Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Huyghe

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Huyghe

Bierbrouwerij Huyghe is een bierbrouwerij uit Melle (België) die is opgericht in 1654. Deze brouwerij heeft 13 bieren in het assortiment.

Delirium header
St-Idesbald-Dubbel-logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Huyghe

Bierbrouwerij Huyghe heeft 13 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Huyghe!
  • Delirium Christmas - Winter - 9%

    Delirium Christmas bevat een lichte bitterheid en is sterk kruidig. De afdronk is zoet, kruidig en licht bitterig.

  • Delirium Tremens - Blond - 8,5%

    Delirium Tremens heeft een licht zoete eerste aanzet, met een fruitig karakter en een bittere toets. Het bevat aroma's van citrus, tropisch fruit en een vleugje gember.

  • Paranoia - India Pale Ale - 5,6%

    Paranoia bevat hoppige aroma's wat te danken is aan de dry-hopping. Een methode waar de Citra en Mosaic hop tijdens de koude lagering wordt toegevoegd. Dit licht hoppige bier is de perfecte dorstlesser. 

  • Deliria - Blond - 8,5%

    Deliria heeft een licht blonde kleur, bevat vier graansoorten, drie hopsoorten en ander gist. Het bier Deliria heeft een koriandertoets wat je ontdekt in de smaak van het bier. Het bier heeft geen extreme bitterheid maar is bier met karakter.  

  • Delirium Nocturnum - Dubbel - 8,5%

  • St. Idesbald Rousse - Amber - 7%

    St. Idesbald Rousse is een bier met een zoetige fruitige neus, met tinten van karamel en peper. Dit bier heeft een karamelmooutige afdronk en zachte subtiele bitterheid. 

  • Delirium La Guillotine - Ale - 8,5%

    Delirium Guillotine heeft een licht bittere eerste aanzet, met tonen van appel en citroen. Het heeft een droge en bittere afdronk.

  • Delirium Black Barrel Aged - Ale - 11,8%

    Delirium Black is amber van kleur is. In de geur van dit bijzondere vatgerijpte bier ontdek je vanille, alcohol en een kruidige toets. In de smaak kun je karamel, bourbon, vanille en amandel ontdekken. 

Achtergrond informatie

Brouwerij Huyghe in Melle Brouwerij Huyghe ook bekend als Brouwerij Delirium Tremens

We kunnen met zekerheid bevestigen dat er een brouwerijactiviteit was op de appelhoek in Melle sedert 1654, en daarmee de oudste nog actieve brouwerij in België.

Familie Huyghe kwam in beeld

In 1902 kwam Leon Huyghe van Poperinge naar Melle waar hij in de plaatselijke brouwerij op de appelhoek werk vond. Hij had altijd al zij hart verpand aan de brouwerswereld. Hij was trouwens getrouwd met Delfina Van Doorselaer, brouwersdochter uit Wolvertem. Amper 4 jaar later, in 1906, kocht Leon de brouwerij en gaf haar de naam Brouwerij-Mouterij Den Appel. Met intense volharding en stelvaardigheid wisten Leon en Delfina de brouwerij op te werken. In dat jaar werd ook nog eens hun eerste kind geboren: Albert Huyghe.

Wederopbouw

In 1913 werd de mouterijafdeling afgeschaft om plaats te maken voor ruimte voor flessenafvulling. Zoals in de meeste brouwerijen kende men tijdens de Eerste Wereldoorlog ook hier moeilijke tijden. Na de oorlog zorgde de familie Huyghe ervoor dat de koperen brouwketels, die door de duitsers waren opgeëist, zo snel mogelijk werden vervangen door nieuwe. De eerste vrachtwagen reed in 1921 de brouwerij uit. Zoon Albert Huyghe huwde met Myriam Lammens (industriëlen uit Wetteren) en kwamen rond 1925 in het bedrijf. In 1928 werden de gebouwen langs de Eikerwegel afgebroken om plaats te maken voor een betonnen constructie waarin de koel-en gistinstallaties werden ondergebracht. In 1936 begon men met de bouw van een nieuw complex gelegen langs de Geraardbergsesteenweg dat in 1939 de nieuwe brouwerij zou herbergen. Deze brouwzaal is nog steeds de trots van de brouwerij. In 1938 werd de benaming Den Appel vervangen door PVBA Brouwerij Leon Huyghe

Expansie

De brouwerij kende begin jaren 60 een enorme expansie en in 1964 werd daarom een moderne flessenafvullijn ingericht. De gouden jaren zestig zagen de doorbraak van de Duitse dorttypebieren dus kon Huyghe niet achter blijven en men brouwde dus een eigen dort: “Eigerbrau” genaamd.

Mindere tijden

Vanaf 1970 ging het echter achteruit dus moest er dringend wat aan gedaan worden. Men loste de problemen op door de verkoopstactiek te wijzigen. Naast de meer dan 300 cafés die van bier worden voorzien werden de kleine bierhandelaars, die meer en meer naar de grote merken loerden, vervangen door bedrijfsrestaurants, OCMW, scholen, ziekenhuizen, NMBS… etc. waar naast de pils, tafelbieren ook limonades konden worden afgezet.

Nieuw leven in de brouwerij

Sinds het begin van de jaren 80 kwam nieuw leven in de brouwerij dankzij Jean De Laet (getrouwd met Any Huyghe, dochter van Albert). Hij voerde een verregaande herstructurering door in 1985. De vroegere PVBA werd opgesplitst in 4 naamloze vennootschappen;(productie, distributie, industriële immo, cafés). Deze herstructurering ging gepaard met een zeer zwaar investeringsprogramma dat gespreid zou worden op een tiental jaren. Van kleine pilsbrouwer evolueerde men naar een modernuitgeruste hogegistings brouwer: op zeer korte tijd werden verschillende nieuwe hogegistingsbieren op de markt gebracht en werd er voor het eerst aan export gedacht. Hiervoor werd een exportmanager ingeschakeld.

Buitenlandse vraag

Zo werd op 5 juli 1985 het amber bier Artevelde geïntroduceerd op de Belgische markt. Op vraag van Frankrijk kwam ook het heel origineel “Minty” (groen bier op basis van pepermunt) het gamma vervoegen.

In 1987 begon de brouwerij met nagisting op fles: op vraag van Duitse klanten kwam een bruin hogegistingsbier “Artevelde Grand Cru” tot stand. Ook de Waalse markt verdiende ook wat meer aandacht met Cuvée de Namur en La Poilluchette. Om de kwaliteit op de exportmarkten te kunnen garanderen, werd in een flashpasteurisateur voor het vatenbier en in een tunnelpasteurisateur voor de flessen geïnvesteerd. In die tijd was ongeveer 30% van de productie bestemd voor de export.

Delirium tremens

Op 26 december 1988 werd voor de eerste maal “Delirium tremens” gebrouwen. Het brouwersteam produceerde dit blond biertje (Alc. 9% Vol) op aandringen van Italië. Het unicum van Delirium is naast haar 3 verschillende gisten ook haar heel originele verpakking dat aan Keuls aardewerk doet denken. Het etiket verbeeldt op een originele manier de verschillende fasen van de delirium. Het roze olifantje was geboren.


Om de verkoop van de Melse bieren en in het bijzonder de Delirium te ondersteunen werd onder impuls van Jean De Laet de Confrérie van de Roze olifant in april opgericht: 12 leden vormden de eerste grote raad. In mei wordt de grootste investering van de Huyghe geschiedenis gerealiseerd: met een budget van 120 miljoen werden 2400m² magazijnen en burelen bijgebouwd, een nieuwe ultramoderne bottelarij van 15.000 flessen per uur en nieuwe warme kamers ingehuldigd. Deze zware financiële kost werd opgevangen door het groeien van de productie. Op 5 jaar tijd verdubbelde de productie. Export vertegenwoordigt al meer dan 50% en Delirium is in 20 landen beschikbaar, nu ook te verkrijgen in Libanon, Mexico en Thaïland. De export blijft het zeer goed doen: USA, Japan en Australië zijn sterk groeiende markten.

