Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Eerste Engelse Trappistenbrouwerij | Mount Saint Bernard

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Eerste Engelse Trappistenbrouwerij

03 juli 2018 om 10:42

In 2018 komt er een nieuwe Trappistenbrouwerij in Leicestershire. Dit is de twaalfde Trappistenbrouwerij ter wereld en de allereerste in Engeland. 

Eerste trappistenbrouwerij opgericht in Engeland

Verschil tussen abdij- en trappistenbier

Alle trappistenbieren Trappistenbier wordt gebrouwen in abdijen. Maar er is wel een verschil tussen Trappistenbier en abdijbier. Een abdijbier heet zo omdat het vroeger werd gebrouwen door een abdij, maar waarvan de rechten nu bij een grotere brouwerij liggen. De monniken hebben er dan bijna niets meer mee te maken.

Een Trappistenbier wordt gebrouwen door abdijen die bij de Cisterciënzer Orde horen, wat een divisie is van de Benedictijnse Orde. Slechts elf (nu twaalf) van de 176 abdijen die bij deze Orde horen hebben een licentie om bier te brouwen van de International Trappist Association.

Twaalfde ter wereld

Er zijn tot nu toe 11 abdijen die echt Trappistenbier mogen brouwen. Maar met de Mount Saint Bernard Abbey in Leicestershire wordt dat nummer officieel verhoogd tot 12 abdijen. Het Engelse donkere bier Tynt Meadow is het eerste officiële Engelse Trappistenbier. De meeste Trappistenbrouwerijen vind je in België. Nederland heeft er twee en Oostenrijk, de VS en Italië hebben er allemaal een.

Lees ook

Eisen

Er zijn specifieke regels voor het brouwen van Trappistenbier. Een ervan gaat over geldzaken: De winst die de abdij maakt mag alleen uitgegeven worden aan het welzijn van de monniken en de abdij. Alles wat overblijft moet naar goede doelen en werk voor de samenleving gaan. Daarnaast moet het product binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd en moet het product door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd.

Mount Saint Bernard Abbey

Helaas moest de Mount Saint Bernard Abbey hun melkboerderij sluiten in 2013 omdat het economisch niet meer te onderhouden was. De monniken bezochten andere Trappistbrouwerijen en deden vijf jaar onderzoek naar het brouwen van bier.

Tynt Meadow Ze brouwden hun eerste experminentele bier op St. Lutgard dag, een heilige die bekend stond om te overleven op louter brood en bier tijdens het vasten. Met de rechten om Trappistenbier te brouwen is de Mount Saint Bernard Abbey de eerste Trappistenbrouwerij in Engeland. Hun eerste Trappistenbier heet ‘Tynt Meadow’ en wordt vanaf 9 juli 2018 verkocht.

Tegen de BBC zei de abt: "Onze vrienden uit België zeggen vaak: "Bier moet vloeibaar brood zijn, niet gekleurd water." Daar streven we naar."

Cookie instellingen