Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Duitse brouwers krijgen opnieuw miljoenenboetes

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Duitse brouwers krijgen opnieuw miljoenenboetes

07 april 2014 om 16:12

Het Duitse Bundeskartellamt heeft opnieuw miljoenenboetes uitgedeeld.

Nog eens zes bierbrouwers kregen een boete voor verboden prijsafspraken die zij in het verleden onderling maakten.

Duitse brouwers krijgen opnieuw miljoenenboetes
Warsteiner

Begin dit jaar werden er al hoge boetes uitgedeeld aan Bitburger, Krombacher, Veltins en Warsteiner. Deze brouwerijen hadden afspraken gemaakt over de prijzen van vaten bier en flesjes. Hierdoor ging de prijs van een krat bier omhoog met één euro. Ook megabrouwer AB InBev was betrokken bij de kartelafspraak, maar hoefde geen boete te betalen omdat zij als kroongetuige werd ingezet.

Nu worden er weer zes bierbrouwers beboet voor verboden prijsafspraken. Niet alleen de bierbrouwers, maar ook een regionale branchevereniging en zeven persoonlijk verantwoordelijke managers zijn op de vingers getikt.

Lees ook

Opnieuw miljoenenboetes

De bierbrouwers Radeberger (een dochterbedrijf van Dr. Oetker), het Deense Carlsberg en vier regionale brouwers (Bolten, Erzquell, Früh en Gaffel) kregen woensdag een boete van in totaal 231,2 miljoen euro opgelegd. Carlsberg en Radeberger nemen daarvan het het grootste gedeelte voor hun rekening. Carlsberg kondigde al aan in beroep te zullen gaan.

Verboden afspraken

De president van het Bundeskartellamt, Andreas Mundt, noemde de hoge boetes gezien de forse verkoopcijfers van de betrokken firma's ''passend en noodzakelijk''.

Volgens de Duitse mededingingsautoriteit maakten de brouwerijen onderling afspraken over het optrekken van hun prijzen. De prijs van het vatenbier ging in 2006 en 2008 met 5 tot 7 euro per hectoliter omhoog. Ook werd in 2008 een prijsverhoging afgesproken voor een fles bier waardoor een krat van 20 halve literflessen 1 euro duurder werd.

Cookie instellingen