Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Digitale rijpingskelder voor Hertog Jan Grand Prestige

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Digitale rijpingskelder voor Hertog Jan Grand Prestige

21 november 2018 om 14:19

Hertog Jan lanceert een digitaal platform waar bierliefhebbers het rijpingsproces van de Grand Prestige online kunnen volgen. Het is ook mogelijk om tips te krijgen over de ideale bewaarcondities.

Grand Prestige
Eerste serie HJ Grand Prestige Vatgerijpt
Hertog Jan Grand Prestige

Hertog Jan Grand Prestige

De 5-delige documentaire-reeks van Hertog Jan gaat over de verhalen achter verschillende Nederlandse bieren. In de laatste aflevering ontdekt journalist Joris Vermeer de verrassende smaakontwikkeling van Grand Prestige.

Met Meesterbrouwer Gerard daalt hij af in de kelder van de Hertog Jan Brouwerij in Arcen, waar het bier wel zes tot acht jaar gerijpt wordt voor een nog vollere, intense smaakbeleving. Samen proeven ze van een Grand Prestige uit drie verschillende brouwjaren.

Aan het einde van de aflevering maakt Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven ook nog twee verschillende soorten bonbons. De eerste om de smaak van chocola die Grand Prestige van nature heeft naar boven te halen en de ander met als hoofdingrediënt een gerijpte Grand Prestige uit 2012. 

Robert van Beckhoven en Gerard van den Broek met Grand Prestige bonbons

Lees ook

Online rijpingsproces

Met de jaren verdwijnt de bitterheid uit Grand Prestige en leidt de nieuwe, natuurlijke zoetheid van het bier tot een smaak en geur die doet denken aan een portwijn. Sommige bierliefhebbers laten hun Grand Prestige in hun eigen kelders rijpen en voor hen is het bijzondere rijpingsproces vanaf nu ook online te volgen in de digitale rijpingskelder.

Hier zijn ook tips voor optimale bewaarcondities te vinden, zodat iedereen zijn eigen fles kan laten rijpen. Op dit online platform houdt Meesterbrouwer Gerard de eigenaren van de flessen Grand Prestige op de hoogte van wat er precies gebeurt tijdens het rijpingsproces in hun fles, en krijgen ze een overzicht van het aantal flessen dat verspreid door Nederland en daarbuiten ligt te rijpen.
Grand Prestige Gerard

Grand Prestige Dag

In Arcen staat elke derde zaterdag van november volledig in het teken van het kroonjuweel van Hertog Jan. De Hertog Jan Grand Prestige Dag is dit jaar op zaterdag 24 november en biedt o.a. een bezoek aan de brouwerij, workshops, hapjes en de mogelijkheid om gerijpte flessen Grand Prestige te kopen - de enige dag in het jaar waarop dat kan.

Prijzenkast

Grand Prestige, dat met vier verschillende mouten wordt gebrouwen, is een gerstewijn met een fruitige geur en een bitterzoete afdronk, waarin gebrande moutsmaken als karamel, cacao en koffie te ontdekken zijn.

Het lievelingsbier van de meesterbrouwer heeft in 2014 en 2018 een gouden medaille gewonnen op de World Beer Cup, ook wel de Olympische Spelen van het bier genoemd, en kreeg dit jaar nog een platina onderscheiding bij Meininger’s International Craft Beer Awards.
Grand Prestige