Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Noord-Hollandse Bierverkiezing 2019 | Bier door Mannen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Uitgeester bier wint belangrijke Noord-Hollandse bierprijs

17 juni 2019 om 10:19

De tripel ‘Staal’ van Bier door Mannen uit Uitgeest is in de prijzen gevallen tijdens de Bierverkiezing Noord-Holland. De Uitgeester buurmannen pakten de tweede prijs in de categorie ‘zwaar bier’. 

Dutch Eagle Morebeer en Brouwerij Kees
Uitgeester bier wint belangrijke Noord-Hollandse bierprijs
Texels Skuumkoppe

Lovende jury

De vakjury was lovend over het bier van drie buurmannen uit Uitgeest met hun buurboruwerij Bier door Mannen. “Hij is kruidig, fris, fruitig, romig, vol van smaak, verwarmend en goed in balans. De overtuiging voor de jury is geweest de mooie goed in balans zijnde rooksmaak”, zei juryvoorzitter Frans Ruiter bij de uitreiking.

Bier door Mannen ontving de tweede prijs in de categorie ‘zwaar bier’ tijdens het Noord-Hollands Bierfestival in de Grote Kerk in Alkmaar. ‘Naughty Badass Modder Fokker’ van Brouwerij Tamesteut uit Hoorn ging er vandoor met de eerste prijs in deze categorie.

Aardig uit de hand gelopen

We zijn nog geen jaar bezig en dit hadden we totaal niet verwacht”, aldus Stefan Hollenberg. “Het begon als een grap, maar het is inmiddels aardig uit de hand gelopen.” De wedstrijd werd georganiseerd door regionale omroep NH Media.

Bier door mannen logo Aan de wedstrijd deden bijna 50 Noord-Hollandse bierbrouwers mee. Ook grote namen zoals Brouwerij Hoop, Dampegheest, Happy Face en de Texelse Bierbrouwerij. “Dat zijn niet de minste namen in de Noord-Hollandse brouwwereld. Wij zijn relatief klein en hebben ook geen eigen bierbrouwerij. Ons bier maken we in de ketels van De Noord-Hollandse bierbrouwerij in Uitgeest”, aldus Roderick.

Drie mannen uit Uitgeest begonnen in 2017 hun opmerkelijke zoektocht naar het ultieme mannenbier. “De beste ideeën ontstaan tijdens een avond bier drinken. Zo ook dit idee: Bier door Mannen”, vertelt Ricardo Barrientos de Reus. Drie Uitgeester mannen besloten om hun eigen bier te gaan brouwen. “Er zijn ontzettend veel bieren. Maar we misten een echt mannenbier”.

Lees ook

Pannen en potten

Het drietal besloot daarom zelf aan de slag te gaan. “Dat betekent potten en pannen op het vuur en brouwen maar”, vertelt Stefan Hollenberg. Samen gingen de mannen op zoek naar het ultieme recept. “Het moest een stevig bier worden met een fijne frisse afdronk. Een bier wat je drinkt bij een goed en groot stuk gebraden vlees van de barbecue”, vertelt Roderick. Met dit idee in het achterhoofd zijn de Uitgeester mannen aan de slag gegaan.

Nadat na maanden brouwen in de keuken het recept was vastgesteld besloten de mannen de stoute schoenen aan te trekken. “We zijn naar De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest gegaan. Daar hebben we ons idee uitgelegd en daar konden we in een groot volume brouwen”, vertelt Roderick. Eind augustus 2018 heeft het drietal ruim 500 liter bier gebrouwen.

Dat was in paar weken uitverkocht. In het voorjaar van 2019 hebben we ruim twee duizend liter gemaakt. Daar hebben we gelukkig nog voldoende van op voorraad”, stelt Ricardo lachend. Bier door Mannen is te koop via de website BierDoorMannen.nl.

Ook ligt het bier in de schappen van Jumbo Uitgeest, The Spirit of Wine en Simons Kaas en Noten in Heemskerk. In de horeca is het verkrijgbaar bij Steakhouse Bij de Buurvrouw in Castricum, Café Asgard in Beverwijk en Jack’s Bier Café in Heemskerk.

Volgende bier door mannen?

Het drietal zit overigens niet stil. “De voorbereidingen voor een zwaar blond worden al getroffen. Onze bieren krijgen metaalsoorten mee. Dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor de zwaar blond hebben we bedacht aluminium en voor een herfstbier koper. We zijn nu druk aan experimenteren met ingrediënten. Maar eerst even deze prijs vieren: proost!”, aldus Stefan.

Overige winnaars Noord-Hollandse Bierverkiezing

Staal van Bier door Mannen werd tweede achter Naugthy Badass Modder Fokker van de Hoornse Brouwerij Tamesteut. In de categorie licht bier werd Dutch Eagle van Morebeer tot winnaar gekroond en Skuumkoppe van de Texelse Bierbrouwerij won de publieksprijs.

Skuumkoppe bier wint publieksprijs

Cookie instellingen