Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Eerste Wit Kuytbier | Gebrouwen door vaNNeven brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Eerste Wit Kuytbier

23 mei 2016 om 12:46

Brouwerij VaNNeven is het gelukt om het eerste Wit Kuytbier van Nederland te brouwen.

Dit bier is 28 mei te proeven tijdens zomersfeest: Zomersbuiten.

VaNNeven brouwerij
Brouwerij Van Neven
Brouwerij Van Neven

Al eerder werden de biersoorten: Blond & Saison bier gebrouwen en deze keer is het een “Wit" Kuytbier geworden.

Blond & Saison

Wat is Kuytbier?

Kuyt of kuytbier is een bier dat wordt gebrouwen uit voornamelijk gemoute haver, een kleiner deel gerst en een nog kleiner deel tarwe. 

Omdat er meerdere granen worden gebruikt, wijkt de smaak af van wat men gewend is.In tegenstelling tot gruitbier worden de kuitbieren niet op smaak gebracht met een kruidenmengsel .

Het Kuytbier stamt uit de 15e eeuw en heeft als basis haver, tarwe en gerstemout. Om de zomer in het bier te krijgen heeft het bier een fruitige geur met tonen van citrus en een vleugje koriander meegekregen.

Wanneer is Wit Kuytbier te proeven?

Zaterdag 28 mei 2016 om 16.00 uur zal bij Van de Buurt het eerste fust aangebroken worden tijdens het zomerfeest “Zomers Buiten”

Lees ook

Binnen een half jaar is het Jorit Leijting voor de derde keer gelukt om een uniek speciaalbier te ontwikkelen.

Wit Kuytbier

Omdat de zomer in aantocht is, bedacht Jorit samen met zijn brouwer een Wit Kuytbier.

Voor zover bekend is er op dit moment nog geen Wit Kuytbier op de markt en daarom extra bijzonder dat Brouwerij vaNNeven deze ontwikkeld heeft. Daarnaast past het Wit Kuytbier ook perfect in de lijn van de andere speciaal bieren die door hun samenstelling en smaak ook niet alledaags zijn.

Tijdens het brouwen brak na een aantal dagen van slecht weer de zon door. Er wordt gezegd dat dit een bijzonder goed teken is voor het resultaat van het bier, aldus Leijting.

Tijdens het zomerfeest “Zomers Buiten” op zaterdag 28 mei zal café restaurant Van de Buurt het allereerste fustje gratis aanbieden aan haar gasten. Hiermee kan iedereen bepalen of het 15e-eeuws bier in de 21ste eeuw nog net zo lekker is.