Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

VD Bier | Voorheen Bierbrouwerij Volendam

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Volendam - VD Bier

Bierbrouwerij Volendam - VD Bier is een bierbrouwerij uit Volendam (Nederland) die is opgericht in 2000. Deze brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment.

Bierbrouwerij Volendam
Ootje Tripel van Bierbrouwerij Volendam
VD Bier logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Volendam - VD Bier

Bierbrouwerij Volendam - VD Bier heeft 6 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Volendam - VD Bier!
 • Volenbock - Bock - 6,5%

  Volenbock is een bier van lage gisting. Heeft een volmoutige smaak van caramel, donker fruit, broodkorst en een vleugje chocolade.  Met 6,5% alcohol is het bier niet zwaar, maar lekker om er een paar van te nemen. 

 • Zeebonck - Blond - 6,5%

  Zeebonck is een ambachtelijk gebrouwen blond bier. De huisgist geeft het bier een zachte smaak. Licht zoet, fris en fruitig door koriander. Met een alcohol percentage van 6.5%. Het speciaalbier is het beste te drinken op 10 graden. 

 • Bap Dubbel - Dubbel - 7%

  Bap Dubbel is een speciaalbier van Bierbrouwerij Volendam. Het bier is donkerbruin van kleur en heeft een alcoholpercentage van 7%. De brouwers adviseren het bier te drinken op 12 graden Celsius.

 • Ootje - Tripel - 8,5%

  Ootje is een smaakvolle Tripel van Bierbrouwerij Volendam. Het is een amberkleurige tripel met 8,5% alcohol die je het beste bij een temperatuur van ongeveer 12 graden Celsius kunt drinken.

 • Volendams Weizen - Weizen - 5,5%

  Volendams Weizen is een traditionele Hefeweizen: blond en ongefilterd en op ambachtelijke wijze gebrouwen. Met een karakter van karamel en volle fruitigheid is dit bier zacht doordrinkbaar. Het speciaalbier is bovengistend en heeft een alcoholpercentage van 5.5%. 

 • Volendams Pale Ale (VPA) - Pale Ale - 5,5%

  Volendams Pale Ale (VPA) is een traditionele Pale Ale: door de toevoeging van extra hop lang houdbaar. Met een karakter van hop en een fruitige bitterheid is dit een bier voor de stevige genieter. Het speciaalbier is bovengistend en heeft een alcoholpercentage van 5.5%. 

  Achtergrond informatie

  VD Bier is de naam van de brouwerij die voorheen als Bierbrouwerij Volendam bekendstond. Bierbrouwerij Volendam bracht hiervoor bier op de markt onder de naam: Brouwerij 't Volen.

  Bierbrouwerij Volendam

  Bierbrouwerij Volendam betrok in december 2019 een nieuw pand aan de Lupinestraat in Volendam. Op 23 januari 2020 werd de eerste ‘brouw’ op de nieuwe locatie met succes afgevuld op de verhuisde afvul- en etiketteerlijn. Een mooie mijlpaal voor het team dat de verbouwing en verhuizing slechts in enkele weken met behulp van vooral Volendammer vakmensen heeft gerealiseerd. Ongekend snel voor brouwerijbegrippen. 

  Nog maar twee jaar geleden werd de brouwinstallatie gekocht van Brouwerij ’t VØlen en startten de nieuwe eigenaren met de oude recepten van de helaas te vroeg overleden Cees Jonk. Al snel werden nieuwe eigen bieren Volendams Weizen en Volendams Pale Ale ontwikkeld. Het oude pand op de Morseweg werd te klein en bood geen ruimte voor nieuwe aanpassingen. 

  In de Lupinestraat vonden zij de perfecte mogelijkheid om de brouwerij verder uit te breiden onder de juiste omstandigheden. In het pand van bijna 1000m2 zitten grote ruimtes die heel goed geïsoleerd zijn, perfect voor de fermentatietanks. Het heeft ook nog eens een rijke geschiedenis. “Hier ligt de bakermat van het Volendamse Garnalenconcern Klaas Puul. Wij vinden het een eer om juist hier onze brouwerij verder uit te kunnen bouwen.”

