Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Friese Bierbrouwerij Us Heit B.V.

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Friese Bierbrouwerij Us Heit B.V.

Friese Bierbrouwerij Us Heit B.V. is een bierbrouwerij uit Bolsward (Nederland) die is opgericht in 1984. Deze brouwerij heeft 2 bieren in het assortiment.

Brouwerij Us Heit
Noorderkracht
Noorderkracht

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Friese Bierbrouwerij Us Heit B.V.

Friese Bierbrouwerij Us Heit B.V. heeft 2 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Friese Bierbrouwerij Us Heit B.V.!
 • Noorderkracht - Blond - 6,5%

  Noorderkracht is een krachtig biertje (6.5% alcohol) dat gebrouwen is met natuurlijke ingrediënten uit het Noorden: volmout, gist, zelfgeteelde hop en bronwater.

 • Us Heit Twels Amber - Amber - 5%

  Twels amber heeft een moutige smaak en met 5% is het een heerlijk doordrinkbaar bier. De aangeraden drinktemperatuur is tussen de 5 en 7 graden Celsius. Bij 7 graden Celsius of zelfs meer komt de smaak het beste uit.

  Achtergrond informatie

  De Friese Bierbrouwerij werd in 1984 opgericht door de geboren Limburger Aart van der Linden (1960). Hij is afgestudeerd aan de Hogere School voor Levensmiddelentechnologie in Bolsward en leerde het vak bij de Arcense Bierbrouwerij en Bierbrouwerij de Leeuw.

  Voormalig Philips

  Op 18 december 1985 werd het eerste brouwsel aangemeld en was de brouwerij officieel een feit. De brouwerij was oorspronkelijk gelegen in een schuur nabij het huis van de brouwer in Uitwellingerga met jaarlijkse capaciteit van circa 500 hl. Door de alsmaar stijgende vraag naar de bieren in het Friese land en daarbuiten werd Aart genoodzaakt naar een andere lokatie uit te kijken. Deze werd in 1990 gevonden in een voormalig fabriekspand van Philips te Sneek. Hier vond hij onderdak samen met een drankenhandel. De capaciteit kon hier worden vergroot naar ca 2.000 hl. Dat de locatie in Sneek echter niet optimaal was was bekent vandaar dat er nog actief naar een ander pand werd gezocht waar ook een proeflokaal en een museum zouden kunnen komen. Begin augustus 1990 werd de vernieuwde en uitgebreide brouwerij ingewijd met een druk bezochte regionale beurs. Ook werd een proeflokaal geopend.

  Fries karakter

  De brouwerij heeft altijd gestreefd naar een herkenbaar Fries karakter. Zo worden onder meer de etiketten opgesierd met de Friese Plompebleren en is de tekst op het etiket in het Fries. Ook de naam Us Heit, onze vader, draagt bij aan het Friese karakter. Deze 'vader' was de bijnaam van de populaire eerste Friese stadhouder Graaf Willem Lodewijk (1584-1620).

  Middelbare school voor levensmiddelentechnologie

  Door de steeds grotere belangstelling voor het bier en rondleidingen voldeed deze lokatie ook niet meer aan de eisen en werd er gezocht naar een multifunctioneel pand. In 1995 kwam er een unieke locatie ter beschikking. Als gevolg van de verhuizing van de Hogere en Middelbare School voor Levensmiddelentechnologie in Bolsward, waar Aart zijn opleiding had genoten, naar Leeuwarden kwam de school met een aantal praktijkgebouwen leeg te staan. Vanzelfsprekend moest er het nodige aan het pand worden verbouwd maar deze beschikte al over diverse goede, technische voorzieningen voor de brouwerij, dat de productie snel kon worden hervat. Tevens bood het de mogelijkheid om een proeflokaal en een museum in te richten.

  Lees ook

  Groei

  De capaciteit in Bolsward bedroeg in 1996 3000 hl waarbij een groei naar 4000 hl tot de mogelijkheden behoort. Dit betekent een forse toename ten opzichte van de lokaties in Uitwellingerga (500 hl) en Sneek (2000 hl). Eind 1998 werd de brouwcapaciteit vergroot van 3.000 hl naar 5.000 hl. door het plaatsen van nieuwe en grotere lagertanks. Door deze uitbreiding kan er flexibeler gebrouwen worden, zodat men makkelijker kan inspelen op onverwachte bestellingen of orders. Begin 2000 werd een nieuwe brouwinstallatie in gebruik genomen waarmee de brouwcapaciteit verdubbeld werd naar 2000 liter per brouwsel. In 2001 werd er ongeveer drie keer per week gebrouwen, hetgeen neerkomt op 3800 hl per jaar. In 2002 werd de afvultank van 2500 liter gemoderniseerd.

  Friese Whisky

  Eind 2002 wordt de brouwerij uitgebreid met een distilleerderij die onderdeel uit maakt van de huidige brouwinstallatie. Uit eigen ambachtelijk gebrouwen bier wordt whisky gestookt. Het is min of meer een logisch gevolg van bier brouwen, want beide dranken worden van dezelfde grondstoffen gerst en water gemaakt. Eind 2005 werd de eerste zelfgestookte whisky op de markt gebracht (Frysk Hynder Whisky).

  bier en de single malt whisky nu van eigen mout gemaakt wordt. De mouterij, ondergebracht in Moutery Noard-West Fryslân, stelt ons in staat op kleinschalige wijze het weken, kiemen en eesten in eigen hand te nemen. Het resultaat is een machine die deze drie stappen in één proces afwerkt. Naast de eigen productie gaat de mouterij zich ook richten op andere speciaalmouten, die naar andere afnemers, zoals de bakkersindustrie kunnen worden afgezet.

  Eigen mouterij

  Sinds eind november 2008 beschikt de brouwerij over een eigen mouterij zodat het bier en de single malt whisky nu van eigen mout gemaakt wordt. De mouterij, ondergebracht in Moutery Noard-West Fryslân, stelt ons in staat op kleinschalige wijze het weken, kiemen en eesten in eigen hand te nemen. Het resultaat is een machine die deze drie stappen in één proces afwerkt. Naast de eigen productie gaat de mouterij zich ook richten op andere speciaalmouten, die naar andere afnemers, zoals de bakkersindustrie kunnen worden afgezet.

  Cookie instellingen