Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Volendam | Brouwerij 't Volen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Volendam

Bierbrouwerij Volendam is gevestigd in Volendam in Nederland.

Bierbrouwerij Volendam
Bierbrouwerij Volendam

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Volendam


Helaas zijn er bij Biernet geen bieren bekend bij brouwerij Bierbrouwerij Volendam.


Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Volendam!

Achtergrond informatie

Initiatiefnemers van deze brouwerij waren Kees Jonk (1951), Martin Veerman (1965) en Theo van de Voorde (1947), toenmalig voorzitter van het Hoofddorpse biergilde 't Wort Wat.

Theo
Zoals de meeste thuisbrouwers begon ook Theo met de welbekende moutextractblikken. Zijn interesse in het brouwen van bier groeide en hij besloot eerst donateur en later lid te worden van Bierbrouwvereniging De Roerstok in Tilburg. Daar werd hij ooit nog eens clubkampioen met een zelfgebrouwen tripel. Theo besloot zelf brouwcursussen te geven en richtte uiteindelijk in september 1994 Bierbrouwvereniging 't Wort Wat op die uitgroeide tot een vereniging van ongeveer 130 leden in 2001.

V.O.F.
Bij een van die brouwcursussen in Volendam leert Theo Kees Jonk en Martin Veerman kennen. Met een groepje uit Volendam richten ze een brouwclubje op met de naam 't Ken Net. Kees en Martin waren zeer enthousiast en speelden met de gedachten een eigen brouwerij te beginnen. Kees Jonk heeft een stukadoorsbedrijf en in het achterste gedeelte van het bedrijfspand was ruimte waar wel plaats zou zijn voor een brouwerijtje. Theo werd gevraagd mee te doen, maar Theo zag zijn toekomst in de oprichting van een brouwcafeetje in Hoofddorp. Een brouwinstallatie kon hij overnemen van de Scheldebrouwerij, maar een pand werd een groter probleem. Toen Kees Theo opnieuw benaderde hapte Theo toe en trad toe tot de Vennootschap Onder Firma.

Bierbusje komt zo
In februari 2000 werd de brouwinstallatie van de Scheldebrouwerij geleverd en geinstalleerd door Peter van de Eijnden en werd officieel geopend op 15 juli 2000. In 2000 werden er al 32 brouwsels van 500 liter en 10 brouwsels van 400 liter gemaakt. Een totaal van 200 hectoliter. In 2001 groeide het volume al naar ongeveer 250 hectoliter. Theo is verantwoordelijk voor de receptuur en het brouwproces, is inkoper en doet het voorraadbeheer. Kees is de beheerder van het pand, regelt de financiën en de logistiek. Martin (in het dagelijks leven werkzaam als verkoper) doet de marketing, de PR en is verantwoordelijk voor de verkoop van het bier. De brouwerij werkte niet met een distributeur. Kees Jonk brengt de bieren met een busje rond.

Eerste part-time medewerker
Per 1 januari 2001 werd een medewerker aangenomen voor een aantal uren per week, zijn oorspronkelijke beroep is muzikant. Hiermee is hij doorgaans in het weekeinde bezig. Doordeweeks werkt hij enkele dagen, meestal samen met Theo, in de brouwerij. Theo trad in februari 2001 af als voorzitter van Bierbrouwvereniging 't Wort Wat om meer tijd vrij te maken voor de brouwerij. In 2001 werd 50% van een brouwsel gebotteld in flessen van 25, 50 en 75 cl de rest wordt afgevuld op fusten van 20, 30 en 50 liter.

De Bouwmeesters 
Begin 2002 trok Theo van de Voorde zich terug uit de brouwerij. In 2007 haakte Martin Veerman af. Vanaf dat Moment zwaaide Kees Jonk alleen de scepter. Eind 2017 werd de brouwerij gekocht van Kees Jong, sindsdien is Erik Spratte aangesteld als Bouwmeester. 

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties