Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Mergel Wit: een ode aan Maastricht en haar terroir

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Ode aan Maastricht en haar terroir: Mergel Wit

12 juni 2024 om 12:59

Stadsbrouwerij Maastricht heeft een nieuw bier op de markt gebracht: Mergel Wit. Aan het bier is mergel toegevoegd, wat het een uniek speciaalbier maakt.

Mergel Wit gelanceerd
Mergel Wit logo
Mergel Wit bier uit Maastricht

Mergel in Limburg

Denk je aan mergel, dan denk je aan Zuid Limburg en aan Maastricht. De brouwers van Stadsbrouwerij Maastricht, gelegen aan de Maas in stadsdeel Wyck, introduceren een nieuw verfrissend bier, ideaal voor op het terras: Mergel Wit.

Mergel Wit bierglas Dit witbier wordt gebrouwen met -letterlijk- een vleugje mergel en is daarmee uniek in Nederland. Terroir betekent letterlijk bodem, maar is ook een aanduiding voor het microklimaat, bodemgesteldheid, ligging en de finishing touch van de lokale producent.

Het landelijk verkrijgbare Mergel Wit is traditioneel gebrouwen met een unieke hint van mergel; de 70 miljoen jaar oude poreuze steenlaag laag waar Maastricht op is gebouwd. De toevoeging van mergel in Mergel Wit wordt gebruikt om de smaak van Maastricht tot leven te brengen, wat het bier haar bijzondere smaak geeft.

Uniek in de wereld

Brouwer Michael Hermans vertelt: “Als je het hebt over Maastrichtse terroir, dan heb je het natuurlijk over mergel. Het materiaal waar de mooiste gebouwen van zijn gemaakt, waar de Romeinen hun bruggen mee bouwden en de stad Maastricht als fundament op rust. Die smaak wilden we letterlijk en figuurlijk laten terugkomen in ons bier. Dus we dachten; waarom voegen we het niet toe aan het bier?” Na de eerste brouwsels ervaarden we dat de kalk eigenschappen van mergel zijn te proeven in zijn frisse, doordrinkbare karakter met een hoppige afdronk”.

Lees ook

Mergel of kiezelgoer is een bekend middel om een bier van de fijnste filtering te voorzien, maar het is naar eigen onderzoek nog niet aan een bier toegevoegd. Daarmee is het, zover het onderzoek strekt, uniek in de bierwereld.

Bastiaan Bronckhorst, directeur van Stadsbrouwerij Maastricht. “Wat begonnen is als een lokaal initiatief vanuit het hart werd al snel gesignaleerd in andere delen van het land. Het blijkt een heuse aanvulling op de bierkaart te zijn voor serieuze terrasondernemers in populaire steden. Hierdoor hebben we besloten snel op te schakelen in productie en distributie. Mergelwit is inmiddels in heel Nederland verkrijgbaar via Hanos en Sligro en voor consumenten via diverse webshops.”

Mergel Wit bier

Het ongefilterde witbier is verpakt in een kenmerkende blauwe fles, en draagt met trots de ster van Maastricht. Het bier wordt geschonken in een uniek glas waarbij de ribbels onder in het glas een knipoog zijn naar het bekende Pileerke waar Wieckse Witte jarenlang uit werd gedronken. Mergel Wit is vanaf nu landelijk verkrijgbaar bij de betere drankenhandel.

Verkooppunten

- Ruim 800 horecazaken met name in Limburg en Brabant

- Regionaal bij AH, Jumbo, Plus, Gall & Gall en slijterijen

- Mergel Wit is landelijk te bestellen via Gall & Gall

Cookie instellingen