Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stadsbrouwerij De Dikke | Wijk Bij Duurstede | Bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stadsbrouwerij De Dikke

Stadsbrouwerij De Dikke is een bierbrouwerij uit Wijk bij Duurstede (Nederland) die is opgericht in 2015. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.

Stadsbrouwerij De Dikke
Stadsbrouwerij De Dikke
Stadsbrouwerij de Dikke

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Stadsbrouwerij De Dikke

Stadsbrouwerij De Dikke heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Stadsbrouwerij De Dikke!
 • Wijkse Dikke - Amber - 6,5%

  Zij wilden een echt biertje, volgens een origineel recept, zoals hun voorouders het dronken.  De Dikke is een zogenaamd Kuitbier, gemaakt op basis van haver. Hierdoor ontstaat een bier met een frisse smaak en een prachtige, licht ambere, troebele kleur. 

  Achtergrond informatie

  In de middeleeuwen was bier een echte volksdrank. Mannen vrouwen en ook kinderen dronken bier. Ook omdat gewoon drinkwater niet schoon genoeg was. Uit historische onderzoek blijkt dat Wijk een rijke biergeschiedenis heeft gehad. Vooral toen het z.g. Kuyt of Kuitbier werd gebrouwen op basis van haver. Kuytbier was zo populair dat het in grote hoeveelheden werd geëxporteerd naar andere gebieden en landen. In Wijk concentreerde zich het brouwen in de Achterstraat, dat toen het Brouwersstraatje heette.

  Wat is Kuitbier?

  Omdat voor een kuitbier meerdere granen worden gebruikt, wijkt de smaak af van wat men van bier gewend is. Tarwe wordt vaak voor witbier gebruikt, gerst is algemeen, maar haver is vrij ongebruikelijk. Haver heeft echter relatief meer kafjes en compenseert het ontbreken daarvan bij tarwe. Hierdoor ontstaat een makkelijk te filteren beslag. Bovendien verdraagt de amylase van haver hogere temperaturen als die van gerst wat in vroeger eeuwen gunstig was. Haver voegt een aangenaam zoete smaakcomponent toe en is makkelijk te vermouten.

  Hun eerste biertje: Wijkse Dikke

  Stadsbrouwerij De Dikke wilden een echt biertje, volgens een origineel recept, zoals hun voorouders het dronken. De Dikke is een zogenaamd Kuitbier, gemaakt op basis van haver. Hierdoor ontstaat een bier met een frisse smaak en een prachtige, licht ambere, troebele kleur. De Dikke is ook een zogenaamd dikbier, dat wil zeggen een bier met een redelijk hoog alcohol-percentage (6,5%). De Dikke is ook hun eersteling.

  Lees ook

  Het doel van de stadsbrouwerij

  Het doel van de stadsbrouwerij, die alleen met vrijwilligers werkt, is om een stuk Wijkse cultuur en identiteit tot leven te brengen, door een prachtig lokaal product te maken. Een heerlijk historisch bier waar Wijk en omgeving trots op kan zijn. 

  Nu wordt de Dikke nog in een ambachtelijke brouwerij buiten de regio gebrouwen. Bij deze brouwerij is al ruimte ingehuurd voor volgende brouwsels.

  Stiekem droomt de Dikke ervan dat er in de toekomst een klein brouwerijtje binnen de gemeente kan worden opgezet.

  Stadsbrouwerij De Dikke in het nieuws

  Cookie instellingen