Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Rechtszaak om misleidend Leffe

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Rechtszaak om misleidend Leffe

06 april 2016 om 12:47

Biergigant AB InBev is aangeklaagd door een Amerikaanse consument. Volgens Henry Vazquez is de verpakking van het biermerk Leffe misleidend.

Leffe Abdijbier
Leffe Logo
Leffe

Dat melden diverse Amerikaanse media. Het bier wordt in een Amerikaanse fabriek gebrouwen en niet in een Belgisch klooster, zoals de verpakking volgens Vazquez doet vermoeden.

De man dacht aanvankelijk dat het product door monniken werd gebrouwen in een Belgische abdij. Hij zegt dat AB InBev, dat het hoofdkantoor in België heeft, consumenten misleidt door Leffe als abdijbier te verkopen.

Aanklacht tegen AB InBev

Leffe Blond fles en glasMet de aanklacht eist Vazquez een schadevergoeding voor alle consumenten in Amerika die de afgelopen vier jaar Leffe hebben gekocht. Daarnaast wil hij een verklaring dat het biermerk niet in een abdij wordt gemaakt.

Anders dan bijvoorbeeld het Belgische biermerk Chimay wordt Leffe niet gebrouwen in een abdij, mede omdat de Leffe Abdij in 1794 verwoest werd tijdens de Franse Revolutie

Vorig jaar verloor AB InBev in Amerika een rechtszaak van 20 miljoen dollar (ruim 17,5 miljoen euro) van 1,7 miljoen consumenten van Beck's. Volgens de aanklacht insinueerde het biermerk dat het bier in Duitsland gebrouwen werd, terwijl het in werkelijkheid in de Amerikaanse stad Saint Louis werd geproduceerd.

Lees ook

AB InBev wilde niet op de aanklacht tegen Leffe reageren.

Trappistenbieren

Authentic Trappist Product

Een écht trappistenbier moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd. Dit is in het geval van Leffe dus niet het geval.

Er zijn in de wereld op dit moment elf brouwerijen die echt trappistenbier brouwen. Zij dragen het label 'Authentic Trappist Product'. Er zijn twee Nederlandse brouwerijen die dit label dragen, namelijk Abdij de Koningshoeven met hun La Trappe en Trappistenbrouwerij de Kievit met Zundert Trappist.

Bron: NU.nl