Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Opnieuw boetes om Duits bierkartel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Opnieuw boetes om Duits bierkartel

11 mei 2016 om 14:00

Een aantal Duitse supermarktketens heeft boetes gekregen van in totaal 90,5 miljoen euro.

De boetes werden opgelegd door kartelwaakhond Bundeskartellamt, omdat er afspraken over prijzen van AB InBev bieren zijn gemaakt. 

Boetes ivm illegale prijsafspraken over Franziskaner, Hasseröder en Beck's
Becks bier Logo
Franziskaner

AB InBev zelf ontsnapte aan een boete, omdat het vanaf het begin goed heeft meegewerkt aan het onderzoek van het Bundeskartellamt. Ook supermarktketen REWE kreeg geen boete om dezelfde reden.

De ketens Edeka, Metro en Netto kregen wél een boete. De prijsafspraken gingen over de bieren Beck’s, Franziskaner en Hasseröder.

Het Bundeskartellamt voerde in 2010 huiszoekingen uit bij vijftien winkelketens. Sindsdien werden voor 242 miljoen euro boetes uitgeschreven omwille van verschillende prijsafspraken.

Lees ook

Eerdere boetes voor bierbrouwers

Boetes om illegale prijsafspraken in de bierwereld In 2014 werden in korte tijd tweemaal forse miljoenenboetes opgelegd aan Duitse brouwerijen door hetzelfde Bundeskartellamt. De eerste boete was voor een aantal brouwerijen waaronder Warsteiner en bedroeg in totaal 106,5 miljoen euro.

Kort daarna waren een aantal andere brouwerijen (o.a. Carlsberg) de klos en moesten zij met elkaar 231,2 miljoen euro ophoesten.  

Ook Nederlandse brouwers Heineken, Grolsch en Bavaria hebben al eens boete voor verboden prijsafspraken gekregen. In 2007 kregen deze Nederlandse brouwers een boete van in totaal 274 miljoen euro opgelegd. Deze boete werd destijds opgelegd door de Europese Commissie.