Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Grimbergen krijgt weer een eigen brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Grimbergen krijgt weer een eigen brouwerij

22 mei 2019 om 15:27

Na ruim 220 jaar gepauzeerd te hebben, gaan de paters van Grimbergen weer bier brouwen in de abdij van Grimbergen in België. De paters wilt tegen eind 2020 hun eerste biertje op de markt brengen.

Grimbergen krijgt weer een brouwerij
Grimbergen

Grimbergen brouwerij en belevingscentrum

DAt er binnenkort weer gebrouwen zou worden in de Abdij van Grimbergen werd vorig jaar bekendgemaakt. Het schepencollege van Grimbergen heeft afgelopen maandag toestemming gegeven om de bouw van de microbrouwerij te starten in een pas gesloten feestzaal.

Grimbergen bier Na een pauze van ruim 220 jaar gaan de paters van Grimbergen dus weer hun eigen bier brouwen. Naast de microbrouwerij streeft men ernaar om ook een belevingscentrum bij de abdij te realiseren. Ook zijn er zo'n 180 hopplanten geplant in de buurt van de abdij. 

Lees ook

Jarenlang was het een droom van de paters van Grimbergen om zelf weer bier te brouwen en deze droom gaat binnenkort uitkomen. Het laatste bier dat werd gebrouwen door de paters van Grimbergen was ruim 220 jaar geleden. Het Grimbergen bier dat we tegenwoordig consumeren wordt in België en voor België gebrouwen door Alken-Maes (van Heineken) en voor het buitenland verzorgt Carlsberg de productie. 

Toekomstige bieren

Voor de toekomstige bieren halen zij inspiratie uit boeken die in de twaalfde eeuw zijn geschreven. De boeken zijn geschreven in het Latijns en Oudnederlands. Zo ontdekten de paters de ingrediëntenlijst voor het bier. 

Het is eerste Grimbergse bier, dat nog bij Carlsberg werd gebrouwen, heet Grimbergen Triple D’Abbaye. Het gaat om een nieuw bier in beperkte oplage en geldt als voorbeeld van een biertype dat de nieuwe brouwerij zal aanbieden. Grimbergen Triple D'Abbaye rijpte vijf maanden op whiskyvaten.

Vanaf eind 2020 zal het echt weer mogelijk zijn om in de Grimbergen Abdij te gaan brouwen. Het is de bedoeling om verschillende soorten bier te produceren, in relatief kleine oplage van 10.000 hectoliter per jaar. Ter vergelijking, Westmalle brouwt jaarlijks zo'n 120.000 hectoliter trappistenbier en Orval 72.000 hectoliter. 

Cookie instellingen