Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierprijs veel te hoog na accijnsverhoging

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierprijs veel te hoog na accijnsverhoging

12 februari 2014 om 16:32

Op 1 januari 2014 is de accijns op bier verhoogd met 5,75%, gemiddeld zo’n € 0,15 per krat bier. De prijs van een krat A-merk bier is echter €0,62 hoger dan in 2013.

Dat is 4 keer meer dan de accijnsverhoging!

Bierprijzen drastisch verhoogd na accijnsverhoging

Het kabinet heeft begin dit jaar de accijns op bier verhoogd met 5,75%. Per 100 liter bier wordt nu €37,96 accijns aan de overheid afgedragen. Accijns wordt doorberekend aan de consument en dus is het logisch dat bier een beetje duurder wordt.

Onderzoek Biernet.nl naar stijging bierprijzen

Uit onderzoek van Biernet.nl naar de accijnsstijging van een krat bier in de supermarkt blijkt een groot verschil tussen de prijs in 2013 en 2014. Volgens eigenaar Jeroen Jaspers hebben brouwerijen en supermarkten  deze accijnsverhoging aangegrepen om de prijs flink te verhogen. “De accijns stijgt met €0,15 per krat bier, maar de prijs gaat met gemiddeld €0,62 omhoog. Dat is 4 keer meer dan je zou verwachten en de consument is er de dupe van.”

Lees ook

Campagne Stop Bierbelasting!

De overheid was voornemens de accijns op bier te verhogen met 14%. Brouwerijen en biertapperijen in Nederland hebben in 2013 met de campagne Stop Bierbelasting! actie gevoerd tegen dit accijnsbeleid. Hierdoor is het uiteindelijk een accijnsverhoging van 5,75% geworden. Diezelfde brouwers hebben de prijs van bier nu veel meer verhoogd dan de accijns-stijging. De resultaten van de campagne Stop Bierbelasting! worden compleet teniet gedaan als de brouwers vervolgens besluiten de prijzen bovenop de accijnsverhoging nog eens extra te verhogen.

Jupiler en Hertog Jan spannen de kroon

Volgens Jaspers is het opvallend dat de twee hardst stijgende biermerken van dezelfde brouwerij zijn: “Jupiler en Hertog Jan zijn beide merken van de Belgische brouwerij AB InBeV. Deze brouwerij heeft de laatste jaren veel grote overnames gedaan. Dit zou een reden kunnen zijn dat deze merken zoveel duurder zijn geworden”.

Toename biertoerisme

De prijzen van bier in België en Duitsland zijn nu nog een stuk lager dan in Nederland. Het biertoerisme neemt hierdoor alleen maar toe. Nederlanders maken steeds vaker een ritje over de grens om goedkoop bier in te slaan. Maar volgens Jaspers kun je in Nederland met slim shoppen ook veel besparen: “Alle A-merk bieren zijn regelmatig in de aanbieding. Een krat bier in de aanbieding is al snel 4 euro goedkoper. Zo kun je veel besparen en je hoeft er helemaal niet voor naar het buitenland!”