Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Heineken bier voor Nederlandse markt 100% groen gebrouwen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Heineken bier voor Nederlandse markt 100% groen gebrouwen

31 augustus 2020 om 11:20

Heineken heeft opnieuw een duurzame stap gezet. Sinds juli dit jaar wordt al het Heineken bier dat is bestemd voor de Nederlandse markt, volledig gebrouwen met 100% groene energie. Daarnaast wordt Affligem binnenkort op statiegeldfles afgevuld.

Heineken flesjes op de loopband in de brouwerij
Zonnepanelen op het Heineken distributiecentrum
Affligem Blond glas en nieuwe retourfles op tafel met hapjes en drie mensen die erachter op de bank zitten

Heineken volledig circulair in 2030

In de missie van Heineken Nederland om in 2030 volledig circulair te zijn, heeft het biermerk opnieuw een duurzame stap gezet. Sinds juli dit jaar wordt al het Heineken bier dat is bestemd voor de Nederlandse markt, volledig gebrouwen met 100% groene energie.

Heineken flesje en bierglas voor de groene ster met zonlicht wat er langs schijnt De brouwer werkt sinds 2010 aan haar wereldwijde duurzame ambitie ‘Brewing a Better World’, door onder andere de CO2 uitstoot van de brouwerijen te verlagen. In lijn met deze ambitie zijn windmolens en grote hoeveelheden zonnepanelen geplaatst. Daarnaast is in 2018 het gebruik van biogas opgestart, welke nu volledig operationeel is. Het resultaat? Sinds vorige maand wordt al het Heineken bier voor de Nederlandse markt volledig groen gebrouwen.

Brewing a better World

Hans Böhm, Algemeen Directeur HEINEKEN Nederland: "Met onze wereldwijde 'Brewing a Better World' ambitie verduurzamen we stap-voor-stap de keten en onze producten. Ons einddoel is om in Nederland in 2030 volledig circulair te zijn met brouwerijen die volledig klimaatneutraal zijn. De afgelopen tijd hebben we veel mooie stappen kunnen zetten, onder andere door het verder opschalen van biogas en zonne-energie. Ik ben trots dat ik nu kan vertellen dat we sinds vorige maand ons moedermerk Heineken voor de Nederlandse consument met 100% groene energie brouwen. Dat geldt voor alle product- en verpakkingsvarianten die in de Nederlandse markt onder het Heineken merk vallen, inclusief Heineken 0.0."

Bier van hop, gist, water, wind en zon

Zowel de thermische als elektrische energie die in de brouwerij worden gebruikt bij de bierproductie en de verpakkingslijnen voor al het Heineken® bier voor de Nederlandse consument, is duurzaam opgewekt. Dit gaat om zo'n drie miljoen hectoliter bier per jaar. De groene energie bestaat uit zonne-energie, windenergie en biogas uit afvalzuivering. Biogas wordt gewonnen uit het afvalwater van de brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch en aangevuld met biogas uit de afvalzuivering van het Waterschap Aa en Maas.

Drie Heineken windmolens in een veld in Nederland

 "We beschouwen groene energie echt als een onmisbaar, nieuw ingrediënt in ons Heineken bier. Wind en zon zijn net zo belangrijk als hop, water en gist. Door het gebruik van duurzame energie wordt Heineken letterlijk nog groener. Maar onze ambitie reikt verder, de volgende stap is het op korte termijn verder verduurzamen van onze verpakkingsmaterialen en de kringloop van materialen verder te sluiten in Nederland", aldus Böhm.

Lees ook

De feiten op een rij

Heineken gebrouwen met 100 procent groene energie poster - In 2010 was de uitstoot voor het brouwen en verpakken van het Heineken bier in NL 6.5kgCO2/hectoliter. Nu, in 2020, wekt het biermerk met biogas, zon- en windenergie zo veel groene stroom op dat die teller op 0 staat.

- Om alle Heineken product- en verpakkingsvarianten (pilsener en 0.0) te brouwen en verpakken is per jaar 22.400 MWh groene elektriciteit en 43.000 MWh biogas nodig.

- De bespaarde CO2 uitstoot in 2019 is 15.000 ton CO2 op jaarbasis (=5.2kgCO2e/hl*2.9 mio hl). Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van circa 3.700 Nederlandse huizen (à 4,0 ton CO2 per huis).

Duurzame stappen in 2020 en verder

Naast het opschalen van groene elektriciteit en biogas zet HEINEKEN in Nederland verdere duurzame stappen op het gebied van verpakkingsmateriaal en logistieke processen. Zo biedt de brouwerij sinds dit jaar Heineken 0.0 aan in hervulbare groene fles en krat.

Ook worden steeds meer cafés in Nederlandse binnensteden (o.a. Utrecht en Den Bosch) bevoorraad met de duurzame 'mini' tankbierwagen, waarmee de grote vrachtwagen in mindere mate nodig is. HEINEKEN richt zich daarnaast op het verminderen van de CO2 uitstoot in de Nederlandse binnenvaart in 2021, als eerste klant van Zero Emission Services B.V. (ZES). Met dit nieuwe elektrische vaarsysteem kan de brouwer emissieloos bier vervoeren van de brouwerij in Zoeterwoude naar de haven in Moerdijk.

Heineken Mini Bier tankwagen op straat

Affligem gaat over op retourfles

Affligem Blond en Affligem Blond 0.0% worden vanaf september in een nieuwe verpakkingsvorm geïntroduceerd. Deze varianten zijn alleen nog verkrijgbaar in de bruine BNR-statiegeldfles. De hervulbare bruine retourflessen gaan jarenlang mee en zorgen voor zeven keer minder CO2 uitstoot dan one-way flessen. Het is daarmee de meest duurzame verpakkingsvorm. De brouwer verwacht in 2021 alle Affligem varianten in deze fles aan te bieden.

Affligem oneway flesje met een pijl die wijst naar de nieuwe statiegeld fles

Cookie instellingen