Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij 3 Fonteinen | Geuzestekerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

3 Fonteinen

3 Fonteinen is een bierbrouwerij uit Beersel (België) die is opgericht in 1887. Deze brouwerij heeft 4 bieren in het assortiment.

3 Fonteinen brouwerij buiten
3 Fonteinen Oude Kriek

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van 3 Fonteinen

3 Fonteinen heeft 4 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van 3 Fonteinen!
 • 3 Fonteinen Oude Kriek - Kriek - 6,5%

  3 Fonteinen Oude Kriek heeft een diepe kersensmaak, met een verfrissende zuurheid en tonen van amandel en kaneel. Het heeft een aangename zurigheid en organische tonen van amandel en kaneel als het opwarmt in het glas.

 • Oude Geuze 3 Fonteinen - Geuze - 7%

  Oude Geuze 3 Fonteinen is een natuurlijk ongefilterd bier. Na de botteling hergist het bier nog 6 maanden op fles. Het bier is een natuurlijke geuze dat is gerijpt op eiken vaten.

 • Vintage Geuze - Geuze - 7%

  Geuze Vintage is Oude Geuze, dat na rijping niet wordt verkocht. Het blijft in de kelder liggen rusten. Hierdoor wordt Geuze Vintage voller en dieper van smaak. Vintage Geuze heeft een fijner, zachter aroma dan bij jongere geuzes het geval is.

 • 3 Fonteinen Oude Geuze Cuvée Armand & Gaston - Geuze - 5,5%

  Oude Geuze Cuvée Armand & Gaston heeft een complexe smaak met een rijke mix van fruitige en houtachtige tonen. De smaak ontwikkelt zich verder in de fles, wat resulteert in een unieke smaakervaring bij elke slok.

  Achtergrond informatie

  Het ontstaan van de 3 Fonteinen vond plaats rond 1887 vernoemd naar de lager gelegen waterbronnen. Het bestond toen uit een nieuw gebouwd café met een geuzestekerij, gelegen aan de Hoogstraat te Beersel.

  Beste geuzesteker van het dorp

  Eigenaar Jean-Baptiste Vanderlinden, ook burgemeester van Beersel, was vooral bekend als de beste geuzesteker van het dorp. zijn bijbehorend café werd in de zomer druk bezocht door de Brusselaars. In Beersel waren echter veel geuzestekers-cafébazen, alleen wie goede geuze kon mengen was verzekerd van een groot cliënteel.

  Nieuwe eigenaren

  Toen in 1953 Gaston Debelder en zijn echtgenote Raymonde het boeren leven voor bekeken hielden namen zij de 3 Fonteinen over. Gaston leerde het vak van Jean-Baptiste en zette met succes de zaak voort. Hij werd hierin gesteund door Herman Teirlinck, die sedert 1935 in Beersel woonde en in de "3 Fonteinen" zijn artistieke en literaire club "De Mijol" installeerde.

  Uitbreiding noodzakelijk

  De zaken gingen goed en uitbreiding liet niet dan ook niet lang op zich wachten. Hiervoor kochten ze in 1961 een oud pand rechtover de kerk dat in minder dan een jaar werd gesloopt en heropgebouwd. Het achterste gedeelte, een dorpsbalzaal met daaronder een mooi gewelfde kelder, was bijzonder geschikt als tonnenmagazijn. Ondanks dat de restaurantactiviteiten steeds belangrijker werden bleef Gaston de geuze trouw.

  In 1982 liet hij de zaak over aan zijn zoons, Armand en Guido die de zaak getrouw bleven uitbaten.

  Diepte punt voor oude geuze

  Rond 1990 bereikte de interesse voor oude geuze een dieptepunt en werd het vak van geuzesteker echt een ambacht. Er werd dan ook hardop gedacht de geuzestekerij stop te zetten. Maar toen in 1993 de O.B.P.-trofee (Objectieve BierProevers) - die jaarlijks van een verdienstelijk persoon uit de Belgische brouwerswereld wordt toegekend - de drie nog overblijvende actieve geuzestekers te beurt viel, begon het geloof in de toekomst van de oude geuze opnieuw te groeien.

