Brouwerij Bronckhorster

Bronckhorster Brewing Company
Land Nederland
Provincie Gelderland
Plaats Rha
Actieve brouwerij Ja (12 jaar actief)
Opgericht in 2005

Brouwerij historie

Van huisschilder naar bierbrouwer

Steve Gammage kwam als huisschilder uit Richmond, Yorkshire (noord-Engeland) zo’n 30 jaar geleden naar Nederland. Naast zijn passie voor fitness, krachtsport en fietswedstrijden koesterde Steve ook een liefde voor bier. Hij ontmoet Yvonne, trouwt met haar en samen hebben ze een prachtige zoon, Ramon, die inmiddels ook twee kinderen heeft. ‘Opa’ Steve verkoopt zijn schildersbedrijf om zich te concentreren zij hobby, bierbrouwen. Want inmiddels heeft Steve een brouwersdiploma gehaald en begint zijn eigen recepten te ontwikkelen. Hij raakt bevriend met een kleine maar zelfs op internationale markten succesvolle brouwer, Menno Oliver van Brouwerij de Molen.

Het ontwikkelen van de droom

Steve's dromen worden steeds meer werkelijkheid en hij investeert in plannen voor zijn eigen microbrouwerij met de capaciteit om maximaal twee brouwgangen per dag van 1000 l te kunnen brouwen. Zijn woning in Steenderen verkoopt hij om een oud boerenbedrijf in het gehuchtje Rha (ook Gemeente Bronckhorst) te kopen.
De boerenschuur met een oppervlakte van 550 m² was oorspronkelijk een binnenbak (voor de winter) en stallen voor de stevige werkpaarden die vroeger het land bewerkten. Bij de verbouwing tot brouwerij is zoveel mogelijk van de originele karakter en historie behouden. De nieuwe brouwerij is verdeeld in verschillende ruimtes:
proef- en brouwlokaal met gezellige eikenhouten bar en dubbele koperen brouwketels (afkomstig uit het Rheingebied in Duitsland)
afdeling fermentatie met 6 dubbelwandige rvs-ketels (afkomstig uit Kobe, Japan)
aparte bar in de originele paardenstallen

Tegenslag en netwerk

De plannen ontwikkelen zich verder. Er zijn financiële tegenvallers en de investeringsgelden komt steeds niet rond. Vergunningen worden allemaal langzaam maar zeker verstrekt maar wél met een geldigheids- ofwel vervaldatum: de bouw moet beginnen voor een bepaalde datum anders moet het ‘circus’ opnieuw gestart worden. Een club van professionele investeerders lijkt uitkomst te bieden maar ondanks dat de jaren verstrijken zijn de middelen er nog niet.
Steve heeft inmiddels wel een indrukwekkend netwerk van contacten in de wereld van bier brouwen. Van leveranciers in allerlei landen tot belangstellenden die graag zijn ‘special beers’ willen kopen zoals een hotelketen die graag de Bronckhorster Bieren serveren, de eigenaresse van vier jachthavens die biologisch bier gebrouwen met water uit haar eigen 120 m diepe bron én haar eigen tap- en flessenbier wil hebben!

En nu nog een eigen brouwerij

In Rha is het nieuwe bier gebrouwen voor Deventer: de Davo Hoppenblond. Een ‘zwaar hoppig blond’ bier zo vertellen de brouwers Arnoud Pijpker, Frits Lutgerink en Marijn Kroon.De laatste brouwerij in Deventer verging volgens Arnoud Pijpker in 1907. Het recept van de Davo Hoppenblond heeft overigens niets weg van in het verleden gebrouwen bieren. Het bier bevat 7,5 procent alcohol en is niet gepasteuriseerd. Een eigen bier was de eerste droom van het drietal, de volgende stap is een eigen brouwerij in Deventer.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Bronnen:
Website brouwerij


Reageer

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Gegevens

Adres:
Rhabergseweg 9
Rha, Nederland

Meer contact gegevens:
Telefoon:   0575-452149
Email:  steve@bronckhorster.beer
Website:  site.bronckhorster.beer/contact/

Brouwerij Bronckhorster is lid van: Klein Brouwerij Collectief.

Biermerken

Merken die Brouwerij Bronckhorster in het assortiment heeft: