Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Pils onderzocht door Keuringsdienst van Waarde

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Terug naar de basis: Pils

23 november 2017 om 11:32

Ondanks de groeiende interesse in speciaalbier is pils nog veruit het meest gedronken bier. Het is vaak nog steeds zo dat je een pilsje voor je neus krijgt als je bier bestelt. Hoe is dit ontstaan? De Keuringsdienst onderzoekt.

Pils
Heineken Brouwerij
Urquell logo

Pils meest gedronken bier

We zitten misschien midden in de bierrevolutie, maar in het meest recente bieronderzoek in Nederland bleek maar weer dat pils nog altijd het meest gedronken bier is. Ook wereldwijd is het vooral pils dat de bierklok slaat. Maar liefst 75% van al het gedronken bier op aarde is pils.

Hoe is dat gekomen? Hoe heeft deze biersoort al zijn concurrenten van het podium weten te stoten? De Keuringsdienst van Waarde gaat op onderzoek uit.

Plzen en Heineken

Pilsner Urquell uit Plzen De Keuringsdienst reist af naar het Tsjechische Plzen waar het allereerste pils in 1842 door een Duitser werd gebrouwen. Pilsner Urquell wordt er tot op de dag van vandaag gebrouwen. 

Lees ook

In Nederland is Heineken de grootste speler op pilsgebied en wereldwijd is Heineken sinds de fusie tussen SABMiller en AB InBev zelfs de tweede brouwerij ter wereld. Teun bezoekt het kantoor van Freddy Heineken en spreekt meesterbrouwer Willem van Waesberghe, over hoe Heineken met pils uitgroeide tot de op een na grootste bierbrouwer ter wereld. 

Ook bier-historicus Marco Daane komt aan het woord, over de wereldwijde opkomst van pils. Kijk vanavond naar de Keuringsdienst van Waarde om 20:25 uur op NPO 3.

Bekijk de aflevering bij de bierfilmpjes

Cookie instellingen