Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lekkerste huisbier van Nederland 2015

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lekkerste huisbier van Nederland 2015

09 december 2015 om 14:00

De winnaars van het lekkerste huisbier van Nederland 2015 zijn bekend. 

Rootz Blond van Rootz in Den Haag (categorie licht) en Rosemary Porter van Paddy O’Ryan in Leeuwarden (categorie zwaar) zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2015.

Lekkerste huisbier van Nederland 2015
De Kroon op Leeuwarden brouwerij
bierbrouwerij de eem

Alle horecazaken in Nederland konden in 2015 hun huisbier* weer aanmelden voor de  jaarlijkse Entree-wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland.

In totaal kwamen er 12 lichte en 15 zware bieren op de jurytafel. Voor het eerst proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0, ontwikkeld door Libbey (Royal Leerdam) in nauwe samenwerking met jurylid Derek Walsh.

Op 7 december proefde en keurde de jury alle inzendingen blind. Een zware, serieuze taak voor het vijfkoppige panel, bestaande uit zeer ervaren en kundige proevers. Theo Flissebaalje (PINT-redacteur), Henri Reuchlin (Bierburo, voorzitter EBCU), Fiona de Lange (Bierblogger.nl, De Nationale Bierbank), Derek Walsh (Bier+) en culinair journalist Puck Kerkhoven.

*Een huisbier is een bier dat een horecazaak speciaal heeft laten brouwen/ontwikkelen voor het eigen restaurant of café. Bestaande bieren die alleen een speciaal etiket krijgen (etiketbieren) kunnen niet meedingen naar de titel “Het Lekkerste Huisbier van Nederland”.

Jury Lekkerste huisbier van Nederland 2015

Categorie licht

Rootz Blond logo Toen alle eindcijfers voor de lichte bieren (tot 6,5% procent) bekend waren, tekende zich in deze categorie een duidelijke winnaar af: Rootz Blond van restaurant-biercafé Rootz in Den Haag.

Met een ander huisbier werd dit horecabedrijf vorig jaar tweede. Nu is er dus de volle winst. De jury waardeerde dit bier unaniem hoog, met eindcijfer 8,2. Directeur Patrick van Aller was aangenaam verrast toen had hij hoorde dat zijn bier het Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 is in de categorie licht: “Dat meen je niet? Echt te gek.” 

Tweede werd Ramses Z’Onder Baard van Z’Onder Zeil in Steenbergen met een 7,7. De derde plek was voor Spieghels Bier van De Twee Spieghels in Leiden, met een 6,8. “Wij zijn erg trots, leuk dat bier met een eigenwijs karakter zo goed word gevonden”, vertelt eigenaar Colin van Gestel-Messiaen. 

Categorie zwaar

Rosemary Porter van Paddy O Tijdens het tweede deel van de proeverij kwamen er 15 zware bieren op tafel. De hoogste, gemiddelde waardering was een 8,4 voor Rosemary Porter van Paddy O’Ryan in Leeuwarden. Een porter die volgens de jury het karakter van de horecazaak, een Ierse pub, onderstreept.

De hoge score zegt iets over het enthousiasme van de jury. Ook Ulco de Jong van Brouwerij de Kroon op Leeuwarden was enthousiast toen hij hoorde dat hij het Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 heeft in de categorie zwaar: “Fantastisch, fantastisch, fantastisch.”

Tweede werd The Big Fat Double van De BeerTemple in Amsterdam met een 7,7. “Vorig jaar werden we ook tweede, dus we schrijven het bier volgend jaar gewoon weer in!”, zegt eigenaar Peter van der Arend.

Lees ook

De derde plek was voor Donker sur Lie van De Kluis in Venlo, dankzij een 7,5. “Wij zijn aangenaam verrast dat ons eerste brouwsel zo goed is beoordeeld”, aldus eigenaar Peter Bouman. 

Mooi, maar het kan beter

Lekkerste huisbier van Nederland 2015 De verkiezing Lekkerste Huisbier van Nederland 2015 heeft 2 winnaars met een hoog eindcijfer. In de categorie zwaar veel hoger dan vorig jaar, toen die winnaar het met een 7,25 moest doen. De jury was unaniem over de top 3 in de beide categorieën en waardeerde die bieren zeer positief.

De jury is verheugd over de groei van het fenomeen huisbieren, maar ook kritisch want er zijn veel bieren waar nogal wat op valt aan te merken. Ook herkende de jury brouwfouten en dat kunnen de brouwers van deze bieren zich aantrekken.

Rootz Blond; Het Jury-oordeel

‘Mooie lange nasmaak, mooi evenwicht tussen hop en fruit’ (Derek Walsh). ‘Fruitig, spannend, vrolijk bier. Zeer verrassend door exotische hopsoorten’ (Fiona de Lange). ‘Prettig, vraagt om een volgende slok’ (Henri Reuchlin). ‘Prettig, met verstand gehopt. Hier bestel je een tweede glas van’ (Theo Flissebaalje).

Rosemary Porter; Het jury-oordeel

‘Doe mij er nog maar een’ (Puck Kerkhoven). ‘Mooi complex, sterk, krachtig en toch fris’ (Fiona de Lange). ‘Super complex, uitstekende schuimkraag’ (Derek Walsh). ‘Mooi bier, vooruitlopend op de trend om porter als huisbier te kiezen. Bravo!’(Henri Reuchlin). ‘Mooie complexe porter. In balans’ (Theo Flissebaalje).

Top 3 in beide categorieën

Lichte bieren

1. Rootz Blond (fles), Rootz (Den Haag/Scheveningen), blond, 6,0%, Brouwerij de Eem.

2. Ramses Z’Onder Baard (fles), Z’Onder Zeil Restaurant & Café (Steenbergen), ‘steam’, 4,8%, Ramses Bier.

3. Spieghels Bier (fles), De Twee Spieghels (Leiden), tarwe, 5,7%, Brouwerij Pronck.

Zware bieren

1. Paddy O’Ryan Rosemary Porter (fles), Paddy O’Ryan (Leeuwarden), porter, 7,0%, De Kroon op Leeuwarden.

2. The Big Fat Double 5 IPA (fles), De BeerTemple (Amsterdam), new imperial/double ipa, 8,0%, Het Uiltje.

3. Donker sur Lie (fles), De Kluis (Venlo), quadruppel, 9,6%, De Kluis.