Bierbrouwerij 3 Fonteinen in Beersel

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Hoogstraat 2 A
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (131 jaar actief)
Opgericht in
1887
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij 3 Fonteinen in Beersel

Bierbrouwerij 3 Fonteinen in Beersel in het nieuws

Peperdure Heerengeuze uit het winkelaanbod

Achtergrond informatie

Het ontstaan van de 3 Fonteinen vond plaats rond 1887 vernoemd naar de lager gelegen waterbronnen. Het bestond toen uit een nieuw gebouwd café met een geuzestekerij, gelegen aan de Hoogstraat te Beersel.

Beste geuzesteker van het dorp

Eigenaar Jean-Baptiste Vanderlinden, ook burgemeester van Beersel, was vooral bekend als de beste geuzesteker van het dorp. zijn bijbehorend café werd in de zomer druk bezocht door de Brusselaars. In Beersel waren echter veel geuzestekers-cafébazen, alleen wie goede geuze kon mengen was verzekerd van een groot cliënteel.

Nieuwe eigenaren

Toen in 1953 Gaston Debelder en zijn echtgenote Raymonde het boeren leven voor bekeken hielden namen zij de 3 Fonteinen over. Gaston leerde het vak van Jean-Baptiste en zette met succes de zaak voort. Hij werd hierin gesteund door Herman Teirlinck, die sedert 1935 in Beersel woonde en in de "3 Fonteinen" zijn artistieke en literaire club "De Mijol" installeerde.

Uitbreiding noodzakelijk

De zaken gingen goed en uitbreiding liet niet dan ook niet lang op zich wachten. Hiervoor kochten ze in 1961 een oud pand rechtover de kerk dat in minder dan een jaar werd gesloopt en heropgebouwd. Het achterste gedeelte, een dorpsbalzaal met daaronder een mooi gewelfde kelder, was bijzonder geschikt als tonnenmagazijn. Ondanks dat de restaurantactiviteiten steeds belangrijker werden bleef Gaston de geuze trouw.

In 1982 liet hij de zaak over aan zijn zoons, Armand en Guido die de zaak getrouw bleven uitbaatten.

Diepte punt voor oude geuze

Rond 1990 bereikte de interesse voor oude geuze een dieptepunt en vak van geuzesteker werd een ambacht. Er werd dan ook hardop gedacht de geuzestekerij stop te zetten. Maar toen in 1993 de O.B.P.-trofee (Objectieve BierProevers) - die jaarlijks van een verdienstelijk persoon uit de Belgische brouwerswereld wordt toegekend - de drie nog overblijvende actieve geuzestekers te beurt viel, begon het geloof in de toekomst van de oude geuze opnieuw te groeien.

Nieuwe installatie

Armand Debelder, die kok van opleiding was, liet de keuken over aan zijn schoonzus en werkte steeds meer aan de toekomst van de geuze "3 Fonteinen". In 1998 werd met de hulp van Willem Van Herreweghen een computergestuurde 1000-liter brouwerij geïnstalleerd, zodat Armand bij het versnijden van lambik nu een keuze kan maken tussen eigen 3 Fonteinen lambik en lambikken van de collega's Boon, Girardin en Lindemans, samen goed voor 900 hl. Een goede voorraad is immers belangrijk voor een geuzesteker. De lambik wordt ter plaatse versneden en gebotteld om vervolgens in de kelder van de 3 Fonteinen of in een geklimatiseerde opslagplaats na te gisten. Een Oude Geuze 3 Fonteinen blijft ten minste tien maanden op fles voor hij de kelder verlaat.

Splitsing restaurant en brouwerij

Sinds januari 2002 wordt de brouwerij onafhankelijk uitgebaat door Armand Debelder, uiteraard nog steeds in zeer nauwe samenwerking met het gekende restaurant 3 Fonteinen dat uitgebaat wordt door Guido Debelder en echtgenote Trees.

Adempauze

Na vier jaar zijn er weer brouwactiviteiten in Brouwerij 3 Fonteinen. Brouwer Armand Debelder maakt begin 2013  in het centrum van Beersel weer lambiek. De nieuwe installatie werd ingewijd door tv-kok Jeroen Meus.

Vier jaar geleden ging de volledige 50.000 liter rijpende geuze verloren door een defecte thermostaat die al het bier had opgewarmd. De enige optie die overbleef was zijn installatie te verkopen. De brouwerij stond op de rand van faillissement. Door een oude geuze op de markt te brengen, die nog altijd erg populair is, werd hen dit gelukkig bespaard.

Met een nieuwe installatie van 4.000 liter, nieuwe kranen en vier koelschepen start weer een nieuwe fase voor de brouwerij. De capaciteit van de brouwzaal zal onvoldoende zijn om aan de vraag te voldoen. Een verdubbeling van de productie zou om te beginnen een goede basis zijn. Lambiek dient lang te rijpen waardoor ook een twee keer zo groot magazijn nodig is wat financieel no nog niet haalbaar is.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Wim Rosegaar (gast) op 25-02-2014 om 23:02:21

Goedenavond,

een kleine vraag vanuit Holland: verkoopt U ook bierbostel?
En zo ja, hoeveel product komt er per week vrij bij het brouwen?

Hartelijke Groeten uit Zelhem, Holland,
W.Rosegaar