Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Uitslag Lekkerste Huisbier Verkiezing van Nederland 2014

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Uitslag Lekkerste Huisbier Verkiezing van Nederland 2014

10 december 2014 om 11:43

Ook dit jaar was De Lekkerste Huisbier Verkiezing van Nederland 2014, georganiseerd door Entree, weer een groot succes.

Huisbierbrouwers dingden dan ook maar al te graag mee om deze titel te winnen!

Lekkerste huisbieren

Wrakhout van Talk of the Town in De Koog (Texel) en Een Stoute Limburger van café De Zaak onder de Linden in Sittard zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2014, een wedstrijd van het horecavakblad Entree. Wrakhout won in de categorie lichte bieren, Een Stoute Limburger  ging aan kop bij de zware huisbieren.

Lekkerste Huisbier

Alle horecazaken in Nederland konden in 2014 weer hun huisbier aanmelden voor de jaarlijkse Entree-wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland. Er werden twee keer zoveel huisbieren ingezonden als in 2013. En begin november was het dan zover: de jury proefde en keurde alle inzendingen blind.

Een zware, serieuze taak voor het vierkoppige panel, bestaande uit vier zeer ervaren en kundige proevers. Theo Flissebaalje (PINT-redacteur), Henri Reuchlin (Bierburo, voorzitter EBCU), Fiona de Lange (Bierblogger.nl, De Nationale Bierbank) en Doinja Karmelk van gespecialiseerd Proeflokaal De Drie Dorstige Herten in Utrecht.

Jury huisbierverkiezing

De jury aan het werk

Categorie licht

Toen alle eindcijfers voor de lichte bieren (tot 6,5% procent) bekend waren, tekende zich in deze categorie een duidelijke winnaar af: Wrakhout van Talk of the Town in De Koog (Texel)
Met Wrakhout, vorig jaar derde, komt er een opvallende winnaar naar voren, want een rauchbier met dus uitgesproken smaak, lijkt toch niet echt een logische keuze voor een huisbier. De jury vindt het echter het lekkerste bier en prijst de moed van de ondernemer.

Lees ook

Het bier, dat op fles werd geleverd, kreeg een gemiddelde 8. Enkele opmerkingen van de jury: “Zeer uitgesproken smaak, goed gebrouwen bier voor gevorderden. Prachtige gerookte, vlezige smaak. Krijg je echt lekkere trek van! Schitterend. Lef om dit te kiezen. Niet voor weifelaars. Prettig bier, lekker doordrinkbaar, misschien iets zoet.”

Categorie zwaar

Tijdens het tweede deel van de proeverij was het aan de (relatief) zware bieren om de jury te overtuigen van de lekkerste smaak. De hoogste, gemiddelde waardering was een 7,25 voor Een Stoute Limburger van café De Zaak onder de Linden in Sittard.

De juryleden: “Verrassend in smaak. Wel uit een groot glas drinken, dan krijgt ‘ie voldoende lucht. Zware stout. Gedurfd als huisbier. Gebrande mout, koffie en een zuurtje dat natuurlijk in een stout thuishoort. Mooi in balans!. Chocolade, koffie en tabak. Romig, iets plat.” Met een 7,25 is de waardering voor deze categorie hoger dan vorig jaar, toen de winnaar de 7 net niet haalde.

Uitgesproken smaken

Jury aan het proeven De verkiezing Lekkerste Huisbier 2014 van Entree heeft twee winnaars met een uitgesproken smaak: een rauchbier en een stout. Het was een competitie van uitersten, met veel kritische opmerkingen van de kundige jury over bieren die teleurstelden, maar die zich desondanks verheugt over de toename van het aantal huisbieren.

Met de explosieve toename van het aantal microbrouwerijen in Nederland, krijgen horecaondernemers de kans een eigen, onderscheidend huisbier te laten brouwen.

Uitslag Lekkerste Huisbier

Top 3 lichte bieren
1. Wrakhout (fles), Talk of the Town (De Koog), Rauchbier, 6.0%. Sallandse Landbier Brouwerij
2. Rootz 7 Hops IPA (fust), Rootz (Den Haag/Scheveningen), IPA, 4.6%. Brouwerij De Kompaan
3. Oorzaak (fust), Café De Zaak (Utrecht), Session IPA 4,3%. Brouwerij De Eem

Top 2 zware bieren
1. Een Stoute Limburger (fust), De Zaak onder de Linden (Sittard), Stout, 8.0%. Brouwerij De Eem
2. The Big Fat Double 5 IPA (fust), De BeerTemple (Amsterdam) NW  Imperial/Double IPA, 8.0%. Brouwerij Het Uiltje, gebrouwen bij Jopen.

Cookie instellingen