  Nieuwe installatie

  Armand Debelder, die kok van opleiding was, liet de keuken over aan zijn schoonzus en werkte steeds meer aan de toekomst van de geuze "3 Fonteinen". In 1998 werd met de hulp van Willem Van Herreweghen een computergestuurde 1000-liter brouwerij geïnstalleerd, zodat Armand bij het versnijden van lambik nu een keuze kan maken tussen eigen 3 Fonteinen lambik en lambikken van de collega's Boon, Girardin en Lindemans, samen goed voor 900 hl. Een goede voorraad is immers belangrijk voor een geuzesteker. De lambik wordt ter plaatse versneden en gebotteld om vervolgens in de kelder van de 3 Fonteinen of in een geklimatiseerde opslagplaats na te gisten. Een Oude Geuze 3 Fonteinen blijft ten minste tien maanden op fles voor hij de kelder verlaat.

  Splitsing restaurant en brouwerij

  Sinds januari 2002 wordt de brouwerij onafhankelijk uitgebaat door Armand Debelder, uiteraard nog steeds in zeer nauwe samenwerking met het gekende restaurant 3 Fonteinen dat uitgebaat wordt door Guido Debelder en echtgenote Trees.

  Adempauze

  Lees ook

  Na vier jaar zijn er weer brouwactiviteiten in Brouwerij 3 Fonteinen. Er werd enige tijd geen geuze meer gestoken, maar brouwer Armand Debelder maakt begin 2013  in het centrum van Beersel weer lambiek. De nieuwe installatie werd ingewijd door tv-kok Jeroen Meus.

  Vier jaar geleden ging de volledige 50.000 liter rijpende geuze verloren door een defecte thermostaat die al het bier had opgewarmd. De enige optie die overbleef was zijn installatie te verkopen. De brouwerij stond op de rand van faillissement. Door een oude geuze op de markt te brengen, die nog altijd erg populair is, werd hen dit gelukkig bespaard.

  Met een nieuwe installatie van 4.000 liter, nieuwe kranen en vier koelschepen start weer een nieuwe fase voor de brouwerij. De capaciteit van de brouwzaal zal onvoldoende zijn om aan de vraag te voldoen. Een verdubbeling van de productie zou om te beginnen een goede basis zijn. Lambiek dient lang te rijpen waardoor ook een twee keer zo groot magazijn nodig is wat financieel no nog niet haalbaar is.

  Armand overleden

  Begin maart 2022 is Armand overleden. Armand gold als een belangrijke ambassadeur van de geuze, zo was hij verantwoordelijk voor promotie en bescherming de unieke biersoort en zorgde hij er mede voor dat het bier als erkend streekproduct te boek kwam te staan. Hij was ook de stuwende kracht achter de HORAL – een uniek samenwerkingsverband tussen de geuzestekers – en de vermaarde ‘Toer de Geuze’. In jaren in aanloop naar zijn overlijden heeft Armand de brouwstok van De 3 Fonteinen doorgegeven aan een paar jonge opvolgers die zijn levenswerk voort kunnen zetten.

  3 Fonteinen in het nieuws

  • Dag van de Lambiek

   Dag van de Lambiek strijkt neer in Pepingen

   De 'Dag van de Lambiek vindt dit jaar op 1 oktober plaats bij Brouwerij van't Pajottenland in Pepingen. Het is de officiële aftrap van de Maand van de Lambiek.

  • Lambiek heerengeuze logo

   Peperdure Heerengeuze uit het winkelaanbod

   Bierrestaurant de Heeren haalt na protest van de twee betrokken bierbrouwerijen en tal van bierliefhebbers de Heerengeuze uit het winkelaanbod.

   Het restaurant kocht de fles voor 5 euro in en de klant kon de fles voor 125 euro mee naar huis nemen.

  Cookie instellingen