Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Huisbier van het jaar 2022 winnaars bekendgemaakt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Huisbier van het jaar 2022 winnaars bekendgemaakt

03 juni 2022 om 15:56

De Entree Huisbier winnaars van het jaar 2022 zijn bekend. In twee categorieën (licht en zwaar) heeft de jury een winnaar aangewezen. De winnende bieren zijn te drinken op het eiland Pampus of in Utrecht. 

Entree Huisbieren van het jaar bieren
Pampus Saison van Pontus Brewing
Lebowski Tarwe Tripel van vandeStreek Bier

Huisbieren van het Jaar 2022

Pampus Saison (licht) en Lebowski Tarwe Tripel (zwaar) zijn uitgeroepen tot Entree Huisbier van het jaar. 

Voor het eerst sinds 2019 ging Entree weer op zoek naar het huisbier van het jaar. De winnaars zijn Paviljoen Pampus (Muiden) met Pampus Saison in de categorie licht en Grand Café Lebowski (Utrecht) met Lebowski Tarwe Tripel in de categorie zwaar. 

Coronapandemie 

De vorige editie van de Huisbier van het jaar verkiezing was in 2019, die van 2020 en 2021 vervielen als gevolg van de coronacrisis. Op 31 mei kon er eindelijk weer worden gejureerd, opnieuw bij Brouwerij Maximus in Utrecht. Huisbier van het jaar 2022 logo

Er werd geproefd in de categorieën licht (tot 6,5%) en zwaar (6,5% alcohol en meer). Twee jury’s gingen aan de slag om een top 3 te selecteren. De jury ‘zwaar’ bepaalde de ranking in de top 3 van de categorie licht en andersom. De best scorende bieren zijn dus door alle acht juryleden geproefd. De jury was zeer te spreken over het niveau van de inzendingen en de juryleden die al meerdere jaren betrokken zijn bij deze verkiezing zien heel duidelijk een stijgende lijn.

Toelichting Winnaars

Winnaar licht: Pampus Saison

In de categorie licht won Pampus Saison, gebrouwen door Pontus Brewing. Jurylid Jan Machiel van Bragt: “Een doordrinkbaar bier met het karakter van een saison. Het is in balans; dit bier maakt je trots."

Hoppig en fris, vindt Piet Tuinema. Jurylid Nathan Hak vindt het een kruidig en droog bier, een echte saison, hoewel hij in het hoparoma wat meer citrus zou willen terugvinden. Stephanie Verkerk spreekt van een smaakvol, fris en kruidig, funky bier met een klein zoetje. De andere jury, die zich over de top 3 van de categorie licht boog, vindt dit een originele keuze als bierstijl en vindt het een fris en zeer doordrinkbaar bier. “Een terechte winnaar.”

Winnaar zwaar: Tarwe Tripel Lebowski

Lees ook

In de categorie zwaar werd de Tarwe Tripel van Grand Café Lebowski (Utrecht) de winnaar. Het bier is gebrouwen door vandeStreek Bier, eveneens uit Utrecht. Jurylid Gery Uijtenhaak ervaart een goede kruidigheid uit de gist en vindt dit bier het juiste tripelkarakter hebben in de nasmaak, met een droge finish. Ton Vergeer vindt de smaak beter dan de geur. Hij ervaart in de nasmaak iets van karamel. Puck Kerkhoven is enthousiast. “Fijne CO2, weinig zoet en mooie hopbitters in de nasmaak "Hier bestel ik er nog wel eentje van.”

De jury die vervolgens de selectie van de categorie zwaar mocht omzetten naar goud, zilver en brons, spreekt van een doordrinkbare, mooie tripel die goed in balans is. “Een goede tripel. Hij heeft smaak uit de gist en een geur van witbrood met abrikozenjam”, vindt Nathan Hak. Mooi fruitig, volgens de jury. “De balans tussen suikers en bitters is goed.”

Zilver en brons - categorie licht

Kuuks Blond van Tapperij Kansas in Cuijk kreeg zilver. Dit bonde bier wordt gebrouwen door de Cuijkse Brouwbrigade. Volgens de jury een goed gebrouwen, klassieke, mooie blond.

Brons was er voor de American Pale Ale Dutch Eagle, het huisbier van Proeflokaal Arendsnest (Amsterdam). Het is gebrouwen door Morebeer Brewing in samenwerking met Poesiat & Kater. “Fruitig, bitterig, hoppig en zeer geschikt als huisbier”, vindt jurylid Piet Tuinema.

Twee keer zilver - categorie zwaar

Door de hoge kwaliteit van de inzendingen selecteerde de jury van de categorie zwaar vier bieren, waardoor er twee met zilver werden onderscheiden. De Duivelsbock van kasteel Engelenburg in Brummen en het Broederenklooster in Zutphen kenmerkt zich door de toevoeging van zes soorten peper. De ondernemers hebben het bier zelf gebrouwen bij de Bronckhorster Brewing Company. Volgens jurylid Puck Kerkhoven een bier met een mooie neus. Zeer spannend door toevoeging van de pepers en een prachtig bier voor herfst en winter.

Mikkie = Cattivella Imperial Crème Brûlée stout  is het huisbier van Mikkeller at Morebeer in Amsterdam, gebrouwen door Morebeer in samenwerking met Poesiat & Kater. Theo Flissebaalje vindt het een mooi gebalanceerd bier dat zeer geschikt is bij desserts.

Brons - categorie zwaar

Leerhotel het Klooster uit Amersfoort zond de honingtripel AKKA Bij-drage in en dat bier werd door de jury gewaardeerd. Het is gebrouwen door de Hobby Brouw Studio in De Bilt. AKKA staat voor Amersfoorts Kruisheren Klooster Abdijbier. Het hotel is gevestigd in een voormalig Kruisherenklooster. Het bier kwam tot stand in samenwerking met imker Gert-Jan ter Welle van de Hobby Brouw Studio in De Bilt. “Het bier is in balans, droog en prettig doordrinkbaar” zegt de jury.

Huisbier beter na coronapandemie

In de categorie zwaar scoorde geen enkel bier een onvoldoende, in de categorie licht slechts drie. Nooit eerder waren er zoveel bieren voldoende in puntenscore. Volgens jurylid Theo Flissebaalje zijn de huisbieren na corona beter. "Noodgedwongen door de lockdowns kregen kleine brouwers de tijd om hun brouwproces aan te passen, bijvoorbeeld door het afvullen te verbeteren of een deel van de brouwinstallatie aan te passen. Daardoor steeg de kwaliteit van hun bieren. Bovendien zijn vooral de kwalitatief minder goede gelegenheidsbrouwers gestopt."

De jury

De acht juryleden waren: Jan Machiel van Bragt (international beer judge, auteur), Theo Flissebaalje (international beer judge), Nathan Hak (biersommelier/Hollands Hophuis), Puck Kerkhoven (foodjournalist, auteur), Piet Tuinema (international beer judge), Gery Uijtenhaak (biersommelier, beer judge), Ton Vergeer (biersommelier/BarBier, Gouda), Stephanie Verkerk (biersommelier/House of Bird).

Cookie instellingen