Bierbrouwerij Biertoren

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Oude locatie brouwerij
Brouwerijstraat 23
Plaats
Actieve brouwerij
Nee (26 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
1939
Gestopt in
1993 (54 jaar actief geweest)
Overgenomen door

Biermerken van Bierbrouwerij Biertoren

Geen biermerk bekend van Bierbrouwerij Biertoren.

Achtergrond informatie

Verhuizing

De brouwerij was in de 18de eeuw een grote hofstede met “camme”, een woord dat oorspronkelijk verwees naar het ijzer waaraan een brouwketel hing. Sinds 1840 was er Brouwerij Van Craenenbroeck gevestigd. Tien jaar voor de overname in 1939 door Smedts kwam de brouwerij in handen van de familie Wouters.

Toen in de jaren ‘30 de zaken bij Brouwerij de Toren in Rotselaar weer beter gingen, moest toenmalig brouwer René Smedts uitkijken naar een nieuwe locatie. Zijn broers en zussen – mede-eigenaars van het domein – verhoogden immers drastisch de huur. In Kampenhout stond toen de brouwerij van Wouters leeg en René kocht de gebouwen. De Toren werd in 1939 de Biertoren en verhuisde naar de Brouwerijstraat in Kampenhout.

Bieren, brouwen en laten brouwen

De Biertoren brouwde voornamelijk tafelbieren maar ook enkele bruine bieren, aanvankelijk gebrouwen door Brouwerij van Steenberge (toen nog bekend onder de naam Bios) tot de installaties in Kampenhout waren aangepast voor het zelf vervaardiging ervan. Een gedeelte van de nieuwe apparatuur was afkomstig van de gesloten Aalsterse Brouwerij Dendria. Voor de verdere productie van tafelbieren wordt Brouwerij Verlinden uit Lubbeek overgenomen.

Vanaf augustus 1989 stroomt er in Kampenhout Campus uit de ketels. Ter ere van de vijftigste verjaardag van de brouwerij in 1989 werd weer aangeknoopt met de traditie van het Aarschots bier. Dit bier was blond (!) en werd verkregen door versnijding van een hogegistingsbier met 10 % lambik van Timmermans.

Overname en sluiting

Brouwerij Huyghe heeft sinds de overname in 1993 de merknaam nog steeds in haar gamma, maar Campus is in Kampenhout helaas nog slechts sporadisch te verkrijgen.

Overnames


Brouwerij Verlinden - Lubbeek
 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.