Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Een vijf gangen kerstdiner | biergerechten voor kerst

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

5-gangen kerstdiner

24 december 2018 door Biernet Redactie

Een overheerlijk menu voor een geweldig kerstdiner met je vrienden, familie of collega's. 5 lekkere gangen met bier, daarbij een top 3 van bieren die lekker zijn bij het gerecht. Eet smakelijk!

it's the most wonderful time for a beer

Voorgerecht: Champignons in bierbeslag

Laten we beginnen met een verrassend voorgerecht. Om zo de smaakpapillen op gang te brengen en de spijsvertering te activeren. Een lekkere snack om mee te beginnen, champignons in bierbeslag. Omdat er een pittige saus in het recept zit, is het het lekkerst om een IPA te serveren bij dit recept. Het bier kan namelijk  tegen wat sterkere smaken. De hoppigheid en de pittigheid vullen elkaar mooi aan. 

Voorbeelden van lekkere IPA's bij dit gerecht zijn: 
- Spicy Roger Spicy Roger
Nachtbraker IPA 
- À BLOC Ultralight IPA (laag-alcoholisch)

Wat heb je nodig?
- Doosje grote champignons
- 150 gr bloem
- 200 ml IJSKOUD bier
- 2 el sesamzaad
- 250 ml Griekse yoghurt
- 1/2 komkommer
- 2 tenen knoflook
- 1 tl tabasco met chipotle peper
- zout en peper

Wat te doen:
1. Begin met het opwarmen van de frituur tot 180 graden of verhit in een wok of een diepe pan een flinke laag zonnebloem olie. 

2. Klop het sesamzaad, de bloem en het bier in een kom door elkaar, zodat het een stevig en luchtig beslag wordt. Zorg ervoor dat de champignons goed zijn schoon gemaakt en je er een mooie laag beslag van sesamzaad, bloem en bier overheen zit. 

3. Meng de komkommer, knoflook en de chipotle tabasco door elkaar en meng het met de yoghurt. Dit wordt de saus. Je kan het eventueel op smaak brengen met peper en zout. 

4. Bak de champignons met het beslag tot ze goudbruin zijn. Denk aan 4 of 5 minuten. Zorg ervoor dat de champignons aan alle kanten goed bruin en knapperig worden.

5. Tijd om te serveren! Iedere persoon krijgt maximaal 5 champignons die ze eventueel met de saus kunnen eten.

Amuse: appel, zuurkool en wild zwijn

Even een lekker tussendoortje, een lekkere amuse. We hebben daarvoor een lepelhapje met appel, zuurkool en wild zwijn gekozen. Het is een bijzondere combinatie van specerijen en ingrediënten en daarbij hoort ook een lekker bier. Het beste kun je hierbij een biertje drinken dat een lichte smaak heeft. Omdat de amuse zo'n klein hapje is, houdt het wel zijn hoofdrol. Neem  bijvoorbeeld een lekker amber bier. 

Voorbeelden van lekkere amber bieren bij dit gerecht zijn:  Troost amber ale
- Troost Amber Ale
- Palm 
- Het Amber bier Vandeoirsprong

Wat heb je nodig?
- een halve appel GoudReinet
- 50 gram zuurkool
- een half flesje bier
- 100 gram wild zwijn rookworst
- 2 eetlepels bosvruchtenconfiture

Wat te doen:

1. Verwarm de rookworst in kokend water (houd rekening met ongeveer 15 min.).

2. Kook de zuurkool ongeveer 7 minuten in het bier. Giet de zuurkool af in een vergiet en laat het dan afkoelen.

3. Ondertussen schil je de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in dunne partjes. Leg dan de amuselepels klaar.

4. Haal de rookworst uit het water en snijd hem in plakjes van ongeveer 1 cm dik.

5. Leg op elke lepel een partje appel. Leg daarbovenop een pluk zuurkool en een schijfje rookworst.

6. Maak de hapjes af door er een halve theelepel confiture op te leggen. En serveer ze lauw of koud. 

Soep: Bier en Cheddar

Als derde gerecht hebben we een heerlijke soep die bestaat uit bier en cheddar kaas. Erg lekker en erg romig. Je voelt dat je buik wel snel vol raakt van de soep, omdat het een best wel zwaar gerecht is. Daarom schep je voor iedereen een klein kommetje in. 

Voor ín het gerecht kun je een pils of een goed bruin bier gebruiken. Pas hier wel mee op, want het gerecht wordt zwaarder als je een bruin bier gebruikt. Wij hebben er voor gekozen om een lekker pilsje te gebruiken voor in de soep en om bij het gerecht een glas bruin bier te drinken. 

Voorbeelden van een lekker bruin bier voor bij het gerecht:  kasteel bier
- Kasteel Cuvee Du Chateau
- Leffe Bruin 
- Westmalle Dubbel

Wat heb je nodig?
- 0.30 liter pilsener
- 34 g aged cheddar
- 2 g bacon
- 0.60 liter kip of groentebouillon
- 0.25 liter room
- 0.060 liter bloem
- 4 eetlepels boter
- 1 el gedroogde tijm
- 4 knoflookteentjes
- 2 stengels bleekselderij
- een ui

Wat te doen:

Lees ook

1. Begin met het invetten van een grote pan waarin je de bacon bakt tot deze lekker bruin is. Wanneer je hiermee klaar bent leg je de bacon even weg, maar laat je het vet in de pan zitten.

2. In het vet bak je namelijk de groenten. De knoflookteentjes, bleekslederij en de ui zijn klein en fijn gesneden en bak je ongeveer 5 minuten. Laat het lekker fruiten! Hierna doe je er het bier in. 

3. Nadat het bier ook in de pan is toegevoegd kun je het ongeveer 5 minuten laten warmen in de pan, dit doe je op middelhoog vuur. voeg dan de bouillion toe en laat het weer zo'n 5 minuten zachtjes sudderen. 

4. Intussen maak je een roux. Dit doe je in een wat kleinere pan en meng de gesmolten boter met de bloem. Wanneer dit begint te bruinen meng je het samen met de groenten, bier en bouillion. 

5. Wanneer alles goed gemengd is kun je beginnen met de rest toe te voegen, zoals: spek, kaas, etc. Uiteindelijk zitten alle ingrediënten in deze pan en kook je zachtjes tot alles lekker is gesmolten en gemengd. Vergeet niet of af en toe in de pan te roeren.

Tast toe!

Hoofdgerecht: Varkenshaasje in biermarinade

Dan zijn we bij het hoofdgerecht aangekomen. Hier hebben we een lekker stuk vlees voor uitgekozen. Een stuk vlees met een overheerlijke biermarinade. We raden aan om de marinade te maken met een donker abdijbier. Het lekkerst is om hetzelfde bier te serveren bij het gerecht, wat je ook in het gerecht hebt gebruikt. Zo komen ook de aroma's en smaken het beste naar voren.

Voorbeelden van donkere bieren bij dit gerecht zijn:  Steenbrugge abdijbock
- Alfa Donker bruin
- Steenbrugge Abdijbock
- La Trappe Quadrupel

Wat heb je nodig?
- Varkenshaasjes (350 gram p.p.)
- 2 el bruine suiker 
- 2 el sojasaus
- 1 geraspte schil van een sinasappel
- 2 teentjes knoflook
- 2 blaadjes laurier
- 1 el bieslook
- 1.5 dl abdijbier
- 2 el olijfolie
- 1 sjalot
- 1 el geraspte gember
- 2 el worcestersaus
- 3 el bladpeterselie
- zout & peper

Wat te doen:

1. Je begint met het maken van de biermarinade. Breng dus als eerst een steelpan met het bier aan de kook en voeg dan de bruine suiker, olijfolie, de gember, de sinaasappel, de fijngehakte knoflook, de fijngehakte sjalot en de worcestersaus toe. Laat het allemaal bij elkaar pruttelen en voeg dan nog de fijn gestampte laurier en de fijngehakte peterselie toe. 

2. Goed geroerd en lekker laten pruttelen? Laat het dan nu goed afkoelen. Giet de marinade voorzichtig in een afsluitbare diepvrieszak en stop het vlees erbij. Laat dit zo'n 30 minuten marineren in de zak. 

3. Verhit de grill goed en haal voorzichtig het vlees uit de marinade zak en bewaar de marinade! Het vocht wat nog van het vlees afkomt kun je afdeppen met keukenpapier. Bestrijk het vlees nog even met olijfolie en grillen maar! Houdt rekening met elke kant zo'n 7 minuten.

4. Breng dan de resterende marinade aan de kook in een steelpan. Breng het aan de kook en laat het drie minuten koken. Hierna kun je het vlees bestrijken met de marinade en rol het in een aluminiumfolie. Je kunt het nu zo'n 10 minuten rusten. 

5. Wanneer het wachten voorbij is kun je dan eindelijk het vlees in dunne plakjes snijden en kun je de bieslook overheen doen. 

Dessert: Chocomousse met bier en sinaasappel

Ja het dessert! Een geweldige combinatie die je niet verwacht. Met chocolade, bier en sinaasappelen. Omdat we toch in de wintermaanden zitten, blijven we even hangen bij de donkere abdijbieren. Bij dit recept wordt er namelijk weer een abdijbier toegevoegd.

Weihenstephaner Hefe Weisse Verschillende aroma's en smaken komen hier dus aan bod en dus wordt het nog moeilijker om er een goed bier bij te schenken. Wij adviseren in dit geval een Weizenbier. Weizen is een heel goed dessertbier en het kan de verschillende smaken versterken en goed samenbrengen. 

Voorbeelden van lekkere weizen bieren bij dit gerecht zijn: 
- Weihenstehpaner Hefe Weisse
- WolfWeizen van de Heidebrouwerij 
Othmar Weizen

Wat heb je nodig?
- 600 g melkchocolade
- een flesje abdijbier
- 2 sinaasappelen
- een scheutje sinaasappellikeur
- boter en suiker

Wat te doen:

1. We beginnen met de room op te kloppen. Denk erom: Klop het half op. Verwarm dan het bier tot het kookpunt en doe het vuur uit. Roer door het bier de chocolade tot deze helemaal is gesmolten 

2. Roer het mengsel door de room. Wanneer alles goed door elkaar zit kun je het verdelen in kleine glaasjes. Zet dit dan minstens 4 uur in de koelkast zodat het koud en wat harder kan worden.

3. In die vier uur heb jij genoeg tijd om de sinaasappels te pellen en te snijden in partjes. Bak de partjes kort in een pan met een beetje boter en bestrooi ze uiteindelijk met suiker. Dan giet je er een scheutje likeur bij en flamberen maar!

4. Serveer de glaasjes met het partje er boven op en genieten maar. 

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen