Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gueuzerie Tilquin | Geuzestekerij in Waals-Brabant

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gueuzerie Tilquin

Gueuzerie Tilquin is een bierbrouwerij uit Bierghes (België) die is opgericht in 2009. Deze brouwerij heeft 3 bieren in het assortiment.

oude geuze megablend 2024 logo
Oude Geuze Megablend 2024

Gegevens brouwerij

 • Type brouwerij

  Productiebrouwerij

 • Aantal biermerken

  3

 • Opgericht in

  2009 (15 jaar actief)

 • Straat

  Chaussée Maïeur Habils 110

 • Plaats

  Bierghes

 • Provincie

  Waals-Brabant

 • Land

  België

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Gueuzerie Tilquin

Gueuzerie Tilquin heeft 3 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Gueuzerie Tilquin!
 • Oude Geuze Megablend 2024 - Geuze - 7%

  Oude Geuze Megablend 2024 is een oude geuze die is ontstaan door oude én nieuwe lambieken van de volgende stekerijen samen te brengen: Boon, De Oude Cam, De Troch, Den Herberg, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin, Timmermans, Eylenbosch en Kestemont.

 • Tilquin Oude Quetsche - Lambiek - 6,4%

  Oude Questeche is licht zurig en heeft een fruitige en ronde toets. Dat maakt, misschien, de Oude Questche Tilquin, toegankelijker voor niet-deskundigen of liefhebbers met minder verfijnde smaak. Het heeft ook een lichte droogheid van de huid van pruimen. In de neus, kan een pruimenbrandewijn parfum worden waargenomen.

 • Oude Gueuze Tilquin à l’ancienne - Geuze - 7%

  Oude Gueuze Tilquin à l’ancienne is een mengeling van 1, 2 en 3 jaar oude lambiek, hierdoor is de smaak zurig en droog . Dit bier heeft ook een complexe zoetheid en een droge bitter.

  Achtergrond informatie

  Lees ook

  In Bierghes, waar de Zenne ontspruit, bouwt Pierre Tilquin geduldig aan zijn droom. Verwacht wordt dat in mei of juni 2011 de eerste Waalse Geuze van Gueuzerie Tilquin op de markt verschijnt.
   

  500 hectoliter om van te leven

  Pierre Tilquin startte zijn brouwerscarrière bij Brouwerij Huyghe in Melle. De voorliefde voor de bieren van spontane gisting deed hem bij Brouwerij/Stekerij 3 Fonteinen belanden waar hij 6 maanden lang onder de auspiciën van Armand Debelder werkte. Eenzelfde periode deed hij kennis en ervaring op bij Brouwerij Cantillon. Met een uitvoerig businessplan onderzocht hij de levensvatbaarheid van een eigen stekerij. Hieruit blijkt dat een jaarproductie van 500 hectoliter voldoende zou moeten zijn om in het levensonderhoud van twee personen te kunnen voorzien.

  Alles in Bierghes

  Er zal nog het nodige moeten gebeuren alvorens Pierre Tilquin zijn eerste geuze aan het publiek kan voorstellen. Zo een grote investering, zoniet de grootste, de aankoop van een bottellijn. In de Champagnestreek wordt gezocht naar een tweedehands installatie waarbij slechts 1 man voor de botteling nodig is. Een peperdure aangelegenheid maar ook een must: “Ik kan elders bottelen, maar Geuze van Tilquin wordt in Bierghes gestoken en ik laat geen enkele ruimte voor twijfel daaromtrent” zegt Pierre.

  Houten tonnen

  Een grote investering zijn de houten tonnen. Een tweede lading van 75 tonnen is al geleverd en worden nu grondig gereinigd om in december met lambik te worden gevuld. In een vorig leven waren ze gevuld met Crozes-Hermitage of Cornas. “De eerste vaten werden in de streek van Bordeaux gevonden en van het wijnhuis aldaar verwacht ik in februari nogmaals 75 vaten”, vertelt Pierre. Al gauw zullen er dan 223 vaten van 400 liter lambik in het voormalige fabriekje -nu deels transportbedrijf- rijpen.

  Ook zijn er enkele kleinere zwartgeblakerde en duidelijk wat oudere vaatjes. De lambik in deze vaten wordt gebruik voor de ouillage. Met deze term ontleend aan de wijnwereld wordt het bijvullen van de tonnen bedoeld. Door het hout kan namelijk lambik verdampen en om dan te voorkomen dat lucht deze plaats inneemt en er zo oxydatie kan ontstaan, past men deze ouillage toe.

  2,5 jaar na dato

  In 2009 richtte hij zijn brouwerij op en nu 2,5 jaar later is zijn eerste bier klaar. Er zijn al afnemers in onder andere de V.S. Veel bier wordt er overigens niet gemaakt, om te beginnen zo’n 200 hectoliter dat uiteindelijk moet verdubbelen.

  Vanaf 28 en 29 mei 2011 is het bier van“Gueuzerie Tilquin” verkrijgbaar in België. Met de lancering van het geuze bier maakt de ’steker’ Pierre Tilquin een oude droom waar. Na een brouwcursus aan de KU Leuven en een goede ‘stage’ bij Armand De Belder, de baas van brouwerij Drie Fonteinen in Beersel, heeft hij nu zelf een geuze gemaakt. Voorlopig gaat het dan noodgedwongen om een mengeling van lambikken van twee zomers. Dat eerste jaar wil Pierre 200 hectoliter op de markt loslaten. Er zal nadien jaarlijks een zeshonderdtal hectoliter lambik worden verwerkt om -een verlies van 10 tot 20 % indachtig- de vooropgestelde productie van 500 hectoliter te behalen.
   

  Gueuzerie Tilquin in het nieuws

  Cookie instellingen