Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Miljoenen euro bonus voor Heineken-topman

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

  • Home
  • Nieuws
  • Bonus van miljoenen euros voor heineken topman

Bonus van miljoenen euro's voor Heineken-topman

05 maart 2013 om 15:15

Mede doordat Heineken vorig jaar de Aziatische brouwerij 'Asia Pacific Breweries' overnam ontvangt Jean-François van Boxmeer ruim 2,5 miljoen aandelenbonus. Alsof dat nog niet genoeg is krijgt hij daar nog een bonus van 1,5 miljoen euro in aandelen bovenop om hem langer aan de brouwer te binden (een zogenaamde 'retentiebonus'). 

Heineken topman
Heineken Pilsener flesje
Heineken Logo

Totale inkomen

Met deze bonussen komt het totale inkomen van de topman uit op een bedrag van ongeveer 8,5 miljoen euro blijkt uit het jaarverslag van een van de grootste brouwerijen ter wereld. Een jaar eerder harkte hij 'maar' 3,4 miljoen euro aan inkomen binnen.

Retentiebonus

Een deel van de aandelen kan van Boxmeer pas over 5 jaar omzetten in contanten. Een deel van de bonus is namelijk een zogenaamde retentiebonus. Deze bonus is een middel om er voor te zorgen dat Jean-François van Boxmeer Heineken niet binnen een bepaalde tijd verlaat. 

In dit geval gaat het om een retentiebonus van anderhalf miljoen euro mits van Boxmeer nog minimaal 5 jaar in dienst blijft bij Heineken. Doet hij dit niet gaat de bonus aan zijn neus voorbij. 

Vakbond CNV woedend

De vakbond CNV reageerde afgelopen maandag woedend op het bericht. Bestuurder Gert Jan den Besten noemde het "Egostreling van de baas, niks anders". Ook vindt hij dat de CAO-besprekingen, die de komende tijd zullen plaatsvinden, hierdoor op voorhand al onder druk zijn gezet. 

De vakbond zet in die besprekingen in op een loonsverhoging van 2,5 procent zodat het personeel de inflatie kan compenseren in de huishoudportemonnee. "Wij noemen dat investeren in de vitaliteit van medewerkers. Dat is echt andere koek dan deze investering in de bestuursvoorzitter", aldus Den Besten. 

"Deze beloning geeft de bestuursvoorzitter alleen maar het idee van onoverwinnelijkheid" vervolgt Den Besten. "De nog recente geschiedenis van andere grootverdieners en hun ondernemingen vormen hiervan het bewijs"

Update 26 april 2013: Aandeelhouders stemmen tegen hoge bonussen

20 procent van de vertegenwoordigde aandeelhouders bij de afgelopen aandeelhoudersvergadering heeft tegen de bonussen van Heineken topman Jean-François van Boxmeer gestemd. Onder meer de Nederlandse pensioenuitvoerders APG, PGGM en MN Services keerden zich tegen de miljoenen bonussen. 

De bonussen die Van Boxmeer onder andere kreeg vanwege de overname van Asia Pacific Breweries is volgens de aandeelhouders ongepast in deze economische zware tijden. Ook vinden ze dat de overname van APB binnen de strategie van het bedrijf past en daarom binnen de gewone werkzaamheden van een bestuurder valt. 

De bonus is er, met 80 procent van de stemmen, uiteindelijk toch gekomen. De raad van bestuur wees op de uitzonderlijke presentatie van de topman in de afgelopen jaren, waarbij niet alleen winst, maar ook de koers van het aandeel Heineken flink is gestegen. Ook was de overname van APB volgens hen een "historische mijlpaal".

De overige aanwezige aandeelhouders stond de raad van bestuur bij. Volgens hen is de beloning van de Heineken top in vergelijking met het inkomen van topmannen van andere grote internationale bierbrouwers "erg laag". 

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties