Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Museumbrouwerij Erve Kots | Bierbrouwerij in Lievelde

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Museumbrouwerij Erve Kots

Museumbrouwerij Erve Kots is een bierbrouwerij uit Lievelde (Nederland) die is opgericht in 1998. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.

Erve Kots brouwerij
Erve kots

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Museumbrouwerij Erve Kots

Museumbrouwerij Erve Kots heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Museumbrouwerij Erve Kots!

  Achtergrond informatie

  In onze brouwerij, het 'Brouwhoes' genaamd brouwen wij op geheel ambachtelijke manier onze eigen bieren. Het is allemaal begonnen met het Achterhoekse landbier Boksebier Robuust van smaak, donkerblond bier. Daarnaast brouwen wij een speciaal pilsener Frederik Hendrik genoemd naar Prins Frederik Hendrik die op de plek waar nu Erve Kots staat, zijn hoofdkwartier had ingericht tijdens de jarenlange belegering van de Vestingstad Grol.

  Erfenis

  Op zaterdag 19 september 1998 opende Brouwerij Erve Kots gelegen in het Gelderse Lievelde, een buurtschap tussen Lichtenvoorde en Groenlo, haar deuren. Het terrein en de boerderijgebouwen ('Het Erf') van Hendrik Kots, die dit bewoonde tot 1936, zijn door erfgenaam Ben Weenink omgebouwd tot een fraai openluchtmuseum, als dankbarheid jegens zijn voorouders. Naast een in Oud-Saksische stijl opgetrokken herberg vindt je er onder meer een oliemolen en een kaasmakerij. En dus ook een brouwerij.

  Lees ook

  De brouwerij (brouwhoes)

  De apparatuur werd geplaatst onder leiding van de Duitser Ralf Mönker uit Kirchhundem-Silberg (Sauerland). Die zelfde Ralf is ook de persoon die Ben Weenink de fijne kneepjes van het vak heeft bijgebracht. Samen ontwierpen en bouwden ze de installatie. De brouwketel en de combitanks zijn gebouwd door SSP (Stainless Steel Products), dat zijn thuisbasis in Lichtenvoorde heeft. De koperen brouwketel staat in het proeflokaal en de vijf gist- en lagertanks van elk 20 hectoliter staan in de eronder gelegen kelder.


  In het beginstadium werd vooral in het weekeinde en voor eigen gebruik gebouwen, zodat de bezoekers het brouwproces van dichtbij konden meemaken. Per brouwsel werd er 10 hl gebrouwen, hetgeen resulteert in een jaarcapaciteit van ongeveer 1000 hl (1998).

  In 2004 kocht Weenink op de Markt in Groenlo, op amper 100 meter van het Cuypershuis (de plek waar Grolsch is begonnen) 'Het Huys van Frederik Hendrik'. Hier werden de Erve Kots bieren getapt.In 2005 werd er gemiddeld één keer per week gebrouwen. De jaarcapaciteit bedroeg in dat jaar 500 hl. 90% hiervan bestond uit het Frederik Hendrik Pils. Voor de andere biertypes bleek de belangstelling gering. Het pils werd getapt in Herberg Erve Kots en aan de bezoekers van Het Huys van Frederik Hendrik, een eigen café op de Markt in het nabijgelegen Groenlo. Het ligt niet in de bedoeling om meer te brouwen dan alleen voor de eigen onderneming. Incidenteel wordt er bier afgevuld op twee liter flessen voor de bezoekende toeristen.

  Erve Kots gaat brouwerij uitbreiden

  Openluchtmuseum, herberg en brouwerij Erve Kots in Lievelde gaat in 2011 uitbreiden. Om het bottelen van bier te automatiseren wordt een vulmachine geplaatst in het Brouwhuis. De uitbreiding komt aan de voorzijde van het Brouwhuis, gedeeltelijk op de plek waar nu nog een speeltuintje en een parkeerterrein zijn gelegen. De nieuwbouw wordt aan het Brouwhuis gekoppeld; het nieuwe pand komt dwars

   op de huidige bebouwing te staan. Volgens eigenaar Ben Weenink van Erve Kots heeft de uitbreiding te maken met meerdere factoren. Weenink wil ook een meer open entree aan het huidige Brouwhuis dat nu alleen via twee kleine ingangen bereikbaar is. Daarnaast wil hij het nabijgelegen terras beter bereikbaar maken voor de bediening, wil hij een machine plaatsen voor het vullen van flesjes eigengebrouwen bier en wil Weenink de rondleiding door het Brouwhuis uitbreiden. Als de bouwvergunning is verleend, wil Weenink zo snel mogelijk beginnen met de bouw. De verwachting is dat het nieuwe pand in het najaar 2011 wordt opgeleverd.

  Museumbrouwerij Erve Kots in het nieuws

  • Brouwhoes Bier Experience bij Museumbrouwerij Erve Kots

   Brouwhoes Bier Experience opent vanavond!

   Brouwhoes Bier Experience in Lievelde wordt vandaag geopend. Daarmee is de Achterhoek een mooie attractie rijker. Ervaar het brouwproces op een interactieve manier!

  • brouwhoes header

   Brouwhoes Bier Experience

   Voor een bijzondere 'bier experience' hoef je niet meer af te reizen naar Amsterdam. De achterhoek krijgt namelijk haar eigen bier belevingscentrum. De 'Brouwhoes Bier Experience' biedt een interactieve reis door het brouwen van bier.