Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Oak Master bier, innovatie op fles?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oak Master bier, innovatie op fles?

14 november 2017 door René van den Berk

René van den Berk maakt geregeld een 'beer-run' naar het Belgische Arendonk waar hij op zoek gaat naar onbekende pareltjes van kleine brouwerijen. Deze keer vond hij iets bijzonders, lees het in dit blog.

Glen Oak bier

Oak Master bier, innovatie in een fles?

Mijn laatste ‘bier-run’ naar Arendonk is alweer even geleden. Meestal met vrienden op pad om snel de grens over te glippen. Elke keer hoop ik in België weer een paar onbekende pareltjes te scoren van kleinere micro brouwerijen.

Voor mij zijn het meestal niet de hippe IPA-, Saison- of Stout style gebrouwen bieren die ik mee terugneem. De smaken, aroma’s die voorkomen bij deze verschillende soorten bieren weten me tot heden niet altijd te bekoren. Ligt het in zijn simpliciteit, de vaak enigszins matte smaak, dat kan ik niet zo 1-2-3 helder verklaren.

Na een lange zoektocht door de rijen naar juweeltjes. Trof ik toch een aparte donkere fles tussen de sterkte drank verstopt. Door het donkere glas van de fles trof ik een hele lang eiken kurk aan. Het enige wat ik dacht; “Dit craft beer moet ik wel een kansje geven. You do not see this every day”.

Geschreven door: René van den Berk

Glen Oak fles, glas en kurk

Het verhaal achter het bier met de centimeters lange kurk

Glen Oak is een ambachtelijke bier in handen van Oak Master, die door hun natuurlijke kurken de drankjes aroma's en eiken kenmerken bieden.

Door het vervolgens te koken krijgen ze een bepaalde sterilisatie van het brouwsel, waaraan de hop wordt toegevoegd, die de frisheid bijdraagt en dit biedt evenwicht, smaak en aroma wat het kenmerk van het bier is.

Als laatste passeert het brouwsel de vergisters die bij een gecontroleerde temperatuur de kwaliteit van het bijna eindproduct probeert te behouden. En het is waar, dat de gisten de rest van het werk zullen doen door het omzetten van de suikers in alcohol en CO2. 

Uiteindelijk kent de Glen Oak een tweede gisting op fles om het schuim en de optische combi voor consumptie te vormen. De toepassing van Oak Master’s alternatieve infusie sluitingen met Frans eiken hout kurk leveren de kenmerken van vanille en kruiden op, waardoor dit bier uniek in de wereld is door deze speciale wijze van produceren.

GLEN OAK is verder handgemaakt, wordt elke stap binnen het brouwproces begeleid, van het maalproces tot de uiteindelijke botteling en het gebruik van de natuurlijke ingrediënten van de beste kwaliteit.

Het geheim van het bier zijn de ingrediënten. Hoge kwaliteit malt, zorgvuldig geselecteerde variëteiten van hop, biergist en Frans eiken toner.

Hoe de brouwers het doen

Het malen van het mout doen ze tot een optimaal punt dat het breekt, maar dat het niet zo fijn als bloem is. Ze maken vervolgens een selectie van malts in de kleur van het bier. Verder kijken ze bij de smaak naar de graansoort en de suikers die de brouwers nodig hebben voor de omzetting in alcohol.

Met de gemalen mout en water wordt vervolgens een infuus gemaakt van waaruit de suikers worden gehaald. Een proces wat ze zorgvuldig bijhouden.

Lange eiken kurk

Door het vervolgens te koken krijgen ze een bepaalde de sterilisatie van het brouwsel, waaraan de hop werden toegevoegd, die de frisheid bijdraagt en dit biedt evenwicht, smaak en aroma wat het kenmerk van het bier is.

Als laatste passeert het brouwsel de vergisters die bij een gecontroleerde temperatuur de kwaliteit van het bijna eindproduct probeert te behouden. En het is waar gisten de rest van het werk zal doen door het draaien van de suiker in alcohol en CO2.

Uiteindelijk kent de Glen Oak een tweede gisting op fles om het schuim en de optische kool voor consumptie te vormen vormen. De toepassing van Oak Master’s alternatieve infusie sluitingen met Frans eiken hout kurk leveren de kenmerken van vanille en kruiden op, waardoor dit bier uniek in de wereld is door deze speciale wijze van produceren.

Ik vroeg me kortgezegd vanavond af na dit vooronderzoek voor de column: “Is dit soort speciaal craft bier een goed alternatief voor bijvoorbeeld wijn op de tafel?”

"In de stemming voor een steak? In plaats van bijvoorbeeld een cabernet sauvignon voor je rib eye, probeer dan een gouden ale oaked als de glen oak. Denk je dat witte wijn het enige is dat met gefrituurde vis gaat? Probeer maar eens een blond bier in plaats daarvan;"

"ik denk met de wijn, de mensen aannemen dat het alleen voor " traag eten " maaltijden in restaurants of om te delen met vrienden of romantische diners. Er zijn vele ambachtelijke bieren met hoge klassen van complexiteit, een combinatie met wat gerechten veel beter dan sommige goedkope wijnen. Dus met enige tijd zal hoop ik bijvoorbeeld zo’n 75 cl top craft bier een deel van de markt nemen van de lage niveau in trendy restaurants....;"

"ik denk dat alleen de smaken en alle uniciteit van alle het ambachtelijke, als de Glen Oak een hoop waarde zou kunnen bieden voor de mede liefhebbers."

Why?, you ask

Ik leg het juist ook voor aan jullie medeliefhebbers om het bier te ervaren, omdat het het eerste bier is uit de op dit moment hippe categorie IPA’s, Saison’s en Stout’s craft beers die mij nu wel echt verwonderde, verbaasde en naar nieuwe euforische smaaklevels verhemelde. Dit in combinatie met een heerlijke gebakken roodbaarsfilet combineert met groene asperges met een simpele bieslook aardappelpuree.

Conclusie

Een nieuwe soort bier met een speciaal bierproces, dat zeker de hoge ogen nog gaat scoren i.v.t. de nieuwe recepten die de kleinere micro brouwerijen nu produceren. ‘Beware because they are on to something.’

Glen Oak flessen

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen