Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stoombierbrouwerij Oudaen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stoombierbrouwerij Oudaen

Stoombierbrouwerij Oudaen is een bierbrouwerij uit Utrecht (Nederland) die is opgericht in 1990.

Stoombierbrouwerij Oudaen
Stoombierbrouwerij Oudaen logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Stoombierbrouwerij Oudaen.

Voeg nu een bier toe van Stoombierbrouwerij Oudaen!

  Achtergrond informatie

  Kasteel

  Aan de Oude Gracht, in het centrum van Utrecht, ligt Stadskasteel Oudaen. De historie van het kasteel gaat terug tot in de middeleeuwen maar na een grondige restauratie werd het een schitterend horecabedrijf met een zalencentrum, een specialiteitenrestaurant van allure, een klein theater en een zeer sfeervol proeflokaal.

  Maar sinds november 1990 beschikt deze unieke horeca-gelegenheid ook over een ultramoderne eigen brouwerij. In de werfkelders onder het kasteel, direct aan de gracht, staan onder andere twee koperen ketels met een inhoud van 1000 liter. Deze worden verhit met door een moderne gasverwarming opgewekte stoom.

  Op de fles

  De brouwerij is een zng. huisbrouwerij wat wil zeggen dat bijna al het geproduceerde bier wordt geschonken in het eigen proeflokaal Oudaen. Het bier wordt hiervoor afgevuld op een 1000 liter ketel die rechtstreeks is aangesloten op de tap. Een bijkomstig voordeel is een enorme besparing van flessen, kratten, bottel en transportkosten.

  Op 1 oktober 1995 gaf Lodewijk Swinkels de roerstok over aan Nico Derks, brouwer in Stadsbrouwerij Sint Martinus te Groningen. Nico Derks wordt hierin geassisteerd door Albert Veurman en voor het eerst in haar bestaan werd ook over gegaan tot het bottelen van het Willibrord en het Ouwe Daen op flessen van 75 cl. Dat jaar werd een jaaromzet behaald van 1500 hl.

  Grand Hotel Krasnapolsky

  In 1996 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Utrechtse Stoombierbrouwerij Oudaen naar Utrechtse Stoombierbrouwerij. In de zomer van 1996 was er sprake van dat het Utrechtse Stadskasteel Oudaen met financiële problemen kampte. Later stabiliseerde de situatie zich echter weer en bleek de doorstart een succes. Sinds 1 april 1997 is het bedrijf Grand Hotel Krasnapolsky, vooral bekend van het gelijknamige hotel aan de Amsterdamse Dam, de nieuwe eigenaar van de brouwerij.

  Lees ook

  Brouwersdans

  Sinds mei 1999, met het vertrek van Nico Derks naar de Texelse Bierbrouwerij, wordt de roerstok gehanteerd door Joscha Schoots, op dat moment de assistent van Nico Derks, en Constant Keinemans, weer afkomstig van het Eetcafé Bierbrouwerij het Brouwcafé. Schoots en Keinemans kwamen beiden in aanraking met het beroep van bierbrouwer tijdens hun opleiding levensmiddelentechnologie aan het Middelbaar Agrarisch Onderwijs. Schoots doorliep zijn stage bij [[[Raaf de, Brouwerij - Heumen|Brouwerij de Raaf]] in Heumen en werkte daarna vijf maanden bij [[Brouwerij de Koningshoeven - Berkel-Enschot |La Trappe]]. Een half jaar later vertrekt ook Joscha Schoots naar de Texelse Bierbrouwerij en herenigt zich met Nico. Sinds maart 2001 is het Annelies Fleerakkers, overgekomen van Bierbrouwerij het Brouwcafé, die de roerstok hanteert. Vanaf 1 januari 2003 werd de roerstok overgenomen door Joppe de Bres uit 's-Hertogenbosch. Lang was hij actief als thuisbrouwer en heeft hij na zijn MAS en HAS opleidingen ook met de brouwinstallatie van Walhalla gewerkt.

  Het managementteam nu eigenaar

  Op 1 mei 2003 droeg het beursgenoteerde NH Hoteles (voorheen Krasnapolsky N.V.) de exploitatie van Stadskasteel Oudaen over aan het huidige managementteam: Peter Elzendoorn en Ireen Ophof (assistent bedrijfsleider), omdat Oudaen niet meer thuis hoorde binnen haar kernactiviteiten. Beschikte niet over hotelkamers beschikte. De exploitatie van het Stadskasteel, restaurant, het proeflokaal, vergaderzalen en de brouwerij, werd vanaf dat moment voortgezet onder de naam Oudaen B.V. Peter Elzendoorn was al vanaf het begin betrokken bij Oudaen en was onder andere vestigingsmanager.

  Wet van Murphy

  Het zat Joppe de Bres niet mee. Het begon in april 2003 met een defecte turbine van de stoomketel die na 13 jaar trouwe dienst vervangen moest worden. De brouwinstallatie was echter eigendom van Heineken en in bruikleen afgestaan. Men werd het niet eens over wie de schade moest betalen. Hierdoor werd pas een maand later een nieuwe stoomketel besteld. Eind augustus ging de koelinstallatie van de gist/lager tanks storingen vertonen, de verdamper bleek lek te zijn, en een week later ging hij echt stuk. Deze keer kon het sneller en een nieuwe koelinstallatie met een dubbele compressor werd aangeschaft. In oktober was deze in bedrijf maar te laat om een eigen Oudaen bokbier te brouwen. Dit terwijl Joppe juist zulke mooie plannen had om een bokbier van eigen recept, weer met honing, te brouwen.

  Maak van de nood een deugd

  Een huisbrouwerij als Oudaen heeft voor ongeveer een maand bier op voorraad. Als de tanks leeg zijn is het bier op. Gedurende de periode dat er dus niet gebrouwen kon worden heeft Joppe de brouwerij aan een totale revisie onderworpen. De condens- en stoomleidingen werden nagelopen, pompen op hun werking gecontroleerd en ook de appendages van de gisttank vervangen.
  In 2004 verhuisde brouwmeester Joppe de Bres naar Brouwerij de Beyerd in Breda waarna John Mulders die hiervoor als brouwer werkzaam was bij Heineken in Den Bosch, de nieuwe brouwmeester werd.

  Heineken in 2019

  Sinds 2019 zitten de bieren van Oudaen in het horeca portfolio van Heineken

  Stoombierbrouwerij Oudaen in het nieuws

  Cookie instellingen