Brouwerij Dampegheest

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Achterweg 22
Postcode
1906 AG
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (11 jaar actief)
Opgericht in
2008
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij Dampegheest

Brouwerij Dampegheest in het nieuws

Lekkerste bockbier van Nederland 2018

Achtergrond informatie

Brouwerij Dampegheest heeft in oktober 2008 de officiële status gekregen, en wordt gerund door drie personen uit Limmen die drie hl per keer kunnen brouwen. Hun bockbier viel erg in de smaak en hun gehele productie wordt via één winkel in Limmen verkocht. Gelukkig hebben ze een aantal bieren achtergehouden voor ons bierfestival. Ze zijn momenteel bezig de brouwerij aan te passen en op te knappen, alvorens ze over willen gaan tot een officiële opening. De brouwerij is vernoemd naar Huize Dampegheest die in 1730 nog stond in Heerlijkheid Limmen.

Kant-en-klaar brouwpakket

Zoals bijna elke hobbybrouwer begon Kees Koot met het kopen van kant-en-klare brouwpakketten. Kees Koot, van beroep fotograaf, kreeg daar echter gauw genoeg van. "Het is maar surrogaat. Dus ben ik begonnen om de ingrediënten los te bestellen en eigen recepten uit te proberen." Die bevielen zo goed, dat de pannen steeds groter werden en op den duur een omgebouwde vaatwasmachine voor het spoelen van de flessen nodig was.

Professioneel

Twee jaar geleden besloten hij, zijn broer Rinus en Herman Zomerdijk de zaak professioneel aan te pakken, maar wel als hobby naast het dagelijks werk. De brouwinstallatie is eigenhandig gemaakt van 2e hands RVS ketels uit de zuivelindustrie. Rinus is leliekweker en Herman hoofd technische dienst van de Limmer melkfabriek. "Door Herman", zegt Kees, "hebben we een grote sprong voorwaarts gemaakt. We hebben een ruimte gehuurd en een professionele ketel van 300 liter aangeschaft. Net als alle verdere toebehoren hebben we die van de sloop voor schrootwaarde gekocht en zelf opgeknapt. Omdat de ketel groter dan 100 liter is, moesten we ons bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Als naam hebben we Brouwerij Dampegheest gekozen naar een oude heerlijkheid die hier vroeger stond." Nu brouwen ze per 3 weken 300 liter bier, oftewel 400 flessen van 0,75 cl. Maar in 2010 willen ze dit uitbreiden naar 800 liter zodat het bier op meer plaatsen gekocht kan worden dan alleen bij Gall & Gall in Limmen.

Brouwen is 80% schoonmaken

De bedrijfshal ziet er brandschoon uit. Kees: "80% van het werk van een bierbrouwer bestaat uit schoonmaken." Tijdens de rondleiding die hij geeft, besef je pas hoe arbeidsintensief het brouwen is en wat er allemaal bij komt kijken. Niet iets om snel rijk van te worden. Bovendien moet een uitgebreide administratie worden bijgehouden. Van de inkoop van de ingrediënten, van de recepten én van de alcoholaccijns die moet worden betaald. Enige wens is op dit moment nog een flessenvulmachine. Die is al wel in huis maar moet nog volledig gereviseerd worden. Flessen spoelen hoeft niet meer, want die worden kant-en-klaar, steriel en wel gekocht.

Klaar voor de toekomst

20 Brouwsels van 300 liter per jaar, feitelijk een uit de kluiten gewassen hobby. Hierdoor blijft de vraag groter dan het aanbod. Nu staat er al een tijdje een 8 hl installatie klaar om de 3 hl te vervangen maar de drie heren vonden wel dat eerst aan een paar randvoorwaarden voldaan moest worden. Eén ervan was dat er een operationele afvul- en etiketteerlijn zou moeten zijn, want 300 liter handmatig afvullen en beplakken is al wat, laat staan 800 liter!

De tweede voorwaarde was het verhogen van de lagercapaciteit. Meer bier brouwen uiteraard geweldig, maar je moet het wel kwijt kunnen! Daarom zijn er in China drie gist-/lagertanks van elks 2000 liter gefabriceerd, waar twee brouwsels per stuk in kunnen en bij een zwaar bier waarschijnlijk zelfs drie. Deze tanks zullen medio september 2011 in Nederland arriveren om te worden geïnstalleerd.

Naast bovenstaande zaken die zijn op opgelost is ook de centrifugeerketel vervangen, zijn er nieuwe etiketten ontworpen, zijn er nieuwe doppen met eigen logo in de maak en worden de bieren tevens op wegwerpflessen van 33 cl afgevuld. Ook zal de verkrijgbaarheid in de horeca vergroot worden en wordt het distributiekanaal uitgebreid.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.