  Lees ook

  Brouwerij 't Volen

  Initiatiefnemers van deze brouwerij waren Kees Jonk (1951), Martin Veerman (1965) en Theo van de Voorde (1947), toenmalig voorzitter van het Hoofddorpse biergilde 't Wort Wat.

  Bierbrouwerij Volendam Logo
  Zoals de meeste thuisbrouwers begon ook Theo met de welbekende moutextractblikken. Zijn interesse in het brouwen van bier groeide en hij besloot eerst donateur en later lid te worden van Bierbrouwvereniging De Roerstok in Tilburg. Daar werd hij ooit nog eens clubkampioen met een zelfgebrouwen tripel. Theo besloot zelf brouwcursussen te geven en richtte uiteindelijk in september 1994 Bierbrouwvereniging 't Wort Wat op die uitgroeide tot een vereniging van ongeveer 130 leden in 2001.

  V.O.F.
  Bij een van die brouwcursussen in Volendam leert Theo Kees Jonk en Martin Veerman kennen. Met een groepje uit Volendam richten ze een brouwclubje op met de naam 't Ken Net. Kees en Martin waren zeer enthousiast en speelden met de gedachten een eigen brouwerij te beginnen. Kees Jonk heeft een stukadoorsbedrijf en in het achterste gedeelte van het bedrijfspand was ruimte waar wel plaats zou zijn voor een brouwerijtje. Theo werd gevraagd mee te doen, maar Theo zag zijn toekomst in de oprichting van een brouwcafeetje in Hoofddorp. Een brouwinstallatie kon hij overnemen van de Scheldebrouwerij, maar een pand werd een groter probleem. Toen Kees Theo opnieuw benaderde hapte Theo toe en trad toe tot de Vennootschap Onder Firma.

  Bierbusje komt zo
  In februari 2000 werd de brouwinstallatie van de Scheldebrouwerij geleverd en geinstalleerd door Peter van de Eijnden en werd officieel geopend op 15 juli 2000. In 2000 werden er al 32 brouwsels van 500 liter en 10 brouwsels van 400 liter gemaakt. Een totaal van 200 hectoliter. In 2001 groeide het volume al naar ongeveer 250 hectoliter. Theo is verantwoordelijk voor de receptuur en het brouwproces, is inkoper en doet het voorraadbeheer. Kees is de beheerder van het pand, regelt de financiën en de logistiek. Martin (in het dagelijks leven werkzaam als verkoper) doet de marketing, de PR en is verantwoordelijk voor de verkoop van het bier. De brouwerij werkte niet met een distributeur. Kees Jonk brengt de bieren met een busje rond.

  Eerste part-time medewerker
  Per 1 januari 2001 werd een medewerker aangenomen voor een aantal uren per week, zijn oorspronkelijke beroep is muzikant. Hiermee is hij doorgaans in het weekeinde bezig. Doordeweeks werkt hij enkele dagen, meestal samen met Theo, in de brouwerij. Theo trad in februari 2001 af als voorzitter van Bierbrouwvereniging 't Wort Wat om meer tijd vrij te maken voor de brouwerij. In 2001 werd 50% van een brouwsel gebotteld in flessen van 25, 50 en 75 cl de rest wordt afgevuld op fusten van 20, 30 en 50 liter.

  De Bouwmeesters 
  Begin 2002 trok Theo van de Voorde zich terug uit de brouwerij. In 2007 haakte Martin Veerman af. Vanaf dat Moment zwaaide Kees Jonk alleen de scepter. Eind 2017 werd de brouwerij gekocht van Kees Jong, sindsdien is Erik Spratte aangesteld als brouwmeester. 

  Naamverandering naar VD Bier

  In 2022 veranderde de naam van de brouwerij naar VD Bier. Na twee jaar van minder activiteit ten gevolge van de coronapandemie gaat VD Bier er weer vol voor. De inspiratie voor de nieuwe naam kwam van de prachtige houten botters in de Volendamse haven die al minimaal honderd jaar met VD worden aangemerkt.

  Cookie instellingen