Bierbrouwerij Wentersch wil de harten gaan veroveren van de ware bierliefhebber. Ze willen met lekker en lokaal gebrouwen bier Winterswijk op de kaart zetten.
Michiel van der Vaart is de oprichter van bierbrouwerij Wentersch . Michiel las dat de bierrevolutie vanuit Amerika naar Nederland kwam en dat het lokaal brouwen van speciaalbieren ook hier een trend zou worden. Een gat in de markt!
Ontstaan Wentersch
Drie jaar geleden is Van der Vaart zich gaan verdiepen in het bier via de Stichting Bieropleiding Nederland, waardoor hij ook een mooi netwerk opbouwde. Al gauw besefte Michiel dat zijn idee om het klein en eenvoudig te houden niet ging werken. Zelf brouwen wordt pas winstgevend vanaf duizend liter per keer. Dat betekende dat Van der Vaart uit een ander vaatje moest gaan tappen. Er moest een groter brouwhuis komen, een locatie en er moest een businessplan worden geschreven.
Lees ook
Inmiddels is het een serieus bedrijf geworden. Via zijn netwerk had Michiel intussen bierexpert Onno Raspe leren kennen. Onno wilde graag helpen met het opzetten van de brouwerij. Samen met Bart Looman, directeur van Winterwarm, is hij bij Bierbrouwerij Wentersch ingestapt als partner. Ze doen het dus met z'n drieën. Andre Pampiermole zorgt als brouwer voor nog meer leven in de brouwerij door één dag per week voor ons bier te brouwen en mede nieuwe recepten te bedenken.
Wentersche bieren
Bierbrouwerij Wentersch wil kwalitatief goed bier brouwen, met vooral lokale ingrediënten. De brouwerij begint in eerste instantie met vijf bieren. Eén van deze bieren heet Druuf. Druuf is een bier waarin lokaal geproduceerd druivensap zit verwerkt. Italië kent deze bieren al en in Nederland nu dus ook. Verder is er ter gelegenheid van 100 jaar De Stijl (o.a. Mondriaan) een iets bittere Weizen gebrouwen met een collectorsitem etiket. Naast het jubileum- en druivenbier brouwt Wentersch ook een India Pale Ale , Tripel en een Blond bier .
Ambities
De ambities bij bierbrouwerij Wentersch zijn groot. De brouwerij bedient nu al de lokale horeca en online ook de particulier. Het business model is gebaseerd op dat ze 60 duizend liter bier per jaar gaan brouwen, maar de markt is 'booming'. Daarom verwacht Michiel dat de capaciteit van vijfduizend liter bier per maand snel wordt verdubbeld. De brouwerij richt zich nu primair op de Achterhoek, maar ze zouden het ook erg leuk vinden als mensen uit andere provincies een Wentersch bier drinken.
Interessant biernieuws? Deel het nu!
1 reactie
harmen timmerman (gast) op 30-08-2018 om 15:38:04
Ik kreeg een klein blikken emmertje cadeau met twee overheerlijke flesjes Wentersch, en wel: één, aan de tripel en twee, druuf. Dit is dit jaar al mijn tweede uitstekende aanvaring met van de Vaart. Een maand geleden als chirurg met een geslaagde operatie en nu met bier uit zijn brouwerij. Is me zeer goed bevallen!!De kwaliteit van zowel het bier als de chirurgie is excellent te noemen!