Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lekker bier zonder hop?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lekker bier zonder hop?

23 maart 2018 om 10:50

Bier zonder hop? Kan dat lekker zijn? Amerikaanse onderzoekers hebben nu een nieuw soort gist ontwikkeld die hop kan vervangen bij het brouwen van bier, aldus The Guardian.

Hop hangt aan de boom
Jopen Koyt Logo
Jopen Koyt fles

Minder water

Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van California Berkeley hebben bier met de smaak van hop ontwikkeld door middel van speciale DNA bewerkings software. Hierbij hebben ze gebruik gemaakt van genen van mint, basilicum en gist.

Hop laten groeien kost relatief veel water. In 2016 hebben ze dit gemerkt doordat er een tekort aan hop dreigde. Door droogte viel de oogst van hop in dat jaar erg tegen. Daar komt nog eens bij dat veel energie nodig is voor het verwerken, transporteren en opslaan van hop. Gelukkig hebben we dus vanaf nu minder risico op biertekort en kunnen we milieubewust bier drinken door deze nieuwe uitvinding!

Is het bier dan nog wel lekker?

Hop geeft bier juist zijn karakteristieke smaak. Kan bier zonder hop dan wel lekker zijn? We hebben het zelf nog niet mogen proeven, maar een dubbelblinde proeverij met 27 deelnemers leverde op dat het nieuw gebrouwen bier een typische hopsmaak had. Sterker nog, de jury vond dit bier zelfs hoppiger smaken dan het traditioneel gebrouwen bier, aldus het NRC.

Gruitbier

Jopen Koyt Gruitbier, bier met een kruidenmengsel Heel vroeger bevatte bier geen hop. Pas in de 14e eeuw is hop toegevoegd aan bier. Hop voorkomt bederf en besmetting door slechte gisten. Bovendien geeft hop een hele typische smaak aan bier. Bier wat zonder hop gebrouwen wordt met een kruidenmengsel, noemen we gruitbier. Jopen Koyt is een bekend gruitbier.

Lees ook

Voorlopig nog niet in de winkel

Brouwerijen gebruiken het gemodificeerde gist nog niet in het brouwproces. De verwachting is ook dat dit nog wel even zal duren, de brouwers zijn bang voor de reacties van de consument.

Bekijk ook: Wat is hop, en wat is de functie van hop?

Cookie instellingen