Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stadsbrouwerij Maastricht | Maastrichter Maltezer

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stadsbrouwerij Maastricht

Stadsbrouwerij Maastricht is een bierbrouwerij uit Maastricht (Nederland) die is opgericht in 2018. Deze brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment.

Biertjes van Stadsbrouwerij Maastricht aan de Maas met uitzicht op de Servaasbrug
Stadsbrouwerij Maastricht logo
Stadsbrouwerij Maastricht bierglas vullen

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Stadsbrouwerij Maastricht

Stadsbrouwerij Maastricht heeft 6 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Stadsbrouwerij Maastricht!
 • De Krachtige Victoria - Tripel - 8,9%

  Een krachtige, verwarmende tripel. De combinatie van gerst, tarwe, haver en rogge zorgen voor de krachtige smaak. De invloeden van banaan en kruidnagel zorgen voor een smakelijke hopbittere afdronk.

 • Maastrichts Wit - Wit - 5%

  De mergel van Maastrichtse bodem geeft dit bier een subtiele mineralige smaak en zorgt voor een zachte textuur.   

 • De Avontuurlijke Gérard - India Pale Ale - 7%

  Bitterzoet als geen ander. Hop is de grote smaakmaker in dit bittere en fruitige bier. Liefst vijf verschillende hopsoorten tekenen dit bier. Met een aroma van tropisch fruit en daarnaast aardse tonen als dennen maken dit bier met 7% alcoholvolume tot een waar avontuur. 

 • De Maltezer - Dortmunder - 6,5%

  De Maltezer van Stadsbrouwerij Maastricht is een volmout dortmunder bier met een mooie balans tussen bitter en zoet. Er is gekozen voor een neutrale gist en (neutrale) duitse hopsoorten zodat de moutigheid kan spreken in het bier. Heerlijk vol doch doordrinkbaar. 

 • De Royale Martinus - Blond - 5,4%

  De Royale Martinus is een hoppig blond bier waar het gebruik van korianderzaad en Amerikaanse hoppen een verfrissend karakter geven aan een milde bitterheid. Vooral citrus en exotische fruitsmaken voeren de boventoon in dit bier dat van een moutzoete aanzet eindigt in een frisbittere afdronk. 

 • De Dorstige Lambertus - Blond - 5,5%

  De dorstige Lambertus is een blond bier met 5,5% alcoholvolume. Het gebruik van pilsmout geeft dit bier zijn doordrinkbare karakter. Het subtiele gebruik van bitter- en aromahop in combinatie met de gekozen mouten zorgt voor een fris blond bier met een licht kruidige en bittere afdronk. 

  Achtergrond informatie

  In het hart van Maastricht, aan de voet van de Sint Servaasbrug – Nederlands oudste brug en verbinder van het centrum met stadsdeel Wyck – ligt Stadsbrouwerij Maastricht. Een plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen als een heerlijk aroma. Waar men kan genieten op een prachtig terras met uitzicht over de Maas onder het genot van de heerlijkste bieren.

  Stadsbrouwerij Maastricht binnen De brouwerij bevindt zich onder het dak van de voormalige Ridderbrouwerij, waar in 1857 voor het eerst bier gebrouwen werd. Na het succes van "Wieckse Witte" sloot de brouwerij in 2001. Sinds 2018 is er weer leven in de brouwerij en wordt er ambachtelijk bier gebrouwen. De Maltezer, een traditioneel Maastrichts bier, wordt weer gebrouwen naar het oude recept uit 1954. Daarnaast worden er verschillende nieuwe bieren gebrouwen met de mooiste combinaties tussen geur, kleur, smaak én kwaliteit!

  Brouwerij de Ridder

  Stadsbrouwerij Maastricht, op de plek van voormalig Brouwerij de Ridder, kent een rijke geschiedenis. Het pand, gelegen aan de Maas in het stadsdeel Wyck, dateert uit 1825.

  Pas in 1857 werd dit pand door de familie van Aubel gebruikt om Ridder-pils te brouwen. Rond deze tijd bruiste het in Maastricht nog van de brouwerijen, maar liefst 40 (micro-)brouwerijen maakten deel uit van de hoofdstad van Limburg. Dit aantal slonk tot een magere 9 brouwerijen in het jaar 1940. Stadsbrouwerij De Ridder hield stand in deze moeilijke tijden. In 1954 werd hier zelfs het eerste speciaalbier van Maastricht gebrouwen, het welbekende Ridder Maltezer bier.

  Heineken

  In 1982 werd de brouwerij overgenomen door Freddy Heineken, en onder zijn leiding zag het Wieckse Witte bier het levenslicht. Aan de hand van Heineken werd De Ridder midden jaren ’90 zelfs de laatste nog werkende brouwerij in het centrum van een grote stad in Nederland.

  Lees ook

  Wieckse Witte werd in die tijd echter zo groot dat de productie ervan verplaatst werd en de brouwerij in 2002 door Heineken werd gesloten. Na 16 jaar leegstand kwam er weer letterlijk leven in de brouwerij, en werd het eerste speciaalbier van Maastricht weer op haar originele locatie gebrouwen. Daarmee kreeg ook de biergeschiedenis van Maastricht weer een levenskus. Want bierbrouwen en Maastricht horen bij elkaar als het Vrijthof en de Markt: Maastricht kan eigenlijk niet zonder.

  Maastrichter Maltezer vanaf 2018

  Van brouwerij De Ridder naar Stadsbrouwerij Maastricht was slechts een kleine stap voor de ondernemers Charles van Goch en Tom de Lepper, maar een grote stap voor bierbrouwend Maastricht. In 2018 startten de twee op het brouwerijterrein van De Ridder aan de Oeverwal in Maastricht een proeflokaal met een eigen microbrouwerij. Een ding stond vast: hét Maltezer bier moest terugkomen. Tijdens de opstart kwamen Maastrichtenaren en bierliefhebbers uit Nederland en België al informeren: “Komt hét speciaalbier van Maastricht weer terug?” Bewijs voor Van Goch en De Lepper dat hun zet een gouden was: Maastricht en omgeving smachtten naar bierhistorie in een smakelijk glas.

  Maltezer kwam terug. En niet zomaar. Achttien verschillende Maltezer-brouwsels werden gebrouwen, geproefd en gekeurd. Niet alleen door onze brouwmeester, maar ook door Maastrichtenaren zelf. De review-actie ‘De Smaak van Maastricht’ werd gelanceerd en na meer dan 1000 inzendingen werd het definitieve Maltezer-bier gekozen.

  Naamsverandering naar Stadsbrouwerij Maastricht

  In 2021 is de naam van de brouwerij veranderd in Stadsbrouwerij Maastricht. Want de vernieuwde brouwerij had alles, alleen te weinig verbinding met de stad waar al zoveel generaties proefden van de smakelijke bieren. Maastricht is immers uniek als merknaam, en heeft alles dat Stadsbrouwerij Maastricht ook wil uitdragen: genieten van historie en van toekomst. Daarom kreeg ook het bierassortiment een frisse scheut zuurstof. De bekende Maltezer bleef zoals ‘ie was, de andere bieren vertellen nu samen het verhaal van Maastricht en zijn Stadsbrouwerij. Aan de smaak werd overigens niet getornd. Want wat goed is, moet goed blijven.

  De brouwerij met haar oprichters, de bieren met hun naamgevers en liefhebbers staan allen voor één ding; verbinding. Een simpele, doch essentiële basisbehoefte van de mens. Het is de energie die ontstaat wanneer je samen een glas bier proeft, wanneer je kunt geven en ontvangen zonder oordeel en wanneer je samen proost op het leven. Uit dit gegeven is de Stadsbrouwerij Maastricht ontstaan. De verbinding met de stad Maastricht en het wereldwijde netwerk van bierliefhebbers zorgt voor passie en inspiratie om elke keer weer op zoek te gaan naar nieuwe bieren met nieuwe smaken. Laat je verrassen, laat je inspireren, kom ook in verbinding. Kom genieten aan de Oeverwal. Stadsbrouwerij Maastricht zet de deur en de tapkraan graag voor je open.

  Stadsbrouwerij Maastricht

  Stadsbrouwerij Maastricht in het nieuws

  Cookie instellingen