Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Dansmuziek en speciaalbier gaan hand in hand

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Dansmuziek en speciaalbier gaan hand in hand

28 augustus 2019 door René van den Berk

René van den Berk gaat in dit blog op bezoek bij de Nederlandse DJ Xaverius Funk en vraagt hem naar zijn gedeelde liefde voor dansmuziek en speciaalbier. De twee passies blijken uitstekend te combineren.

Xaverius Funk tijdens LakeDance 2019 // instagram: @xaveriusfunk

Dance Music & speciaalbier

Bij ‘dance music’ moet je niet snel denken aan ‘craft beer’. Van oudsher refereert men snel naar flitsende dranken en mixjes. Denk daarbij aan wodka Red Bull, champagne en/of soms water als je het de hele avond moet vol houden. Alleen die tijden zijn stilletjes aan toch een beetje aan het veranderen. ‘Craft beer’ vindt ook langzaam hier zijn weg. Al gaat dit niet in een straf tempo.

Deze bierblogger van Biernet was nu wel eens benieuwd of bekende en succesvolle Nederlandse DJ’s hier ook voor openstaan. Helaas kreeg ik Afrojack en Martin Garrix afgelopen weekend niet te pakken, maar er zijn veel meer talentvolle DJ’s die hun verhaal kwijt willen.

Bjorn drinkt Tripel LeFort Gelukkig kreeg ik Bjorn B. (DJ Xaverius Funk) van het super DJ duo ‘WeAreLoud’ wel te pakken. Zo tussendoor, terwijl hij muziek aan het produceren is en draait gedurende het festivalseizoen. Zijn planning zit doorgaans als stampensvol, maar deze DJ vindt hierin ook tijd voor craft beer en sport. Hij is iemand die geniet van het leven. Die passie voor muziek weergalmt eigenlijk in alles wat hij doet.

Dit voorjaar had ik het voorrecht om hem enkele vragen te mogen stellen, namelijk:

Kun jij ons vertellen hoe je ooit bent begonnen als DJ Xaverius Funk?

Ik ben begonnen met de formatie ‘WeAreLoud’. In 2013 scoorden we hiermee een gigantische wereldhit met de track ‘Booyah’. Recentelijk ben ik gestopt met de formatie ‘WeAreLoud’. Heden ten dage ga ik verder onder de DJ naam Xaverius Funk.

Het was moeilijk om een opvolger van ‘Booyah’ op de plank te krijgen, want iedereen verwachtte een ‘Booyah V2’. We hebben wat platen gereleased daarna, maar dit bracht niet de vooruitgang waarop we hadden gehoopt. De boekingen, aanvragen en releases liepen terug en uiteindelijk ben ik weer terug aan het werk gegaan binnen de ICT.

Na goed overleg heb ik besloten om weer helemaal vanaf ‘nul’ af aan te beginnen met ‘Xaverius Funk’. Daarmee ben ik terug op nul volgers op social media, nul managers, nul boekingen en nul releases. Kortom; helemaal van scratch af aan. Ik voel mezelf hier erg goed bij.

Hoe ben je ooit begonnen?

Het is allemaal begonnen met drummen. Daar ligt de oorsprong van mijn liefde voor muziek. Hierna ben ik door een vriend in aanraking gekomen met vinyl en apparatuur waarmee je muziek kon maken. Zo is het gestart. Ik ben later op de p.c. van mijn ouders muziek gaan maken. Tot dat ik naar boven kon verhuizen vanwege de herrie uit de boxen midden in de woonkamer.

Waar komt die liefde voor speciaal bier vandaan? Niet iets waar je standaard aan denkt bij bekende Nederlandse DJ’s...

Ik kan erg genieten van de rust momenten. Een avondje helemaal niks doen na een drukke werkweek. Dan pak ik even de tijd en rust. Een lekker koud speciaal biertje maakt zo’n avond dan af.

Wat is je favoriete bier?

Door alle hypes in binnen – en buitenland zou je bij mij een enorm flitsend craft beer verwachten. Dit is totaal niet het geval. Ik kan thuis eigenlijk ontzettend genieten van Cornet Bier uit België.

Favoriete bier van andere brouwers?

