Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

d'Olle Grieze 2019 | Brouwen | Speciaalbier | Brut IPA

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

d'Olle Grieze 2019 wordt gebrouwen in Veendam

07 januari 2019 om 11:49

De noordelijke brouwers komen vandaag bijeen om voor de negende keer het d'Olle Grieze bier te brouwen. Het betreft een Brut I.P.A., die bij Brouwhotel Parkzicht in Veendam wordt gebrouwen.

d'Olle Grieze  oftewel de Martinitoren in Groningen
Baxbier logo
Brouwhotel Parkzicht

d'Olle Grieze speciaalbier

De brouwers brouwen jaarlijks gezamenlijk dit bier en het is een uniek samenwerkingsverband in Nederland. Het initiatief is gestart in 2011 tijdens Groningen- hoofdstad(provincie) van de smaak. Het doel was om een bier te brouwen met zoveel mogelijk streekproducten, een vernieuwend biertje op de kaart te zetten en om in Groningen 25 brouwinitiatieven van de grond te krijgen.

Het initiatief is in de loop der jaren uitgebreid naar de 3 noordelijke provincies en er is een mooie samenwerking ontstaan tussen de noordelijke brouwers.

Brut IPA

d Dit jaar wordt een Brut IPA gebrouwen en dit is een opkomende bierstijl, een champagnebier. Het bier werd voor het eerste gebrouwen in San Francisco en verovert sinds 2017 mondjesmaat de rest van de wereld.

Lees ook

Brut is een zeer droge champagne en bij de bierstijl Brut IPA gaat het dan om de combinatie van de hoppigheid en de aroma’s van een IPA en de droge body van champagne. Dit type bier zal ook worden gebrouwen bij de amateurbrouwwedstrijd, de beste brouwer wordt zaterdag 6 april bekend gemaakt in de Martinikerk.

De winst van d’Olle Grieze gaat naar het onderhoud van het orgel in de Martinikerk. De voorgaande drie keren werd het bier in Groninger ketels gebrouwen, bij Martinus, Bax en Pivo. Nu gaat d’Olle Grieze naar Veendam. Brouwhotel Parkzicht is vorig jaar begonnen met het brouwen van eigen bier, genaamd Bogdike. Het bier wordt gebrouwen in unieke glazen brouwketels, de enige in West-Europa.

Lokale producten

Samen met brouwers uit Drenthe, Friesland en Groningen wordt de expertise gedeeld en gezamenlijk een recept gemaakt. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van lokale producten o.a. hop geteeld in Zuidbroek en emmer (Oergraan) uit Bellingwolde..

Ook Holland Malt uit de Eemshaven doneert een deel van de mout, dat afkomstig is van boeren uit het Noorden van Nederland. Het bier wordt geschonken tijdens het spraakmakende bierdiner in de Martinikerk op 3 april en is landelijk en lokaal verkrijgbaar in de maand april.

Ook zal Bierfestival Groningen plaatsvinden op 3, 4, 5 en 6 april in de Martinikerk. Voor meer informatie: http://www.bierfestivalgroningen.nl/.

Cookie instellingen