Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Timmermans | Lambiekbrouwerij te Itterbeek

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Timmermans

Brouwerij Timmermans is een bierbrouwerij uit Itterbeek (België) die is opgericht in 1702. Deze brouwerij heeft 4 bieren in het assortiment.

Timmermans bieren
Timmermans Oude Kriek
oude geuze megablend 2024 logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Brouwerij Timmermans

Brouwerij Timmermans heeft 4 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij Timmermans!
 • Oude Geuze Megablend 2024 - Geuze - 7%

  Oude Geuze Megablend 2024 is een oude geuze die is ontstaan door oude én nieuwe lambieken van de volgende stekerijen samen te brengen: Boon, De Oude Cam, De Troch, Den Herberg, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin, Timmermans, Eylenbosch en Kestemont.

 • Timmermans Oude Kriek - Kriek - 6,7%

  Timmermans Oude Kriek heeft een uitgesproken smaak, te danken aan de kersen die traditioneel uit Schaarbeek afkomstig zijn. Deze natuurlijke, ietwat zure drank heeft een opmerkelijk bouquet.

 • Timmermans Framboos - Fruit - 4%

  Timmermans Framboos heeft een fruitige smaak en een frisse nasmaak. Dit bier is heerlijk zoet.

 • Timmermans Griotteke - Kriek - 6,7%

  Griotteke wordt gekenmerkt door zijn heerlijk aroma en de friszurigheid van de verse krieken. De vineuze toets zorgt voor een prachtige signatuur van deze authentieke Oude Schaarbeekse Kriek.

  Achtergrond informatie

  Brouwerij Timmermans werd gesticht in 1702 en het is daarmee de oudste lambiekbrouwerij ter wereld.

  Lees ook

  Henry Vanheyleweghen brouwde er vanaf 1781 gedurende lange tijd bier. Rond 1814 verhuurde hij de gebouwen aan Jacobus Walraevens die er bij tijden brouwsels van 15 hl maakte. Daarop vestigde Jacobus Walraevens zich definitief te Itterbeek om er de boerderij en brouwerij uit te baten. Zijn oudste zoon, Charles, volgt hem op en geeft in 1832 de brouwerij een naam Brouwerij de Mol.
   

  Alles toegespitst op de brouwerij

  In 1834 was de productie reeds gestegen tot 700 hl op jaarbasis. Aan de hand van de verhouding tarwe/gerstemout die men toen gebruikte kon men afleiden dat er lambik gebrouwen werd. In 1887 gaat de roerstok over naar zoon Paul Walraevens, die het bedrijf leiden en dat ondertussen reeds uitgebreid was met een mouterij, een fruitkwekerij en een café. Wanneer Celina, de jongste dochter van Paul Walraevens, in 1911 trouwde met brouwerszoon Frans Timmermans uit Zuun, werd in samenspraak met een grote sanering doorgevoerd. De boerderij en de fruitkwekerij werden stopgezet en alles werd toegespitst op de brouwerij en het café. De mouterij bleef in gebruik tot in de jaren 1960.

  'Gemeentehuis' aan huis

  Frans Timmermans bracht het, naast brouwer, ook tot burgemeester. Maar hij stelde als voorwaarde dat hij niet voortdurend naar het gemeentehuis moest pendelen, gezien dit niet te combineren was met het brouwersvak. Aan deze wens werd voldaan en jarenlang kwamen de veldwachter en de gemeentesecretaris dagelijks om 12 uur 's middags naar de brouwerij om, bij een geuze of een kriek, de dossiers door te nemen. Alleen voor de gemeenteraad maakte de brouwer/burgemeester een uitzondering.

  Brouwerij Timmermans

  Paul Van Cutsem, een landbouwerszoon, huwde in 1934 Frans’ enige dochter, Germaine. Wanneer zijn schoonvader overleed, herdoopte hij de brouwerij tot "Brouwerij Timmermans". Ook zijn zonen, Raoul en Jacques Van Cutsem zetten de brouwerstraditie verder en werden zaakvoerder. Brouwerij Timmermans is één van de grotere lambikbrouwerijen en stond lang bekend als leverancier van lambik aan andere brouwerijen en stekerijen, die het bier gebruikten om hun eigen geuze en kriek te vervaardigen.

  Zelf mengbier

  Sedert 1989 produceert Timmermans zelf zo'n mengbier: de "Bourgogne des Flandres". Dit bier werd oorspronkelijk gebrouwen in Brouwerij den Os uit Brugge. Na de stopzetting van deze brouwerij werd dit bier nog in verschillende brouwerijen geproduceerd om nu zijn vaste stek gevonden bij Timmermans.

  Aangesloten bij John Martin NV

  In 1993 heeft de brouwerij haar intrede gedaan in de familiale drankengroep “John Martin NV”. De ervaring van menige generaties (gesticht in 1909), gecombineerd met de commerciële know-how zorgen ervoor dat de brouwerij niet minder dan 20.000 hl Lambic-bieren produceert, waarvan 40 % wordt geëxporteerd wereldwijd).
   

  Brouwerij Timmermans in het nieuws

  Bier van Brouwerij Timmermans is te drinken tijdens

  Cookie instellingen