Overnames

In october 1993 heeft de Brouwerij Huyghe de Brouwerij Biertoren in kampenhout overgenomen. Naast een groot gamma tafelbieren (Biertoren, Verlinden, De Schrans) worden de speciale bieren “Campus” (amberkleurig, alc. 7% Vol), “Campus gold” (blond gekruid, 6%) en “Aarschotse Bruine” (zoetzuur oud bruin, 4,5%) bij Huyghe verder gebrouwen en gecommercialiseerd. In februari 1994 kwam Brouwerij Damy uit Olsene in handen van de familie Huyghe. De “abdijbieren van Sint Idesbald” (blond, dubbel, triple) vervolledigen het abdijbierensegment.

Fruitbieren

Op vraag van Amerika en onder impuls van Alain De Laet (ondertussen bestuurder geworden) werd met heel originele fruitbieren geëxperimenteerd: niet meer lambiek (geuze) als basis maar witbier. De fruitbieren op basis van tarwebier zijn eindelijk klaar: in het meervoud want in één klap bracht de enige overgebleven brouwer uit groot-Gent vier nieuwe fruitbieren op de markt met als naam “Floris”. De komende jaren werden er 3 bijgevoegd. Naast het Floris witbier vindt men Griotte, Fraise, Passion, Honey, Chocolade en Ninkeberry (een mengsel van 5 exotische vruchten). Sinds juli 2001 is het Florisgamma ééntje rijker: “Floris Appel”, een verfrissend witbier met appelsap.

Beste bier ter wereld

Het paradepaardje van het bedrijf is Delirium Tremens, een blond bier van 9%, ontwikkeld in 1989, dat in 1997 werd uitgeroepen tot beste bier ter wereld door de Amerikaanse beerhunter Stuart A. Kallen, en dat in 1998 een gouden medaille ontving op het World Beer Championship te Chicago.

Na de overname van Biertoren en Damy valt nu ook Brouwerij Villers in de handen van Huyghe. De abdijbieren van Vieille Villers en triple Villers, de “Loteling”, “Paranoia” (gelijwaardige presentatie als Delirium) en de “Rubbel sexy lager” worden vanaf nu in Melle gebrouwen. De export vertegenwoordigt inmiddels al meer dan 65% van de productie en zal in de komende jaren alleen maar verder stijgen.

Een jaar van grote verbouwingen

Sind 2003 wordt een nieuw gistopkweekinstallaties en een nieuwe kieselghur/fijnfilter van 120hl/uur worden operationeel. Ook de wortcentrifuge wordt vernieuwd. De brouwerij vernieuwt haar volledige gist-en lagercapaciteit: 16 cilindro-conische gistingtanks (van 100 naar 600hl capaciteit) worden in een nieuwe ruimte geplaatst. De oude lagerkelder wordt volledig ontmanteld. Brouwerij Huyghe investeert ook in een tweede vatenvullijn. In de oude lagerkelder komt een vernieuwde helderbier kelder met 10 inox druktanks van 130hl en 4 van 70hl. De lagercapaciteit wordt uitgebreid met 3 outdoortanks van 225Hl. 2 Cilindroconische tanks van 1200Hl elk worden in juli geïnstalleerd om de stockagecapaciteit drastisch te verhogen.

Mongozo

In samenwerking met Mongozo African Breweries wordt een bananenbier ontwikkeld met Max havelaar bananen: “Mongozo Banaan”. Het gamma Mongozo wordt ook uitgebreid met twee andere Max havelaar ingrediënten.

Fairtrade

In samenwerking met OXFAM "Wereldwinkel", ontwerpt de brouwerij in 2004 2 hoge gistingsbieren, een blonde en een bruine van 7,5% alc.vol. 50% van de ingrediënten zijn afkomstig van fairtrade: quinoa, rijst en rietsuiker. Deze worden later onder de naam Bolivar gecommercialiseerd. De productie wordt opgedreven en er komen 4 nieuwe cilindroconische tanks van elk 1.200hl. Er worden nieuwe magazijnen (stockage) gebouwd (2400 m2).

