Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Pivo Brouwers

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Pivo Brouwers

Pivo Brouwers was een bierbrouwerij uit Haren (Nederland).

Pivo logo

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Pivo gestopt in 2018

In juli 2018 berichtte Sikkom over het einde van de brouwerij. De brouwerij liep op dat moment prima, maar om er mee door te gaan moesten de volumes omhoog en er flink worden geïnvesteerd. Dit was niet wat de drie Groningse vrienden wilden, zij zouden liever veel verschillende batches maken. 

Hollands Glorie is het laatste bier dat de Pivo brouwers hebben uitgebracht. Per augustus 2018 is de brouwerij voorgoed gesloten. 

Historie brouwerij

In januari 2015 zijn de drie Groningse vrienden, David Ekkers, Karst van der Heide en Tom van Lente begonnen met het opzetten van een eigen brouwerij: Pivo Brouwers.

Na hard werken hebben zij een eigen brouwinstallatie van ongeveer 1000 liter gebouwd, een unicum in Nederland. De brouwerij bevindt zich in de Biotoop, het voormalig Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit van Groningen.

Lees ook

De brouwerij

Het bouwen van de brouwerij kostte veel tijd, omdat de drie vrienden de gehele brouwerij zelf ontworpen hebben en met de hand opgebouwd.

Inmiddels werkt alles soepel en produceert Pivo in een gemiddelde week zo’n 800 liter bier. Pivo heeft een andere kijk op de huidige (smaak)ontwikkelingen in de Nederlandse biercultuur. Pivo focust zich namelijk, als enige micro-brouwerij in Nederland, op Pils. Wereldwijd het meest bekende biertje, alleen blijft dit type onaangetast liggen tijdens de hele craft bier beweging.

Ook wordt er weinig gesproken over de verhalen rondom gist, wat grotendeels de smaak van het bier bepaalt. Pivo wil juist vertellen wat gisten doen met de smaak en koopt dan ook niet elke keer gist, maar groeien deze zelf vanuit een gistkolonie op en experimenteren hiermee.

Pivo maakt zelfs bieren met meerdere gisten bij elkaar. Dit zorgt voor bijzondere Pilsners, een bier die iedereen wereldwijd kent, maar dan met veel meer smaak.

Inmiddels is Pivo te koop bij diverse slijterijen en cafés en Pivo’s ambitie stopt daar uiteraard niet. Pivo wil Nederland een nieuwe kijk geven op bieren, want deze kant van de craft scene is in Nederland nog onaangetast.

Pivo Bier

Pivo Brouwers in het nieuws

 • Winnaars brouwwedstrijd beste Schwarzbier

  Beste brouwer 2018: Jaap Broekhuizen

  Tijdens Bierfestival Groningen werden er dit jaar drie brouwwedstrijden georganiseerd. Amateurbrouwers werden uitgedaagd om het beste Schwarz bier te brouwen.

 • Bierdiner Groningen

  Bierfestival Groningen staat voor de deur

  Het Bierdiner en Bierfestival Groningen staan voor de deur. Tijdens deze bier 4-daagse in het hoge noorden kun je veel beleven op biergebied. Het vindt plaats van 11 t/m 14 april.

 • Bierdiner Groningen

  Grootste bierdiner van Europa

  Op woensdag 11 april zal het grootste bierdiner van Europa in de Martinikerk Groningen plaatsvinden. Het mega bierdiner met streekprodukten en noordelijke bieren wordt gehost door internationaal biersommelier Melissa Cole (UK).