Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gruitbier | Gruit is een mengsel van diverse kruiden

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gruit bier

Gruit is een mengsel van diverse kruiden. Gruit bieren zijn dan ook zeer sterke kruidige bieren. In sommige gevallen is gruit de vervanger van hop in het bier, maar soms is hop onderdeel van het gruit.  

Roerdaler Gagelbier flesjes
Jopen Koyt fles

Bij gruitbieren is het kruidenmengsel gruit gebruikt als smaakmaker. De samenstelling van gruit kan per streek verschillen. In gruit zitten verschillende ingrediënten zoals: rozemarijn, duizendblad, gagel, salie en laurierbessen

Geschiedenis

Eerst werd er in gruit geen hop gebruikt. In de 14e eeuw werd ontdekt dat hop zeer handig was om te gebruiken bij het brouwen van bier. In 1364 werd er in het Heilig Roomse Rijk een wet ingevoerd die het gebruik van hop in gruit toeliet. In Franse gebieden was het gebruik van hop nog lang verboden, waardoor er daar een rijke traditie is aan kruidenbieren.

Tegenwoordig wordt er in Gent nog gruitbier gebrouwen bij Stadsbrouwerij Gruut.

Gruitbier in Nederland

In Nederland zijn er niet veel gruitbieren te koop. Een voorbeeld van een Nederlans gruitbier is Jopen Koyt. Dit bier wordt sinds 1995 gebrouwen door de Jopenkerk, volgens een recept dat stamt uit 1407.

Een ander Nederlands voorbeeld is Librije's Bier, ontwikkeld door restaurant de Librije in samenwerking met de Jopenkerk.