Sinds 2006 brouwt Huyghe ook voor Olm in Nederland

In 2007 wordt een waterzuiveringsinstallatie gebouwd en er komt een nieuwe vatenafvullijn van 360 vaten/uur. De brouwerij neemt Brasserie Metreau over in Frankrijk.

De 100.000 hl bereikt

In 2008 wordt de grens bereikt van 100.000 hl. Er wordt een purchasing (aankoop)manager aangeworven: de heer Filip Devolder. Er komt een depalitiseur voor nieuw glas en een nieuwe uitbreiding met 2.000 m2 magazijnen en 580 m2 warme kamer (de opgewekte warmte van de koelcompressoren verwarmt de warme kamer). De waterzuivering wordt uitgebreid met een extra buffer van 80 m3. 10 nieuwe cilindroconische tanks van elk 700 Hl en 3 helderbier tanks van elk 250 Hl worden aangeschaft.

De brouwerij heeft in 2011 20% meer bier heeft verkocht ten opzichte van 2010. Hoeveel hl. dit heden is is niet bekent maar dat het goed gaat staat vast.

Krones

Een nieuwe spoelmachine van Krones wordt in 2009 gekocht. De ingang van de brouwerij wordt gewijzigd: er komt een volledig nieuwe parking en 2 prachtige koperen ketels verwelkomen iedereen.

De capaciteit in 2010 bedraagt 148.000 hectoliter en wordt momenteel zelfs uitgebreid naar 300.000 hectoliter. Vanaf oktober 2011 is een hypermoderne brouwzaal (Krones) actief voorzien van: vijf nieuwe ketels waaronder een beslagketel van ruwe granen (78hl), een beslagketel voor mout (142hl), een buffertank (189hl), een kookketel (224hl) en een whirlpool (202hl).

Webshop

Webshop online Na maandenlang hard werken heeft Brouwerij Huyghe de webshop online gezet. Van over de hele wereld is het nu mogelijk om leuke Delirium gadgets te bestellen! We gaan regelmatig leuke acties houden, dus hou onze website in de gaten! U vindt de webshop op Webshop.

Lees ook

Record omzet

De brouwerij uit Melle heeft in 2012 een omzetgroei neergezet van 15 procent en behaalde daarmee voor het eerst 20 miljoen euro omzet, 76 procent daarvan is export. De groei komt vooral van vlaggenschip Delirium Tremens (+21 procent) dat naast groei in het buitenland ook op de nationale markt (+19 procent) meer verkocht. In totaal werd er bij Brouwerij Huyghe 165.000 hectoliter bier gebrouwen in 2012.

Meest duurzame brouwer van België

Brouwerij Huyghe wil de meest duurzame brouwer van België worden. De afgelopen jaren zijn er op milieugebied al heel wat mijlpalen bereikt. De nieuwe brouwzaal levert veel besparingen op in energie-, water- en grondstofverbruik. Ook in 2014 doet de brouwerij mee aan de milieucharter. Daarvoor zijn inmiddels al heel veel nieuwe innovaties doorgevoerd. Zo is een nieuwe stoomketel op aardgas in gebruik genomen. Deze vervangt de minder rendabele ketel op zware stookolie. De nieuwe ketel stoot veel minder roet, NOx en stof uit dan de ketel op stookolie. De stoomketel heeft bovendien een recuperatiesysteem om zoveel mogelijk warmte uit de rookgassen te halen. Hiermee wordt het voedingswater van de ketel opgewarmd.

Overnames door Bierbrouwerij Huyghe

Bierbrouwerij Huyghe heeft 4 overnames gedaan. De eerste overname door Bierbrouwerij Huyghe werd gedaan in 1993 (Bierbrouwerij Biertoren) en de laatste in 2007 (Brasserie Metrea). Bekijk hieronder de lijst met alle overnames door Bierbrouwerij Huyghe.

Bierbrouwerij Huyghe in het nieuws

Producten van Bierbrouwerij Huyghe

Bekijk alle producten van Bierbrouwerij Huyghe die op dit moment te koop zijn.

Cookie instellingen