Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Orval uit de schappen van de supermarkten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Orval uit de schappen van de supermarkten

14 maart 2013 om 12:03

De paters van Orval hebben supermarkten in België gevraagd hun trappist niet langer per krat te verkopen. De paters hopen zo dat de trappist minder snel uitverkoopt zodat er voor reguliere consumenten ook wat overblijft.

Orval uit de schappen van de supermarkten
Abdij Notre-Dame d'Orval
Trappiste Orval

Jaarlijks brouwen de paters van Abdij Notre-Dame d'Orval 69.000 hectoliter Orval. Dit is bij lange na niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Er was in het verleden al besloten om aan café-houders een beperkte voorraad beschikbaar te stellen.

Lege Rekken

"Daarom trekken cafébazen nu naar de supermarkten, waar ze de rekken leeghalen", aldus François de Harenne, directeur van de brouwerij. "Dat heeft als gevolg dat de Orval ook daar snel uitverkocht raakt. Daar zijn de gewone klanten dan weer niet blij mee." Reguliere consumenten visten steeds achter het net.

Lees ook

De paters vroegen supermarkten een tijdje geleden om de bierflesjes per vier of los te verkopen. Zo wordt het moeilijker grote hoeveelheden in één keer in te slaan. Omdat het een succes blijkt, hebben de paters nu dezelfde oproep bij andere supermarkten gedaan.

Ook Orval is internationaal een erg geliefd bier. Zo zijn niet alleen de Belgen er dol op, maar ook Nederlanders lusten er pap van. De typische kegelvormige fles zorgt ervoor dat het gist bezinksel bij het uitschenken in de fles blijft. Dat bezinksel kan wel apart gedronken worden, want het is rijk aan vitamine B.

Geliefd bier

België staat bekend om zijn trappisten en speciaalbieren. Zo is Westvleteren XII  bijvoorbeeld een erg geliefd bier. Wie het wil proeven, moet er nodige moeite voor doen om het in handen te krijgen. Het is in principe alleen te koop bij de abdij zelf, maar Biernet verloot een geschenkverpakking onder de eerste 1000 likes!

Cookie instellingen