Lees ook

Bjorn drinkt Trappistes Rochefort 10 Om ze toch allemaal even op een rijtje te zetten. Mijn voorkeur gaat ook uit naar Grutte Pier Tripel, La Trappe Tripel en Hoegaarden Grand Cru. Ik zal waarschijnlijk een beetje old-fashioned lijken. Dit is misschien wel zo.

Verder moet ik natuurlijk niet de ‘Waggeleer (IPA) vergeten van brouwerij De Roos uit Hilvarenbeek. Ik kom hier tenslotte uit de regio. Jaren geleden ben ik hier met partner en kind weer neergestreken. Het is een goede bierbrouwerij die al wat jaren bestaat. Hilvarenbeek heeft tenslotte een heel mooi – en oud dorpscentrum. Hier ligt deze geweldige brouwerij middenin.

Gaat speciaal bier en sport samen? Hoe doe jij dat? Waar houd je van?

Ik loop regelmatig hard of zit op de fiets. Na enkele keren dit getest te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen. Dit niet altijd goed samengaat. Wel naderhand als het eropzit. Tenslotte houd ik op zijn tijd wel van iets koud na het sporten. Ik ben vast niet de enige.

Wat geeft je deze inspiratie? Sporten geeft mij sowieso veel inspiratie. Even je hoofd leeglopen of fietsen. Vooral bij lekker weer vind ik het zonde om binnen voor de televisie te hangen. Dan moet ik iets buiten doen. Vaak in combinatie met een lekker biertje. Veel inspiratie tot nieuwe muziek komt op de meest onverwachte momenten. 

Wat heeft je gemotiveerd om met muziek door te blijven gaan?

Bjorn bij zijn mengpaneel Het publiek wat voor je staat en die jouw muziek beluisteren. Daarbij geeft niks een grotere kick dan je eigen muziek ten gehore te brengen voor enkele duizenden mensen. Ook het studio werk blijft mij motiveren. Lekker op een donker en regenachtige avond in de studio zitten. Daarbij van een lekker biertje genieten.

Wat zijn je plannen voor DJ Xaverius Funk? Een speciaal bierreclame misschien?

Haha... Wie weet! Heineken (met Desperados) is een groot sponsor van diverse grote evenementen. Zij zijn bij de juiste doelgroep betrokken waarin ik opereer. Als DJ Xaverius Funk komen er veel releases aan. Daarnaast ben ik bezig om een podiumact samen te stellen voor volgend jaar zomer.

Wat is je ultieme bierwens? Met wie zou je graag een speciaal bier willen drinken en waarom?

Mijn bierwens is toch wel om een eigen Heineken flesje te hebben met daarop mijn naam. Heineken maakt deze voor de grotere festivals; welke ze uitdelen aan de betreffende DJ’s die daar optreden.

Een speciaal biertje zou ik wel met Calvin Harris willen drinken. Grootheid binnen de DJ- en muziek scene. Eens kijken wat hij drinkt en erover te vertellen heeft.

Zijn er andere tips, trucs, feiten of achtergrondinformatie die de lezers wilt vertellen?

“Don’t drink and drive.” Als Brabander zou ik graag biercafe Kadinsky in Tilburg willen tippen. Een leuke en lokale zaak met ontzettend veel speciaal biertjes. “Nee, ik heb geen aandelen.”

Tot slot, denk niet dat het stil blijft rondom deze talentvolle Nederlandse DJ. Veel van onze internationale DJ’s nemen hun eigen hits en die van DJ collega’s tijdens het seizoen mee. Dit festivalseizoen wordt bijvoorbeeld de hit ‘Booyah’ nog steeds door veel Nederlandse DJ’s gebruikt o.a. door DJ Afrojack. Dan zie je wel, dat een knaller van een hit tijdloos kan zijn. Daarom kun je erop wedden, dat we Bjorn B. (DJ Xaverius Funk) nog geregeld voorbij zullen horen komen. Het ‘zien’ op een flesje Heineken zal dan niet lang achterblijven. Op instagram kun je hem vinden onder ‘xaveriusfunk’. Dan zul je zien, dat muziek, craft beer en sporten hand-in-hand gaan.

Xaverius Funk met Puck Moonen

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl