop aanpassen. Slecht nieuws, meer dan de helft van de clubs hebben nog niet besloten om de speciaalbieren toe te voegen in het aanbod van de bieren. 

Zo kan je bij de clubs: ADO Den Haag, Ajax, AZ, FC Groningen, FC Emmen, Feyenoord, Fortuna Sittard, PEC Zwolle, PSV, Sparta Rotterdam en Vitesse niet rekenen op een speciaalbiertje. Bij de overige clubs kan je wel een speciaalbier bestellen.

Kampioen in het duurste bier

Als je aan de kampioenen in de Eredivisie denkt, neig je al gauw naar de traditionele top 3, Ajax, PSV en Feyenoord. Maar geen van deze drie clubs verkoopt het duurste bier in de Eredivisie. 

Bij Vitesse vragen ze voor een kleine beker bier (0,20l) €2,90 en hiermee verkopen zij veruit het duurste bier van de hele Eredivisie. Omgerekend betaal je voor een beker van 25cl dus €3,63. AZ en RKC staan gezamenlijk tweede met een bierprijs van €2,80. 

Update 23-12: Het GelreDome komt de supporters van Vitesse tegemoet door de bierprijs te verlagen. In plaats van €2,90 betalen de fans straks €2,75 voor 20cl Bud bier. Zoals in onderstaande tabel te zien is zijn zij hiermee nog steeds veruit de duurste (prijs omgerekend naar 25cl bekers). Als je overigens het grote formaat beker zou bestellen in het GelreDome (van 35cl) dan zou je €2,82 per 25cl betalen. De prijs voor de bekers van 35cl is namelijk verlaagd van €4,25 naar €3,95.

Kampioen in het goedkoopste bier

Het duurste bier is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Elke voetballiefhebber wil een lekkere pot voetbal kijken met een (goedkoop) biertje erbij. Bij welke club kan je dit dan het beste doen? 

In Almelo is dat het geval, Heracles Almelo vraagt voor een kleine beker bier (0,25l) €2,35 en voor een grote beker bier (0,50l) €4,70. De club uit Almelo is hiermee de club die het goedkoopste bier uit de hele Eredivisie schenkt. Heracles houdt het bij de grootste brouwer van Nederland en schenkt Heineken in het Erve Asito (stadion van Heracles). Heracles schenkt daarnaast ook nog eens speciaalbier en voor de liefhebbers Heineken 0.0.

Grote bekers vs kleine bekers 

Meestal als je ergens direct een grote hoeveelheid van afneemt is het goedkoper. Geldt dat ook voor de grote bekers bier in voetbalstadions? 

Lees ook

Bij een aantal clubs is het voordeliger om een grote variant te nemen. Wat erg opvallend is, is dat bij de meeste clubs het helemaal niet uitmaakt in de prijs.

Bij SC Heerenveen, Fortuna Sittard, FC Emmen, Willem II, FC Twente, FC Utrecht, PSV is de literprijs voor grote en kleine beker bier exact hetzelfde. Bij de overige clubs loont het wel om grote cups te bestellen. Bij bijvoorbeeld Ajax en AZ en PEC Zwolle bespaar je geld door grote bekers bier te bestellen.

Bij Feyenoord bespaar je het meeste als je grote bekers bier bestelt. Je betaalt per liter €8,70 als je grote bekers bier bestelt en €9,67 als je een liter bier in kleine bekers bestelt.

Baas boven baas: Heineken 

Brouwerij Heineken levert drie verschillende biermerken aan de Nederlandse stadions, namelijk Heineken (ook Light), Amstel en Brand. Bekijk in onderstaande tabel hoeveel stadions een bepaald pilsmerk op de tap hebben. 

Pilsmerk Verkocht in aantal stadions
Heineken 5
Amstel 4
Jupiler 3
Bavaria 2
Bud 1
Brand 1
Grolsch 1
Lindeboom 1

Het Heineken pils wordt in vijf Eredivisie stadions verkocht. Andere biermerken die eigendom van Heineken zijn, namelijk Amstel en Brand worden samen ook bij 5 stadions verkocht. Heineken levert zijn bier dus bij 10 voetbalstadions, meer dan de helft van alle Eredivisie stadions.

Aantal biermerken die worden geschonken in verschillende Eredivisie stadions

De Limburgse clubs schenken Limburgs bier en Bavaria wordt alleen bij twee Brabantse clubs geschonken, namelijk bij PSV en RKC. Grolsch is het huisbier in de Grolsch Veste en sinds kort levert AB InBev Bud pils aan GelreDome en dus aan de fans van Vitesse.

Bierprijzen in vergelijking met 5 jaar geleden

Vijf jaar geleden is er ook onderzoek gedaan naar de bierprijzen in de Eredivisie. Go Ahead Eagles was destijds met €1,67 de club met het goedkoopste bier. Bij iedere club is het bier duurder geworden. De gemiddelde prijs voor een biertje is in vijf jaar tijd met 13% gestegen. 

Destijds betaalde je voor een biertje gemiddeld €2,30. Deze prijs is toegenomen naar een gemiddelde prijs voor een beker pils van €2,60. Dit betekent dat je dit jaar per liter bier €1,20 meer kwijt bent vergeleken met vijf jaar geleden. Bij FC Groningen, ADO Den Haag en PEC Zwolle moeten de supporters relatief het meest bijbetalen, een biertje kost daar 30% meer dan vijf jaar geleden.

Bierprijzen infographic